Belföld

1,5 százalékos növekedésre számít az ENSZ

Az ENSZ a korábbi kettő helyett már csupán 1,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2002-ben. A világszervezet szerint az argentin pénzügyi összeomlás nem ragad magával más országokat.

1,5 százalékos növekedésre számít az ENSZ 1Az egyre több kedvezőtlen jel hatására az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) is visszafogta várakozásait. A legutóbbi prognózis szerint a világgazdaság idén várhatóan 1,5 százalékkal bővül, míg három hónappal korábban még két százalékra számított.

Gyors lassulásA terroreseményeket követően nagyon gyorsan érezhető volt a nemzetközi gazdaság fékezése. Emiatt a múlt évben a globális növekedés csupán 1,4 százalék volt. Egy évvel korábban még sikerült elérni a 4 százalékot.

Csak késik, de nem múlik

A mostani előrejelzés elismeri, hogy az október elején vártnál jóval súlyosabbak a szeptember 11-ei terrortámadás következményei. A nemzetközi szervezet szerint azonban ezzel együtt is csupán késik, de nem marad el a világgazdaság élénkülése.

A várt idei megélénkülés nagymértékben az amerikai gazdaság fellendülésétől függ – állapítja meg a prognózis. A lassú magára találás jele, hogy a világkereskedelem volumene 2002-ben valószínűleg 3 százalékkal bővül a tavalyihoz képest. A világszervezet októberben még öt százalékot tartott valószínűnek. Jó hír viszont, hogy az olaj várhatóan továbbra sem drágul. Az ENSZ erre az évre hordónként 20 dollár körül átlagárat vár, a tavalyi 24,5 dollár után.

Az ENSZ nem aggódikAz argentin adósságválság pénzügyileg igen korlátozottan hat más fejlődő országok helyzetére – véli az ENSZ. Az azonban kétségtelen, hogy a már eddig is jelentős pénzpiaci bizonytalanságot a válság tovább növelte.

Argentína további szigorít

Az argentin kormányzat legújabb rendelkezései értelmében minden tízezer dollárnál nagyobb összegű folyószámlát, illetve minden 3 ezer dollárnál nagyobb minden betéti számlát lekötött betétté kell alakítani, és legalább egy évig nem vehető fel róluk pénz.

A betétek azonnali befagyasztása az ország bankszámláin elhelyezett mintegy 67 milliárd dollárnak megfelelő pénz több mint egyharmadát teszi mozdíthatatlanná. Az intézkedés célja, hogy az argentinok ne vehessék ki pánikszerűen pénzüket a bankokból, mivel az a lépés a bankrendszer teljes összeomlását is magával hozná. A kisebb összegű számlákon lévő dollárok átválthatók.

Rendelkezéseket hoztak a tartósan lekötött nagyobb összegű betétekre, illetve letéti igazolásokra is. Azok, melyek 5 ezer dollárnál nagyobb összegről szólnak, 2003. márciusáig, a még nagyobb összegek pedig másfél, illetve két év múlva vehetők ki, fokozatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik