Belföld

Külkereskedelem – fokozott fékhatás

Novemberben tovább mérséklődött a külkereskedelmi forgalom bővülése. A lassulás kétségtelen előnye a vártnál kisebb deficit. A GM szerint továbbra sem nő jelentősen a fogyasztási célú behozatal.

Külkereskedelem – fokozott fékhatás 1A világgazdaság lassulása tovább mérsékli a magyar külkereskedelem dinamikáját. A múlt év első 11 hónapjában a magyarországi export 31,1 milliárd eurót, az import pedig 34,4 milliárd eurót tett ki – a Gazdasági Minisztérium legújabb adatai szerint. Euróalapon a kivitel 2001. január és november között csupán 13 százalékkal, a behozatal pedig 9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Októberben az éves növekedés még másfél százalékponttal nagyobb volt.

Negyedévi bontásban különösen nagy a lendület csökkenése. Amíg az első negyedévben a kivitel és a behozatal egyaránt 22 százalék körüli nagyságban bővült, utána folyamatosan mérséklődött, euróban számba véve. Októberben és novemberben szinte stagnálás következett be. E két hónapban az előző év azonos időszakához képest a kivitel csupán négy százalékponttal nőtt, a behozatal pedig még csökkent is, mintegy 3 százalékkal.

Négymilliárd euró alatt az éves hiányAz egész éves külkereskedelmi hiány az eddigi adatok alapján jóval kevesebb lehet négymilliárd eurónál. Ebből 1,5-2 milliárd euró terheli majd a fizetési mérleget. A deficit 2000-ben 4,3, illetve 1,6 milliárd euró volt.

Öröm az ürömben

A forgalombővülés gyors lassulásának előnyös következménye, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya is érdemben csökkent – mivel az export jobban nőtt. A külkereskedelem 11 havi egyenlege 3239 millió euró deficitet mutat, ez 610 millió euróval kevesebb, mint 2000 hasonló időszakában.

A múlt év első félévében havonta átlagosan mintegy 320 millió euró, július és november között már csupán 260 millió euró a külkerhiány értéke. A teljes hiány az exporthoz viszonyítva még látványosabban csökkent. Amíg 2000-ben a 11 havi deficit a teljes export 14 százalékára rúgott, addig 2001-ben csupán tíz százalékot ért el.

Nem segít a dekonjunktúraA vámszabad cégeket érdemben nem érinti a forint erősödése, mivel üzleti könyveiket külföldi devizában vezetik. A munkaerővel kapcsolatban forintban felmerülő kiadások csupán költségeik kis részét teszik ki. Kisebb aktivitásuk oka nem ez, hanem a kedvezőtlen európai konjunkturális helyzet.

Nem húznak a vámszabad cégek

Az utóbbi hónapokban látványosan nem érvényesül a vámszabad cégek húzószerepe. Az utóbbi öt évben megszokottal ellentétben a vámszabad ipari vállalkozások kivitelének bővülése csupán megegyezik a nemzetgazdaság egészével, míg a behozataluk növekedése egy árnyalatnyival elmarad tőle.

A vámszabad forgalom január és november közti kiviteli többlete csaknem hárommilliárd dollár volt a múlt évben. A vámbelföldi cégek forgalmának egyenlege pedig 5,9 milliárd passzívumot mutat.

A GM szerint nőtt a beruházási célú import

A beruházási célú termékek behozatala novemberben érte el az év legmagasabb szintjét – emeli ki a gazdasági tárca értékelése. A nyári egy-négy százalékos ütem után októberben és novemberben 9 százalék következett.

A Gazdasági Minisztérium (GM) által készített külkereskedelmi statisztika szerint a fogyasztási célú import tavaly novemberben mutatta a legkisebb növekedést, alig két százalékot. A tizenegy havi bővülés meghaladta a 9 százalékot, 2000 hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik