Belföld

Lekváros funky- Könyvajánló

Addig gyűjtögették a multi cégek vezetőinek aranyköpéseit a stockholmi közgazdasági egyetem adjunktusai, hogy a végén rájöttek: kirakható belőlük az új korszak puzzle-ja. Funky business: kíméletlen, kiszámíthatatlan, buja, pergő, agyas, digitális, globális, és a zsigerekig hatol.

Lekváros funky- Könyvajánló 1 “A dugás és a vásárlás élvezete mozgatja a világot.” “Itt a kommunizmus – a termelőeszköz a munkásoké: kicsi, szürke és 1,3 kilogramm.” “Ma a legjobb férfi vagy nő győz, függetlenül attól, hogy hova valósi.” “Minden átlátszó – az IT révén.” (Csak azt kell megérteni, ami kiolvasható az adatokból.) “Nincsenek többé rossz autók, mert mind jó.” Eleinte csak aláhúzogattam a könyvben az említésre érdemes mondatokat, de az ötvenedik oldalra gyanús lett, hogy alig maradt aláhúzás nélküli frázis. Kiderült, hogy szinte azt csinálom, amit a szerzők tettek korábban az általuk feldolgozott többszáz kötettel és publikációval.

Mazsolázok. Ők is szemezgettek, csak persze tudományos alapossággal. Kicédulázták a vállalati életről, a szervezetről, az alkalmazkodásról, a célok kijelöléséről, a motivációkról, az alkalmazkodóképességről, a csapatépítésről, a pánikról, a kockázatról valaha megszületett legjobb szövegeket, és ebből összegyúrták a funky-tudományt.

Szerencsére úgy válogattak, ahogy kevesen mernek. A kezdetektől hittek abban, hogy csak a jó szöveg, a szellemes megfogalmazás számít, mert most már a szövegekben is akkora a verseny, hogy eladatlan marad a könyvük, ha nincs elég bátorságuk a szelekció során. Megérezték, hogy mi a funky business és aszerint láttak munkához. Nem ez volt az első lépésük ezen a terepen. Sikeres tanácsadói mind a ketten a svéd multiknak. Halandzsára azok nem fizetnek.

Minden duma mögött – szintén nem mellesleg – dollármilliárdos bukások vagy százmilliárdos sikerek állnak. A világ legnagyobb cégeinek vezetői nem mind jó fejek. De vannak közöttük néhányan, akik megeresztettek nagy mondásokat, és azok együtt elárulnak valamit az új világ belső logikájáról. Hiteles szövegből pedig soha sincs elég.

Üdítő érzés, hogy már szinte egy perc hátrányunk sincs a megértés szabadságában. Már ugyanazokkal a rögeszmékkel, rossz beidegződésekkel, tévképzetekkel kell leszámolnunk, mint a tőlünk néhány száz vagy néhány ezer kilóméterre élőknek. De folyamatosan számolni, mérlegelni kell.

Jonas Ridderstrale és Kjell A. Nordström világában nincs egy perc megállás. A nyerő direktor showman és tudós egyszerre. A cégek már majdnem élvezik, ha becsődölnek, mert az jó alkalom a megújulásra, mert a feltámadás képessége legalább olyan fontos, mint a körmök gyors növesztéséé, hogy erősen megkapaszkodhassanak. Aki nem szereti a kiélezett helyzeteket, az menjen nyugdíjba. Aki begörcsöl – elviszik a mentők.

A Funky Rt. máshogy működik, máshogy szerveződik, máshogy vesz levegőt, máshogy keres munkatársat, máshogy alakítja a profitcsoportokat, és mégis sokan elvéreznek.

De a világ sem olyan, mint régen volt. Már nem a nemzetállamok irányítói döntenek mindenről. Sőt: akkor csinálják jól a dolgukat, ha észreveszik, hogy merre megy a funky business.

Megrendelem >>

(KJK-KERSZÖV. JOGI ÉS ÜZLETI KIADÓ KFT., 300 p., ár: 4480 Ft)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik