Belföld

Olcsó marad az olaj?

Az OPEC kvótacsökkentése ellenére a kőolaj világpiaci ára stabil, nem emelkedik. A Merrill Lynch is a korábban vártnál olcsóbb olajra számít 2002-ben.

Olcsó marad az olaj? 1Az OPEC kvótacsökkentése ellenére a kőolaj világpiaci ára stabil, nem emelkedik. A jelek szerint a globális kereslet csökkenése meghaladja a korábban prognosztizált értéket. Egyedül az amerikai készletek nagyobb csökkenése húzhatja felfelé az árat.

A hét közepén 21 dollár körüli szintre emelkedett a Brent ára, az USA-beli fűtőolajkészletek várható további apadása miatt. Ennek mértéke az időjárás függvénye. A meteorológusok szerint az USA északkeleti régiójában a következő hetekben az átlagosnál melegebb időjárásra lehet számítani, így nem várható a fűtőolajkészletek további apadása.

Alig 19 dollár lehet az átlagár

A West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyű olajfajta hordójának átlagára 2002-ben 19 dollár lesz – véli legutóbbi prognózisában a Merrill Lynch. Korábban 23 dollárra számítottak. A kisebb értéket a vártnál gyengébb kereslettel magyarázzák. Az olajár már jelenleg is negyedével elmarad a tavaly szeptember eleji szinttől.

Az OPEC saját szabályait sem tartja be

A OPEC és a szervezeten kívüli főbb olajtermelők közös döntése szerint január elsejétől napi csaknem mintegy kétmillió hordóval csökkentették kitermelésüket. A most érvényes kvóta az utóbbi tíz év óta a legalacsonyabb.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 23,7 millió hordó nyersolajat termelt ki 2001. decemberében. Ez mintegy félmillió hordóval több a szervezet által a saját maga számára megállapított kvótánál. A túllépés fő felelőse Szaúd-Arábia, amely mintegy 300 ezerrel volt a számára megállapított határérték felett.

Tovább nőtt az orosz termelésA múlt évben napi 6,99 millió hordóra nőtt az orosz nyersolaj- és gázkitermelés volumene, az egy évvel korábbi napi 6,49 millió hordóról. A nyersolajexport nagysága 2001-ben meghaladta a napi hárommillió hordót, az előző évi 2,86 millió hordó után.

Oroszországban vihar és hideg van

Az utolsó két hónapban némileg mérséklődött Oroszország nyersolajexportja. Decemberben ugyanis csak napi 2,81 millió hordó volt az átlag. Az alacsony volumen fő oka, hogy erős viharok hátráltatták a tengeri szállítást. Ezzel párhuzamosan a hideg időjárás miatt az olaj iránti belső kereslet is megnőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik