Belföld

Egymilliárd euró alatt zárhat a folyó hiány

Novemberben is jól alakultak a magyarországi makrofolyamatok, a folyó mérleg hiánya csupán 48 millió eurót tett kik. A decemberi biztos profittranszferrel együtt is alig egymilliárd eurós év végi deficit valószínű.

A novemberben is kiegyensúlyozottan teljesített a magyar gazdaság, a folyó fizetési mérleg 11. havi hiánya csupán 48 millió euró volt – a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint. Ezzel a tizenegy havi deficit alig 344 millió euróra rúg, szemben a tavalyi azonos időszak 1037 millió eurós hiányával.

Mérsékelten nőtt a behozatali többlet

A novemberi hiány szinte teljesen megfelelt az elemzői várakozásoknak. A hónap során az áruforgalomban 154 millió euró behozatali többlet alakult ki, ez némileg elmarad az előző havitól, bár kétszeres a 2000. novemberinek. A jegybank adatai szerint 2001. január és november között az áruforgalmi hiány 1588 milliárd euró volt, míg egy évvel előtte 1867 millió euró jött össze.

Megalapozott jegybanki optimizmus?A kedvező novemberi adat alátámasztani látszik a jegybank optimizmusát. Járai Zsigmond legutóbbi nyilatkozataiban ugyanis úgy vélte, hogy valószínűleg nem volt jelentős tőkekivonás 2001. decemberében, ezért a folyó fizetési mérleg hiánya akár egymilliárd euró alatt is maradhatott.

Biztos pont az idegenforgalom

Az év egészhez hasonlóan az idegenforgalom egyenlege is kedvezően alakult. Nem teljesedtek be azok félelme, akik szeptember 11-e nyomán az ágazat helyzetének drasztikus romlására számítottak. A kevesebb tengerentúli utas miatt bekövetkezett bevételkiesés csupán a négy- és ötcsillagos szállodákat érintette érzékenyen, a többi kategóriában pedig az európai vendégek növekvő beutazási kedve miatt a tavalyi azonos havinál folyamatosan nagyobb a forgalom.

A turizmus tavaly novemberen a 349 millió euró bevétel és a 111 milliós kiadás nyomán 237 millió eurós aktívumot ért el, ez 51 millió euróval jobb a 2000. novemberinél. A turisztikai 11 havi többlet így már 2740 millió, ez pedig túlszárnyalja a tavalyi egész éves szufficitet.

Eurós haszonA turizmus aktívumát az euró bevezetése is javította. Az idegenforgalmi bevételek egy részét ugyanis korábban nem vallotta be a lakosság, ám a közös európai pénz bevezetésére bankba tette. Ez pedig – a magyarországi számbavétel módszertana miatt – most realizálódik, holott e megtakarítás régebben keletkezett.

Erőteljes forrásbeáramlás

A nem adóssággeneráló tőketételekből származó nettó forrásbeáramlás 2001. novemberében 125 millió eurót tett ki, szemben az októberi 235 millió euró nettó forrásbeáramlással. Így az első 11 hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás 1111 millió euró többletet ért el. Egy évvel korábban ez a tétel csupán 177 millió euró volt, az októberi és novemberi forráskivonás következményeként.

Már a kutatók is optimisták

A magyarországi gazdaságkutatók meglepően jónak nevezték a novemberi folyó mérlegadatot. A mérsékelt növekedés nyomán a többség arra hajlik, hogy egymilliárd euró alatti hiányt jelez. A várt hiány így már jócskán elmarad a korábbi prognózisaikban közölttől. Tavaly áprilisban ugyanis még 2,5-3 milliárd eurós deficitet vártak 2001 végére.

Mi következik?

A folytatás nem lesz ennyire rózsás – véli Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. A gazdasági növekedés egyik fő mutatója, a beruházás volumene ugyanis alig nő, emiatt a termelési kilátások is romlanak. Hosszabb távon a gazdasági növekedés üteme így biztosan elmarad az egy évvel korábbitól.

A fizetési mérleg alacsony hiánya mögött strukturális okok állnak – vélekedik Szabó László, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tudományos tanácsadója. A korábbi ipari húzóágazatok teljesítménye a kedvezőtlen világpiaci helyzet miatt visszaesett. Ennek elhúzódása a növekedésre is negatív hatással lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik