Belföld

A “történelmi váltás” jót tett az eurónak

A készpénz megjelenése órák leforgása alatt ugrásszerűen javította a bizalmat a közös európai valuta iránt. Igaz, vannak tagállamok, ahol korántsem okozott nagy pezsdülést az "e-nap" eljövetele.

A “történelmi váltás” jót tett az eurónak 1Az euróövezet több mint 300 milliós lakosságának nagyobbik része jelentős érdeklődést mutatott a pénznemváltás iránt, az árfolyam pedig emelkedéssel hálálta meg ezt. Szerdán délben a frankfurti jegyzésben a közös valuta 89,97 dollárcentig kúszott fel, ez 1999 óta a legmagasabb érték, egy százalékos erősödést jelent.

Kisebb-Britannia?A legnagyobb nyereséget az angol fonttal szemben érte el az euró, 2 és fél százalékos erősödéssel. Ez tovább növelheti a szigetországban a közös valuta iránt a munkáspártiak által amúgy is népszerűsített elkötelezettséget. A legutóbbi felmérések szerint még a lakosság 58 százaléka ellenzi az euróövezethez csatlakozást, bár a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, hogy tíz éven belül elkerülhetetlen a monetáris integráció.

A Bloomberg News a New York-i kereskedésről ennél is jelentősebb erősödésről számol be. Ott az euró 1,86 százalékkal került jobb pozícióba, így egysége 90,63 dollárcentet ért. A japán valuta ellenében 2,2 százalékot javult, 119,65 jent fizettek egy euróért, amire 1999. augusztus 20. óta nem volt példa.

Kettős értelem

A “történelmi váltás” nemcsak egyszer történhet meg, a kifejezés ugyanis rögvest két jelentéssel bír. Egyrészt a második világháború után már tervbe vett közös valutára való átállást jelöli, másrészt a kis pénzváltók sorra “történelmi váltást” jelenthetnének be, amikor végrehajtják első eurós tranzakcióikat.

A teljes sikertörténetnek korántsem nevezhető gazdaságpolitikai program most – úgy tűnik – céljához érkezett. Még akkor is, ha egyes helyeken, például Spanyolországban, nem tapasztalható különösebb “felhajtás” az új készpénz törvényessé válása alkalmával.

A “történelmi váltás” jót tett az eurónak 2Mediterrán hidegvérrel

A spanyolok fantáziáját nem kifejezetten izgatja az, hogy keddtől már csak a képkeretet szögelhetik a leváltott pesetának. (A történelmi bankjegyeket gyűjtők nagy örömére.) Az első órákban a legtöbb pénzkiadó automatánál nem álltak sorba az emberek, pedig a forduló időpontjára a pénzfelvevőhelyek kétharmadát már átállították. Madridban éjfél után is mindenki pesetával fizetett, és abban is kapta meg a visszajárót, mivel nem volt elegendő aprópénz forgalomban.

Portugáliában a kormány kezdeményezésére a bankok úgy döntöttek, hogy minden január elsején született csecsemőt (ibériai gyöngyszemet) egy-egy 50 eurós bankbetéttel ajándékoznak meg.

Nagyvonalú németek?Németországban több áruházlánc is megpróbálta elejét venni az átálláskor felröppent híreknek, miszerint drágulás következik be felfelé kerekítések miatt. Cégek egész oldalas hirdetésekben demonstrálták, hogy átszámítási eljárásukkal a lefelé kerekítés mellett még árengedményt is adnak a hozzájuk betérőknek.

Éjféli automaták

A tagállamok polgárai eltérően reagáltak a közös pénz bevezetésére. Ausztriában kedden kora délutánig automatákból összesen 38 millió eurót vettek fel, bár egyelőre kevesen fizettek vele: az első nap a teljes lakosság mindössze 16 százaléka.

Olaszországban 12 óra leforgása alatt 60 millió euró fogyott. A türelmetlenebbek már közvetlenül éjfél után az automatákhoz tódultak.

Franciaországban az automaták a megszokott forgalom négyszeresét produkálták. Rögtön január 1-jén 179,6 millió euró talált gazdára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik