Belföld

Sikeres évet zárt a SuSE Linux 2001-ben

Az idei esztendőt túlzás nélkül nevezhetjük a SuSE Linux számára a sikerek esztendejének. Az Egyesült Államokban az év Linux termékének választották a SuSE Linux 7.3 -at, amelyet idehaza a magyar Linuxként kezelt a szaksajtó. Határon innen, határon túl, az alábbiakban felidézzük az elmúlt néhány hónap legfontosabb történéseit:

Minden igényt kielégít – új szervertermékek vállalatoknak

A SuSE 2001-ben számos szerverterméket dobott piacra, mellyel egyedülálló teljesítményt nyújtott a Linux világában: a kis-, közép- és nagyvállalatok számára szinte teljeskörű számítástechnikai infrastruktúrát kínál, szabványosított, könnyen kezelhető szervertermékek formájában. A termékek a vállalati platform szintjétől a specializált szerveralkalmazásokig terjednek, tanúsítvánnyal rendelkeznek egyéb gyártók kritikus alkalmazásaira, valamint számos szerverhardverre. A termékek kiemelendő tulajdonsága a termék árában foglalt szoftver karbantartás, mely hozzájárul ahhoz, hogy a termékek minimális ráfordítással és szaktudással biztonságosan üzemeltethetők.

A SuSE Linux AG magyaroszági irodája decemberben elindította 2002. január végéig tartó országos akcióját, melynek keretében az egész országot lefedve akciós áron lehet hozzájutni a SuSE Linux szervertermékeihez (http://www.suselinux.hu/akcio). Az akció újdonsága, hogy előre elkészített szervercsomagok közül lehet válogatni, a vállalat speciális igényei szerint. Továbbá, a SuSE és országos partnerei vállalják a termékek ingyenes telepítését a helyszínen, sőt a SuSE egy üzemeltetői tanfolyamot is felajánl a terméket megvásárlóknak, természetesen teljesen ingyenesen!

“A Linux a technológiában már bizonyított az üzleti számítástechnika területén, most már csak el kell juttatni a termékeket a vállalatokhoz, hogy minden döntéshozó felismerje: a saját biztonságát és hosszútávú nyugalmát vásárolja meg a Linuxszal, sőt még marad is egy fél pénze.” – ezen szavakkal indította útnak Dr. Szentiványi Gábor a SuSE országos akcióját, melynek híre az év végéig postai úton is eljut több mint tizennégyezer magyarországi vállalathoz.

Magyarul is elérhető a SuSE terméktámogatási adatbázisa

A SuSE Linux terméktámogatási adatbázisa (SDB) a legnagyobb többnyelvű Linuxszal kapcsolatos tapasztalat- és tudásbázis. Linuxszal kapcsolatos telepítési problémákra, kérdésekre naprakész cikkek, megoldások találhatók, első kézből.

A magyarországi érdeklődők a http://sdb.suselinux.hu címen az angol, német, francia, spanyol, cseh, olasz nyelvek mellett az adatbázisok magyar nyelvű fordítását, valamint kimondottan a Magyarországra vonatkozó cikkeket is elérhetik. A magyar cikkek köre jelentősen kibővült; nem csak a hibajelenségek javítására vonatkozó cikkeket, hanem igazi “különlegességeket” is lehet olvasni az adatbázisban. Az adatbázis folyamatosan bővül, és
jövőre szerverüzemeltetési tanácsokat is tartalmaz majd.

SuSE Linux a kormányzati szférában

A kormányzati és a civil szféra is felfigyelt a SuSE Linuxra. Egyre több pályázatban szerepel alternatívaként a magyarított Linux. A civil szervezetek nagy része még ebben az évben hozzájutott a SuSE Linuxszal telepített számítógépekhez. A jövő évben 25.000 pedagógus is géphez jut, és természetesen ők is választhatják a SuSE Linuxot is mindennapi munkájuk alapjául. Ezen felül, számos nagyvállalat szerepelteti a SuSE Linux alap- és szervertermékeit a közbeszerzés (MKGI) beszállítói listáján. A termékkínálaton túl, a SuSE a kormányzati és civil szféra oktatását is segíti a Linux területén; a jövő év elején, elsőként a minisztériumok rendszergazdái kapnak képzést Linux rendszergazdai ismeretekből, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszert mielőbb beépíthessék rendszerikbe.

Hivatalos SuSE Linux oktatás országszerte

A termékek elterjedését nagyban segíti a hozzájuk illeszkedő oktatás. A SuSE 2001-ben elkezdte professzionális oktatási hálózatának kiépítését, melynek során év végére az ország fontosabb nagyvárosai már bekapcsolódtak (http://www.suselinux.hu/partnereink/oktatasi). A professzionális oktatópartnerek a SuSE hivatalos, magyar nyelvű anyagából oktatnak, vizsgáztatott oktatók közvetítésével. A tanfolyamok lefedik a kezdőknek szóló bevezetőktől kezdve a rendszergazdai és biztonságtechnikai tanfolyamokon át a szabványosított szervertermékek üzemeltetését is (http://training.suselinux.hu).

További információk:

Dr. Szentiványi Gábor
SuSE Linux AG magyarországi irodája
tel: (1) 450 0921
fax: (1) 330 5672
email: szenti@suselinux.hu
web: http://www.suselinux.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik