Belföld

Izzó feszültség India és Pakisztán között

Legfrissebb események:

December 28. Az újdelhi kormány újabb szankciókat jelentett be Pakisztánnal szemben: a pakisztáni légitársaság gépei január elsejétől nem használhatják az indiai légteret, és felére csökkentik a két ország diplomáciai képviseletének létszámát a másik országban.

Az újdelhi kabinet biztonsági bizottságának ülése után Dzsaszvant Szingh külügyminiszter kijelentette, hogy az amerikai nyomás ellenére, nincs itt az ideje és nem is indokolt, hogy India tárgyalásokat kezdeményezzen Pakisztánnal.

Pramod Mahadzsan, az indiai parlamenti ügyek minisztere Bombayban még azt is kijelentette, hogy Indiának joga van katonai támadást intézni pakisztáni területen lévő “terroristatáborok” ellen. A szeparatista lázongások sújtotta indiai Dzsammu és Kasmír államban tegnap legkevesebb 22 személy életét vesztette, 45 pedig megsebesült.

December 27. A legfrissebb jelentések szerint összeül az indiai kormány, hogy megvitassa a Pakisztánnal kialakult – hamarosan már válságosnak nevezhető – állapotot. Szakértők úgy gondolják, hogy az indiai kormány az ülésen inkább további diplomáciai szankciók bevezetéséről dönt, semmint katonai válaszcsapásról.

December 26. George Fernandes indiai védelmi miniszter bejelentette, hogy országának rakétarendszerei már célra tartanak, és vadászgépeik is bevetésre készek a pakisztáni határ mentén.

A pakisztáni rendőrség őrizetbe vette a Dzsis-i-Mohamed (Mohamed Hadserege) nevű India-ellenes fegyveres muzulmán csoport 30 tagját, akiket azzal vádol, hogy részük volt a december 13-ai támadásban.

Colin Powell amerikai külügyminiszter mindkét ország vezetőjéhez telefonhívást intézett, ily módon is értésére adva a két atomhatalomnak, hogy a nyugat nem nézi jó szemmel az ismét kiújulóban lévő atomháborús fenyegetettséget.

December 13-25. A két ország közötti feszültség december 13-án izzott fel újra, miután 14 emberéletet követelő öngyilkos merényletet hajtottak végre az indiai parlament előtt. India Pakisztán által irányított muzulmán szélsőségeseket vádolt a terrortámadással. Válaszul megszakította a diplomáciai és közlekedési kapcsolatokat a muszlim országgal: visszahívta iszlámabádi nagykövetét, és leállította a két ország közötti vasúti és autóbusz-közlekedést.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy eltűri, sőt támogatja az India-ellenes szélsőséges muzulmán csoportokat, és katonai lépéseket nem kizáró kemény választ helyezett kilátásba.

India nagyszabású csapatösszevonást is végrehajtott a pakisztáni határ, valamint a kasmíri ellenőrzési vonal mentén. Válaszul természetesen Pakisztán is mozgósította erőit, a CNN értesülései szerint több egységet vontak össze, mint az 1971-es indiai-pakisztáni háború idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik