Belföld

Felemás karácsonyi vásárlások

Az ünnepek előtti utolsó vásárlási roham sok amerikai kiskereskedelmi cégnek segített az amúgy teljes pangással jellemezhető decemberi hónapban. A karácsony utáni első kereskedési napon a nyertesek között voltak még az internetes és az olajipari vállalkozások is.

IndexekA Dow Jones 0,5 százalékos erősödés után 10 088, a Nasdaq pedig 0,83 százalékos emelkedés után 1960 ponton fejezte be tegnap a kereskedést. Emelkednek az árak Ázsiában is, a Hang Seng 1,34, a Nikkei pedig 2 százalék feletti emelkedést mutat a kereskedés utolsó órájában. A tőzsdeindexek Európában is pluszban nyitottak, általában 0,5 százalék körüli az erősödés, kivéve Londont, ahol az első órában 0,28 százalékos gyengülést mutat az FTSE.

Mentőövet kaptak a kiskereskedelmi cégek: a karácsony előtti utolsó pillanatban az USA-ban hirtelen jelentős élénkülést mutatott a lakossági vásárlási kedv, így számos vállalatot ez a néhány nap mentett meg. A fogyasztói költekezés mindig is kulcsfontosságú szerepet játszott az amerikai gazdaságban, mivel a lakossági vásárlások a statisztikák alapján a GDP közel kétharmadát teszik ki. Nem véletlen hát, hogy sokan aggódtak a decemberi kereskedelmi forgalmat figyelve: az amerikai gazdaság recessziója és a munkanélküliség növekedése miatt az emberek a korábbi évekhez képest jóval kevesebbet költöttek ajándékokra. Az utolsó néhány nap azonban kellemes meglepetést hozott, a hosszú áruházi sorok talán a legszebb karácsonyi ajándékot jelentették a boltosoknak.

Emelkedtek az árak

A fenti jelenségnek köszönhetően az ünnepek utáni első, december 26-ai kereskedési napon emelkedtek a részvényárfolyamok a tengerentúlon. A december 22-ei nappal végződő héten ugyanis 2,9 százalékos növekedést mutattak a kiskereskedelmi eladások – szemben az egy héttel korábbi 0,5 százalékos visszaeséssel. A Bank of Tokyo Mitsubishi és az UBS Warburg felmérése szerint a gazdasági bizonytalanság miatt a fogyasztók óvatosabbak lettek, és az utolsó pillanatig vártak az ajándékok megvásárlásával. Az utolsó napok rohamával a decemberi eladások egyszázalékos növekedést mutathatnak majd az egy évvel korábbi értékhez képest, ez pedig messze jobb, mint a korábbi elemzői várakozások.

Drágul az olajMiután a szaúd-arábiai olajminiszter tegnap százszázalékosan biztosra vette, hogy a pénteki találkozón az OPEC újabb, 1,5 millió hordós termeléscsökkentésről határoz, a nyersanyag világpiaci ára több mint 8 százalékot emelkedett. Az olaj drágulása felfelé hajtotta a nagy amerikai olajvállalatok részvényárfolyamát, így a kiskereskedelmi és internetes cégek mellett a nap harmadik nyertese az olajszektor volt. Európában a mai kereskedés első óráiban ugyancsak drágulás figyelhető meg, emelkedik a Total Fina Elf SA és a British Petroleum árfolyama is.

A világ legnagyobb üzletlánca, a Wal-Mart tegnap bejelentette, hogy korábbi várakozásainál jobban, 4-6 százalékkal nőttek decemberi eladásai tavaly decemberhez képest. A befektetők 1,79 százalékos részvényár-emelkedéssel honorálták a hírt. (A Wal-Mart árfolyama >> Elemzők szerint a pesszimista gazdasági hangulat miatt a fogyasztók idén inkább a diszkont áruházakat részesítik előnyben, a korábban népszerűbb, ám drágább áruházakkal vagy speciális szakboltokkal szemben.

A nap másik nagy nyertese a Yahoo! volt, a maga 5,04 százalékos erősödésével. (A Yahoo! árfolyama >>) Az internetes cég vezetői tegnap arról tájékoztatták a befektetőket, hogy a hálaadás napjától karácsonyig mért ünnepi szezonban, az egy évvel korábbi értékhez képest 86 százalékos növekedést mutatnak az eladási statisztikák. Az év utolsó három hónapjában az eladások elérhetik a 10,3 milliárd dollárt. Ez főleg a videojátékok, digitális kamerák és laptopok rekordértékesítésének köszönhető.

Ugyancsak kapós volt a legnagyobb online áruház, az Amazon.com részvénye. A több mint 12 százalékos árfolyamemelkedés annak volt köszönhető, hogy a cég tulajdonosai ujjongva jelentették be: fennállása óta a mostani negyedév lehet a vállalat első nyereséges három hónapja. (Az Amazon.com árfolyama >>)

Újabb rossz év

Hiába azonban a karácsony utáni indexemelkedés, elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a kiskereskedelmi eladások az utolsó hónapokban messze elmaradnak a korábbi várakozásoktól. A boltosok ugyan tanultak a tavalyi leckéből, és idén kevesebb árut rendeltek karácsonyra, ám a szeptember 11-ei események még a tavalyinál is jobban visszavetették a fogyasztók vásárlási kedvét.

Sok cég drasztikus, akár 80 százalékos árengedményt is adó akciókba kezdett a karácsonyi ünnepeket követően. Ez biztosan megdobja majd az eladási statisztikákat, ám a vállalati profitot kedvezőtlenül befolyásolja.

Pénzpiaci elemzők már biztosra veszik, hogy hiába az utolsó három hónap tőzsdei árfolyamemelkedése, semmi sem menti meg a befektetőket attól, hogy egymás után a második évet zárják veszteséggel. Erre pedig 1974 óta nem volt példa. Bár az esztendőnek még nincsen vége, a hátralévő néhány kereskedési napban nem valószínű, hogy éves profitot hoznának össze az amerikai börzék. A Dow 6,7, a Nasdaq pedig 20,6 százalékkal áll előző évi záróértékénél rosszabbul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik