Belföld

Argentína – kötéltánc a szakadék felett

A dollár-pezó kettős mellé Argentína az új évben bevezeti az argentinót is, növelve a gazdaság likviditását. A korlátozottan használható új pénznem jócskán növeli a kormányzat pénzügyi mozgásterét és az inflációs veszélyt is.

Argentína – kötéltánc a szakadék felett 1Kétségbeesett lépésre szánta el magát Argentína, amikor vasárnap Adolfo Rodriguez Saá elnök bejelentette: a paritásban tartott dollár-pezó mellé egy harmadik fizetőeszközt is bevezetnek. Az új pénznem a keresztségben az argentinó nevet kapta. Az átmeneti kormányzat bejelentette az adósságszolgálat felfüggesztését is.

Törlesztés felfüggesztveSaá beiktatása után azonnal közölte azt is, hogy a kormány leállítja a 132 milliárdos adósság aktuálissá vált kamat- és tőketörlesztését. A kormány külön alapot képez betétesek rohamának kitett bankok segítésére. Az alap nagysága elérheti a bankrendszer teljes betétállományának 5 százalékát.

Üres az államkassza

Az első becslések szerint a decemberi adóbevételek 23 százalékkal maradnak el az egy évvel korábbitól – jelentette be Rodolfo Frigeri államtitkár. Az adóbevételek már június óta folyamatosan csökkennek, miután Domingo Cavallo gazdasági miniszter 13 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat, a költségvetés kiegyensúlyozása érdekében.

A drákói intézkedések következtében azonban jelentősen csökkentek a lakossági kiadások is. Az argentin állam 2001 első 11 hónapjában 42,5 milliárd dollár adóbevételre tett szert, míg 2000 12 hónapja alatt még 49 milliárd dollárra.

Argentína – kötéltánc a szakadék felett 2Politikai és gazdasági válság

Az ország adósságállománya a november végi állapot szerint meghaladja a 132 milliárd dollárt, a munkanélküliségi ráta pedig húsz százalék felett áll. A sok gazdasági probléma a múlt héten politikai válságba torkollott, országszerte zavargások és fosztogatások törtek ki. A kormány harmincnapos rendkívüli állapot kihirdetésével próbált meg úrrá lenni a káoszon.

Az összeomlást közvetlenül a kormány összes miniszterének lemondása váltotta ki, ám az elnök csupán Cavallo gazdasági minisztert küldte el. Ezután de la Rúa elnök javaslatot tett nemzeti egységkormány felállítására, ám a mindkét házban többségben lévő ellenzéki peronisták visszautasították az ajánlatot. De la Rua kényszerű lemondása után Saát választották átmeneti államfővé, három hónapra.

Értéktelen lesz az új pénz?Közgazdászok világszerte az új valuta gyors elértéktelenedésének veszélyére figyelmeztetnek. Az argentinó árfolyama valószínűleg gyorsan csökken majd a dollárhoz és a vele paritásban tartandó pezóhoz képest – ismerte el Rodolfo Frigeri, a gazdasági ügyek vitelével megbízott államtitkár. A pénzromlás mértéke a pénzügyi kormányzat önmérsékletén múlik.

Új pénznem

A gyorsan súlyosbodó válság gyors cselekvést kíván, ezért Saá kinevezésekor csupán 48-72 órát kért gazdasági szükségprogramja kialakításához. A terv legfontosabb része az argentinó bevezetése.

Az argentinó dollárra át nem váltható valuta lesz. Az új fizetőeszközt az állami alkalmazottak kapják bérként, valamint az állami szállítókat és azok alvállalkozóit is ezzel fizetik. Felhasználásával pedig az adót lehet törleszteni.

Az új valuta bevezetésének az a célja, hogy minél gyorsabban közös nevezőre hozzák az utóbbi hónapokban országszerte nagy számban bevezetett pénzhelyettesítőket. A tartományi kormányzóságok ugyanis kötvény formájú forgalmi eszközöket bocsátottak ki. Ezzel próbálták meg ellensúlyozni a központi kormányzat által teremtett szűkös likviditást.

A Clarin című argentin lap értesülési szerint a korábban várt 3-4 milliárd dollár helyett a kormány tízmilliárd dollárnak megfelelő argentinó kibocsátását tervezi. A becslések szerint jelenleg 9,92 milliárd dollárnak megfelelő pezó van készpénz formájában forgalomban Argentínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik