Belföld

Téli biztosítási szezon – tűz és hó

A külföldre utazók alig egyharmada köt biztosítást, pedig a néhány száz forintos napidíj elhanyagolható a százezrekhez képest, amennyit egy síbaleset esetén fizetni kell. Komoly baj lehet a karácsonyfatüzekből is.

Egy törött láb kórházi ellátása külföldön akár egymillió forintba is kerülhet! Igaz, ezen az összegen már nemcsak a laikus utazó ámul el, a szóban forgó számlát látva a biztosító szakemberei is meglepődtek. Ezzel együtt a végösszeg valódi: ennyibe került egy magyar páciens törött lábának ambuláns kivizsgálása és begipszelése egy angliai kórházban.

Szezontól függSzilveszteri utasbiztosításból ugyan a tavalyinál várhatóan kevesebb fogy, a viszonylag korai hónak köszönhetően azonban a síszezonnal együtt a téli biztosítási szezon is jónak ígérkezik. A repülővel megközelíthető melegebb tájak az alacsonyabb árak ellenére ezen a télen kevésbé csábítják a turistákat, ez azonban még fokozhatja is a környező országok autóval elérhető síparadicsomainak vonzerejét.

Miért is kell?

Ha a helyszín nem is, az eset a leggyakoribb téli baleseteket idézi. Síelésnél ráadásul külön gondot okoz, miként jut el az illető az orvosig. Az a viszonylag egyszerű megoldás, amikor egy bajba jutottat – például egy francia síparadicsomban – a hegyoldalról mentőtepsivel vittek le a hegyimentők, legutóbb 80 ezer forint körüli összegbe került. A helikopteres mentés ára természetesen jóval borsosabb: néhány százezer forintnál kezdődik a taksa.

Ehhez képest a biztosításokért fizetendő díj napi néhány száz forintban mérhető. A szerződők nagyjából fele a termékek közül a legolcsóbbakat választja, és nem mutat különösebb érdeklődést a biztosítás tartalma iránt – mondják a biztosítók. Ebből aztán erednek panaszok, például ha az ügyfél nem tudja, hogy az őrzés nélkül hagyott sífelszerelések eltűnésekor nem fizet a biztosító (a kínálatot lásd külön).

Sítalpon

Téli biztosítási szezon – tűz és hó 1Az utasbiztosításokért hagyományosan a karácsony előtti héten indul be a roham. Hiába azonban a felfutás, a kiutazóknak még mindig csupán harmada vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Kiváltképp a síelni csupán egy-két napra “kiugrók” tekintenek el ettől, pedig – erőltetett statisztikai párhuzamot vonva – ők különösen veszélyeztetettek. A balesetek túlnyomó része ugyanis a síelés első, illetve utolsó napján történik; márpedig egy hétvégi túránál másmilyen nap nincs is…

Ma már a bankkártyákhoz többnyire jár balesetbiztosítás, habár ennek tényéről igencsak kevés pénzintézet tájékoztatja az ügyfeleket, és még kevesebbet tudni e biztosítások tartalmáról. Ezek többsége azonban kifejezetten alacsony limitre szól, van köztük olyan, “amilyennel nem volna szabad utazni” – értékelik egy biztosítónál. Ezzel együtt van olyan magyar turista, aki éppen a kártyához járó biztosítás tudatában nem köt külön utasbiztosítást.

Biztosítói tanácsok síeléshez• Ne hagyjuk a sífelszerelést őrizetlenül a pihenőknél sem; ha eltűnik, ilyen esetben a biztosító nem téríti meg a kárt.

• Alapos edzéssel készüljünk a síelésre, a balesetek java része ennek elmulasztása miatt következik be.

• Ne akarjuk a vakáció minden pillanatát a sípályán tölteni; megérkezéskor, pláne hosszú vezetés után, először pihenjünk, akklimatizálódjunk.

• Az utolsó napot se töltsük a pályán szinte az indulásig, a biztosítói tapasztalat szerint némi “úti drukk” elég a balesethez, amelyek túlnyomó többsége a síelés első és utolsó napján történik.

• Ügyeljünk a tárcsás sífelvonóknál, ott gyakoriak a kisebb sérülések a bokaficamtól az agyrázkódásig.

• Minden síelő a pályára is vigye magával a saját biztosítási kötvényét, az egyik családtagnál tárolt kötvénynek nehezen veszik hasznát, ha a bajbajutott személy éppen egy másik pályán csúszott le.

Ünnepi tűzijáték?

Évente 60-80 karácsonyfa, illetve közvetlen környezete gyullad lángra itthon gyertyától, csillagszórótól, zárlatos égősortól. A biztosítók tapasztalata szerint, ha már felgyulladt, a fát oltani kell, s nem mondjuk az ablakon kitessékelni. A hirtelen huzattól a fa ugyanis csak jobban lángra kap, személyi sérüléseket is okozva. E tüzeket ugyanakkor nem szabad alábecsülni, égett már ki így komplett ház is, s a kár 10 millió forintra rúgott.

A házi tűzesetek összességében azonban nem gyakoribbak december végén, mint máskor az év során. Megjegyzendő viszont, hogy karácsonyfa gyulladt már ki januárban is, sőt égett – lakással együtt – nagyon jól márciusban. Sok helyen dívik a leszedés előtti utolsó gyertyagyújtás szokása, érdemes azonban figyelembe venni, hogy ekkorra már alaposan kiszáradt a fa.

A lakásbiztosítással rendelkezőknél a karácsonyfatűz okozta kárt a biztosító új értéken téríti. Azaz az ingatlan helyreállításának – a káridőponti újraépítésnek – teljes, számlákkal igazolt költségét állja, ingóságnál pedig az újbóli beszerzés értékét téríti. Kivétel, ha a kárt a biztosított szándékosan, illetve súlyosan gondatlanul okozta – ezen ittas állapotot vagy bódulatkeltő szer hatását értik a biztosítók.

Utasbiztosítási kínálatMég mindig sok utazó inkább maga intézkedik, mintsem az assistance szolgáltatások révén a biztosítójától anyanyelvén, telefonon kérne segítséget, s csak utólag csodálkozik rá, mennyi utánajárást (kint az orvoskeresést, itthon a biztosítói ügyintézést) és készpénzforgalmat spórolhatott volna meg. A biztosítók az orvosi számlát persze utólag akkor is megtérítik, ha az ügyfél a bajban elfelejtett telefonálni.

A biztosítók 14 éven aluli gyermekekre adnak engedményt, sőt családi konstrukció is akad, némelyikük bizonyos kor fölött viszont pótdíjat szab. Viszonylag általános, hogy 10-20 fő fölött csoportos kedvezményt lehet kérni. A díjak mellett a kárfizetési limiteket érdemes számba venni, bár egyszeri turistaként nyilván nehezen kalkulálható, hogy egy baleset milyen költségekkel járhat.

Kár a szomszédban

Ha a tűz a szomszédban is kárt tett, s az a lakó rendelkezik lakásbiztosítással, a biztosító e kötvény alapján, éspedig a fent említett új értéken fizet. Ha a kárt elszenvedő szomszédnak nincs biztosítása, de a karácsonyfatűz forrását jelentő lakónak van, és abban felelősségi elem is szerepel, a biztosító a szomszéd kárát ennek alapján téríti. Ám ekkor a valóságos, kárkori és nem pedig az új értéket veszi alapul. Azaz értékcsökkenéssel számol, az ingatlan helyreállításánál pedig csak a sérült területre fizet. Vagyis nem téríti meg mondjuk az egész szoba festését, csak a tönkrement felületét. Ha egyiküknek sincs biztosítása, a károkozó fizet.

A családlátogatásra, vakációra elutazott családok lakhelye vonzó a betörők számára, a betörések jelentős számához képest azonban ez nem jelent számottevő növekedést. Mindenesetre érdemes az elutazást minél kevesebb emberrel tudatni, olyan időpontban pakolni, amikor azt kevesen láthatják, időkapcsolós lámpát hátrahagyni, és aki megteheti, távfigyelő szolgáltatóhoz előfizetni – szól a biztosítói intelem. Ez utóbbi baj esetén is hasznos: betörés után, ha van intézkedési felhatalmazása, a tulajdonos távollétében például zárat cserélhet, lezárhatja a lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik