Belföld

Hírek a távközlési szektorból

Az i-mode Európában. Szex a mobilon. Az NTT DoCoMo erősíti amerikai pozícióit. 2001 rémálom volt a félvezető iparág számára. A Palm az üzleti szegmensre koncentrál. A Windows XP támogatja a Bluetooth-ot. Végleg a Matávé a Westel.

Az i-mode Európában. Jövő évtől két európai mobilszolgáltató is megpróbálkozik a Japánban hihetetlenül népszerű i-mode indításával. Japánban az NTT DoCoMo i-mode szolgáltatásával közel 30 millió előfizető tölt le naponta tőzsdei árfolyamokat, olvas híreket vagy játszik.

Hírek a távközlési szektorból 1A holland KPN, amelyben a DoCoMonak 15 százalékos részesedése is van, az ünnepek után, csütörtökön kezdi a szolgáltatást tesztelni. Tervei szerint 2002. márciusában indítaná el a szolgáltatást szélesebb körben Hollandiában, Németországban és Belgiumban.

Mark de Jorg, a KPN alelnöke a brit Financial Times-nak azt mondta, nem venne mérget rá, hogy az i-mode Európában is olyan népszerű lesz, mint Japánban, de a szolgáltatást a harmadik generációs szolgáltatások előtti mérföldkőnek tekinti. 3G-s szolgáltatás, amellyel például a mobiljukra videókat tölthetnek le a felhasználók, egyelőre csak Japánban üzemel.

A KPN-en kívül a svéd Telia Mobile is az i-mode-hoz hasonló, PocketMode névre hallgató szolgáltatást indít jövő év elejétől.

Hírek a távközlési szektorból 2Szex a mobilon. Ha az i-mode nem is jön be, a mobilszex nagy valószínűséggel igen – véli a finn Wireless Entertainment Service. “Mivel a pornó az intertneten is nyereséges üzletág, úgy döntöttünk, erre a területre kiemelten fókuszálunk” – mondta a szövetség elnöke. A finn mobilosok jövő év elejétől a Playboy kínálatából tölthetnek le képeket telefonjukra.

Az NTT DoCoMo erősíti amerikai pozícióit. A japán NTT DoCoMo bejelentette, hogy további 380 millió dollárt fizet az amerikai AT&T új részvényeiért, hogy ezzel fenntartsa 16 százalékos tulajdonrészét az amerikai távközlési cégben. A DoCoMo 14,28 dolláros áron 26,6 millió részvényt vásárol.

Hírek a távközlési szektorból 3Az üzletre azért volt szükség, mert az AT&T, a középnyugati és déli államokbeli lefedettségének erősítése céljából részvénykibocsátásból vásárolja meg a TeleCorp mobilszolgáltató eddig az AT&T által nem birtokolt 77 százalékát. Ahhoz, hogy a DoCoMo megőrizze 16 százalékos részesedését az AT&T-ben, amely az USA harmadik legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatója, szintén be kell vásárolnia a részvényekből.

Az AT&T különösen fontos a DoCoMo stratégiájában, hiszen támogatja 3G-s szolgáltatásának globális elérhetőségét. Annak ellenére, hogy az április-szeptemberi üzleti félévben a DoCoMo rekord veszteséget könyvelhetett el – 262,7 milliárd jent, azaz 2,04 milliárd dollárt -, a befektetők bíznak a cégben, és a hitelminősítők is a legelőkelőbb kategóriákban jegyzik.

2001 rémálom volt a félvezető iparág számára. A san-josei Gartner Dataquest kutatócég szerint a félvezető iparág eddigi legrosszabb évét tudhatta maga mögött 2001-ben. Az ágazat bevétele az előzetes adatok szerint 33 százalékkal, 152 milliárd dollárra csökkent. A top 10 félvezető cég 19-49 százalékos bevételvisszaesést szenvedett el.

Hírek a távközlési szektorból 4A világ legnagyobb chip-gyártója, a Santa Clara székhelyű Intel bevétele körülbelül 7 milliárd dollárral mérséklődött idén, ám a piac konszolidációjának következtében piaci részesedése 13,3 százalékról 15,5 százalékra növekedett. A visszaesés azokat a cégeket érintette a legkevésbé, amelyek a DVD-, digitális fényképezőgép-, illetve játékkonzolgyártó cégeket szolgálták ki.

Hírek a távközlési szektorból 5A Palm az üzleti szegmensre koncentrál. Hogy az üzleti szférában megerősítse pozícióit, az amerikai Palm bejelentette, hogy 19 millió dollárért megvásárolja az ugyancsak amerikai ThinAirApps szoftverfejlesztő céget. A ThinAirApps alkalmazásaival a palmhasználók vállalati e-maileket és egyéb üzleti információkat tölthetnek le készülékeikre.

A Windows XP támogatja a Bluetooth-ot. Két hónappal a Windows XP kibocsátása után a Microsoft bejelentette, hogy az operációs rendszer támogatja a Bluetooth technológiát, azaz a készülékek körülbelül 10 méteres távolságon belül képesek drót nélkül is kapcsolatot létesíteni. Az XP piacra dobásakor a Microsoft azt is megígérte, hogy az operációs rendszer támogatja a 802.11 vezeték nélküli Ethernet szabványt.

Hírek a távközlési szektorból 6Végleg a Matávé a Westel. Lezárult a Matáv és a Deutsche Telekom között az a tranzakció, amelynek során a magyar távközlési vállalat 920 millió euróért megszerezte az anyavállalatától a Westel Mobil Távközlési Rt., illetve a Westel 0660 Kft. 49-49 százalékos tulajdonrészét. A vételárat a Matáv a Deutsche Telekom által nyújtott középlejáratú euróhitelből finanszírozta.

A két fél megállapodott, hogy 2002-ben a Matáv a Westel Mobil Távközlés Rt. 2001-es eredménye után 49 százalékos osztalékrészt fizet a Deutsche Telekomnak. A Westelnek 2001. november végén 2,3 Hírek a távközlési szektorból 7millió előfizetője volt, s 50 százalék feletti GSM-piaci részesedése. A Westel 0660 Magyarország egyedüli analóg mobil távközlési szolgáltatója: november végén 47 ezer előfizetője volt.

További hírek. A korábbi monopol helyzetben lévő lengyel távközlési társaság, a Telekommunikacja Polska (TP SA) bejelentette, hogy 10-12 ezerrel, azaz a teljes állomány egy ötödével csökkenti alkalmazottjainak létszámát a vezetékes telefonágazat növekedési mutatóinak jelentős visszaesése miatt.

Hírek a távközlési szektorból 8Ugyancsak a távközlési ágazat lassulása és ezen belül is elsősorban a vezetékes ág visszaesése miatt bocsát el az elkövetkező évben 10 ezer alkalmazottat az Alcatel, közülük 1700 dolgozót rövid időn belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik