Belföld

Argentína: a vég kezdete?

A gazdasági miniszter menesztése után lemondott Fernando de la Rúa elnök is, miután az ellenzék nem támogatta a nemzeti egységkormány felállítására tett javaslatát. A külföld az adósságcsökentés helyett a leértékelést ajánlja.

Argentína: a vég kezdete? 1Az argentin pénzügyi és politikai dráma legújabb fejleményeként a reggeli órákban benyújtotta lemondását Fernando de la Rúa, az ország elnöke. Azután döntött így, hogy az ellenzék elvetette a nemzeti egységkormány felállítására tett javaslatát. Az argentin törvények értelmében az államfő lemondása után a posztot a szenátus elnöke, a peronista Ramón Puerta veheti át.

ZsugorodóbanAz Economist becslése szerint a második fél évben az argentin gazdaság 11 százalékkal zsugorodik, a munkanélküliség pedig december végére eléri a 20 százalékot. A Reuters szerint naponta kétezren kerülnek a szegénységi küszöb alá.

Összeomlás

Az argentin gazdasági válságot alapvetően az ország 132 milliárd dolláros eladósodottsága és rekordméretű, 20 százalék körüli munkanélküliségi arány okozza. A válság a hét elején országszerte zavargásokhoz és fosztogatásokhoz vezetett. A kormány a szerdán kihirdetett harmincnapos rendkívüli állapottal próbált meg úrrá lenni a káoszon. A fosztogatók, illetve a rendőrök és az üzlettulajdonosok közti összecsapások eddig már 16 halálos áldozatot követeltek.

Az összeomlást közvetlenül az indította el, hogy csütörtökön a kormány összes minisztere felajánlotta lemondását, ám az elnök csupán Domigo Cavallo gazdasági miniszter távozásához járult hozzá. Őt tartják a gazdasági válság egyik fő előidézőjének. Ezután de la Rúa javaslatot tett nemzeti egységkormány felállítására, a mindkét házban többségben lévő ellenzéki peronisták azonban egy órán belül visszautasították az ajánlatot: ragaszkodnak ellenzéki szerepükhöz, és nem vesznek részt a közös kormányzásban.

IMF-segítség?Az IMF csütörtökön váratlanul felajánlotta segítségét az új kormányzatnak, a fenntartható fiskális és valutapolitika ellenében. Ez fordulat viselkedésében, mivel egy hónapja a valutaalap még egyértelműen a dollár bevezetését javasolta, más drasztikus lépésekkel együtt.

Elmarad a törlesztés?

Az erősödő társadalmi feszültség miatt egyre valószínűbb, hogy Argentína nagyon gyorsan képtelenné válik adósságai törlesztésére – véli a Fitch nemzetközi hitelminősítő. Megítélése szerint bármely pillanatban bekövetkezhet a “nemteljesítés” a magánhitelezőkkel szembeni 97 milliárd dolláros devizaadósságra. A 15 milliárd dollárnyi tartalékok miatt a fizetésképtelenség elvben “elhúzható” 2002. januárjáig.

A Fitch megítélése szerint lényegében nem tartható az argentin peso kötött árfolyamrendszere sem, a leértékelést tartja a legjobb megoldásnak. Eddig a nemzeti deviza egy az egy arányban a dollárhoz volt rögzítve.

AdósságcsereA korábbi tervek szerint január 20-án terjesztenék be a külföldi adósságcsere-programot. A belföldi hitelezők már korábban elfogadták a hétszázalékos kamatot. Buenos Aires állítólag négy százalékban szeretné maximálni az adósságcsere nyomán a külföldi kötvénytulajdonosoknak kínált hozamot. A számítások szerint az adósságcserével Argentína már 2002-ben 3-4 milliárd dollárt takaríthatna meg.

A pénz felét elbukják a hitelezők?

A minősítő szerint a törlesztések felfüggesztése és a leértékelés együttesen azzal járhat, hogy a hitelezők az Argentínával szembeni követelésük névértékének legalább 50 százalékát kénytelenek lesznek leírni. A nemzetközi hitelminősítők már december elején nemfizetői sávba sorolták a szuverén argentin adósságot, majd a bankokat is.

A zavargások hírére a másodlagos kereskedésben az argentin devizaadósság árfolyama a névérték 26 százalékára esett. Ez 5 százalékponttal alacsonyabb a két nappal korábbinál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik