Belföld

Kapós diplomák, állástalan diplomások

Mára vége a rendszerváltás utáni kánaánnak, a pályakezdő diplomásoknak alkalmazkodniuk kell a kereslet igényeihez. Sokan az álláskeresési roham közepette gondolnak először arra, hogy talán másik egyetemet kellett volna választaniuk.

Kapós diplomák, állástalan diplomások 1Itt, az orrunk előtt húztak el szédítő magasságokba a rendszerváltás első éveiben azok a diplomás pályakezdők, akik ma gyönyörű autóval, lakással, elégedetten mosolyognak mindenkire. Még csak 30 évesek, de már közép- vagy felsővezetők és éppen megfelelő szakmai tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy még sok kihívó munkahelyet találjanak.

Tíz év múltán fel kell ébrednünk, a pályakezdők helyzete sokkal nehezebb lett. Megváltozott a munkaerő iránti kereslet szerkezete, és az ajánlatok is visszafogottabbak. A karrierlift megállt.

Az aranykornak vége











Pályakezdők átlagos bruttó bére ma (ezer Ft)
Informatikus
300-500
Műszaki
200-250
Közgazdász
130-200
Gyógyszerész
130-170
Jogász
80-90
Orvos
Minimálbér
Tanár
40-50

A kilencvenes évek elején leginkább gazdasági szakemberekre volt szükség a piacgazdaság beindításához. Mára irántuk jelentősen lecsökkent a kereslet. Három-négy évvel ezelőtt a gazdasági főiskolát végzett hallgató is jól fizető, viszonylag magas pozíciót találhatott magának – akár első munkahelyén is.

A Közgázon végzetteket 300 ezer forintos kezdőfizetéssel, vállalati autó és ingyenes mobil ajánlatával csábították dolgozni. Néhány év alatt megugrott a Közgáz és a gazdasági főiskolák népszerűsége. Sőt tucatjával indult üzleti szak az állami és a magánegyetemeken, főiskolákon.

Kapós diplomák, állástalan diplomások 2Mi a helyzet ma?

Évente több és több, legközelebb már körülbelül 24-25 ezer pályakezdő diplomás szeretne állást találni. Bár a 25 éven aluli fiatalok 26 százaléka munkanélküli, a diplomás pályakezdők lehetőségei ebben a korosztályban a legjobbak. A KSH adatai szerint őket egyre inkább keresik. Ma a diplomás fiatalok négyötödét foglalkoztatják.

Az állásajánlatok mennyisége ugyan nem csökken, de tartalma átalakult. Gazdasági végzettséggel ma nehezebb elhelyezkedni, mint korábban, és természetesen inkább az alacsonyabb pozíciókra keresnek jelentkezőt. Jellemzően inkább asszisztensnek. És ennek megfelelően alacsonyabb a fizetés.



Egy jó kapcsolat mindig segít

A szocializmusból jól ismert kapcsolatok és a “csak egy telefon” rendszere, úgy tűnik, a kapitalizmusba is átmentette magát. Még ha nem is egy saját vállalatot vezető apukára gondolunk, a baráti kapcsolatok, ismerősök nagyon sokat tudnak segíteni a fiatal pályakezdőnek. Sok esetben a cégek a megüresedett pozíciókat meg se hirdetik nyilvánosan, vagy egy munkatárs informális ajánlata alapján alkalmaznak valakit. Ma egyre elterjedtebb gyakorlat a formális ajánlati rendszer, ahol a munkavállalók még pénzt is kapnak, ha olyan embert ajánlanak a megüresedett posztra, aki beválik.
A kapcsolatok hasznosságát támasztja alá az AIESEC, Közgazdászhallgatók Nemzetközi Egyesülete nemrégiben készített országos felmérése is, mely a friss diplomások munkahelyválasztási preferenciáit és eszközeit összegezte. Kiderült, hogy a frissen végzettek 80 százaléka újságokból, 71 százaléka szaklapokból, 65 százaléka pedig személyes kapcsolat révén informálódik a vállalatokról és a vállalatoknál felkínált állásokról.
Befolyásos szülők hiányában érdemes jóban lenni a felsőéves hallgatókkal, akik előbb végezve már 1-2 éve dolgoznak és naprakész információkkal szolgálnhatnak, hol éri meg próbálkozni. A tapasztalatok azt mutatják, az egyetemeken kialakult kapcsolatok később nagyon hasznosak, s leginkább akkor tartósak és egyben eredményesek, ha az egyetemen kívül egyéb intézmény is keretet ad nekik. Leginkább szakkollégiumokhoz érdemes csatlakozni, köztük már évtizedes hagyomány egymás segítése. Második legjobb kapcsolatépítési hely a szakmai szervezet, de megéri még kötődni kevésbé formális diákszervezetekhez is.

“A közgázosok még mindig el tudnak helyezkedni, de a gazdasági főiskolát végzettek dolga egyre nehezebb” – mondta el a FigylőNetnek Báthory Anna, a Manpower Kft. igazgatója. Előfordul az is, hogy az utóbbiak akár 5-6 hónapig keresnek állást eredmény nélkül. De ma már egy friss diplomás közgázosnak is 1-2 hónapot kell az álláskeresésre fordítania.

Báthory Anna szerint a legkeresettebb szakmák: a villamos- és gépészmérnök és természetesen az informatikusok. Nekik ajánlják fel ma a legmagasabb kezdőfizetést, s nekik van lehetőségük a gyors karrierre. Szakemberek szerint még jó néhány évig az informatikusoknak áll a világ, hiszen az EU tagállamaiban is jelentős hiány van belőlük.

A gazdasági szféra megtelt. Szakértők szerint a marketing már évek óta vészesen telített. Ha a friss diplomás nem talál “sales”-es helyet, akkor az induló fizetése bruttó 130 ezernél nemigen lesz több.

Fékezett habzású karrier

Mára az üzleti élet vezetőinek több mint 50 százaléka fiatal, 25-33 év közötti. A pályakezdő akár évtizedekig várhat, mire egyet léphet a ranglétrán.

Amerikában például a középiskola elvégzése után a diákok tudatosan választanak szakmát, nemcsak saját érdeklődési körüket tartják szem előtt, hanem a munkaerőpiaci prognózisokat is. Erre Magyarországon is igen nagy szükség lenne.

Az egyes egyetemekre való jelentkezési arány ma egyáltalán nem áll összhangban a várható munkaerőpiaci kereslettel. A túljelentkezés – a művészeti iskolákat leszámítva – még mindig a közgazdasági és a jogi iskolákra a legnagyobb. Tavaly másfélszer több diák akart informatikus lenni, mint 2 évvel ezelőtt, de a mérnöki szakokat még mindig nem sokan választják. Az egyetemeknek pedig nem áll érdekükben a hallgatói létszám csökkentése, hiszen normatív támogatásban részesülnek.

Szembetűnő, hogy az egyetemisták és a főiskolások nincsenek tisztában a munkaerőpiac helyzetével, azzal, hogy kik kapnak ma könnyen állást, mire érdemes szakosodni. Az AIESEC, a Közgazdászhallgatók Nemzetközi Egyesülete nemrégiben készített országos felméréséből, mely a friss diplomások munkahelyválasztási preferenciáit és eszközeit összegzi, egyértelműen kiderül, hogy a fiatalok továbbra is a marketing, az értékesítés, a pénzügy és a számvitel területét tartják a legvonzóbbnak. A K+F, informatika és a műszaki területek pedig jóval hátrébb szerepelnek a népszerűségi listán.

Már az egyetem kiválasztása sem felel meg a munkaerőpiacnak, és az egyetemi szakosodás sem követi azt. Ez a helyzet 2-3 éven belül súlyos feszültségeket okozhat: ezrek maradhatnak állás nélkül a pályakezdők közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik