Belföld

KÜLKERESKEDELEM – Lassuló árucsere

Bojár Gábor, KÜLKERESKEDELEM – Lassuló árucsere 1a Graphisoft R&D Számítástechnikai Fejlesztő Rt. elnök-vezérigazgatója: “Az építőipar érzi meg legelőször a recessziót, s ezen belül is az olyan fejlesztő-tervezők, mint amilyenek mi is vagyunk. Cégünk már egy éve kezdte érzékelni a forgalom megtorpanását, főként az Egyesült Államokban, de Nyugat-Európában és a Távol-Keleten is. Egyébként az épületfenntartásra és üzemeltetésre kifejlesztett új termékünk most fut fel, hiszen ezt a tevékenységet – szemben az új beruházásokkal – folyamatosan végezni kell az új piacainkon is. Ráadásul az általános tendenciával szemben Nagy-Britanniában és Németországban növelni tudtuk az eladásainkat – az utóbbi piacon a legnagyobb konkurensünk erősen visszaesett, amiből levonható a következtetés, hogy recesszió idején az erősebb és ügyesebb cégek piacot szerezhetnek a gyengébbektől, vagy a lassabban reagálóktól.”

Szeptember végéig a magyar export értéke 6430 milliárd forintot, míg a behozatalé 7130 milliárdot ért el. Ennek alapján a kivitel volumene közel 12 százalékkal, míg a behozatalé mintegy 9 százalékkal emelkedett. Az áruforgalom első háromnegyedévi kumulált egyenlege 50 milliárddal kedvezőbb a tavalyinál, a hiány 700 milliárd forint. Dollárban számítva az exportnál 22,2 milliárdot, míg az importnál 24,6 milliárdot, euróban pedig 24,8, illetve 27,5 milliárdot regisztráltak. Az év végére mind a kivitel, mind a behozatal folyamatosan lassul. A külkereskedelmi mérlegben az idén 3,8 milliárd eurós deficit valószínű. A forgalom szerkezete a tavalyihoz hasonló, az exportban és az importban egyaránt a gépek és berendezések a meghatározóak, 59, illetve 51 százalékos részesedéssel. A jövő esztendőben enyhe romlás várható: az áruforgalmi hiány 4,2 milliárd euróra rúghat.

KÜLKERESKEDELEM – Lassuló árucsere 2A külkereskedelemben az első háromnegyedév végén a döntő súlyt képviselő európai uniós országok viszonylatában 687 milliárd forintos aktívumot sikerült elérni, ami jelentős mértékben a német relációban kimutatott erős pozitív szaldónak köszönhető. Negatív az egyenlegünk kismértékben Ausztriával és Olaszországgal, közel 300 milliárd forint nagyságú a közép- és kelet-európai országok csoportjával, s ennél nagyobb értékű – 426 milliárd forintos – Oroszországgal. A fejlődő államokkal szemben a behozatali többlet egy év alatt közel 16 százalékot emelkedett, megközelítve a 700 milliárd forintot.

FOREIGN TRADE – Diminishing exchange

KÜLKERESKEDELEM – Lassuló árucsere 3By the end of September, Hungarian exports stood at 6430 billion HUF, imports at 7130 billion HUF. These figures correspond to a close to 12 and 9 percent increase in volume, respectively. The cumulative balance of foreign trade is 50 billion HUF better than last year, the deficit is 700 billion HUF. Calculated in dollars, exports were at 22.2 billion while imports at 24.6 billion, the same in euros is 24.8 and 27.5 billion respectively. Toward the end of the year both exports and imports are slowing gradually. The foreign trade deficit for the entire year is expected at 3.8 billion euros. The composition of trade is similar to last years, the machine and appliance industries dominate both exports and imports with a 59 and 51 percent overall share, respectively. The deficit could get slightly worse next year and may run up to 4.2 billion euros.

KÜLKERESKEDELEM – Lassuló árucsere 4In relation to Hungarys dominant foreign trade partners, i.e. countries of the European Union, the trade surplus for the first three quarters of the year was 687 billion HUF, thanks to a large degree to a strong surplus with Germany. Hungary, on the other hand, worked up a small trade deficit with Austria and Italy, a deficit of close to 300 billion HUF with Central and Eastern European countries and even more – 426 billion HUF – with Russia. The import surplus with developing nations grew almost 16 percent during the past year and is now close to 700 billion HUF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik