Belföld

A turizmus biztos aktívumtermelő ágazat

A kormányzat távlati tervei szerint egy évtized alatt megnégyszereződhetnek a turisztikai bevételek, az átlagos költés, valamint a látogatószám duplázódása révén.

A magyar gazdaságpolitika tervei szerint a következő tíz év alatt megnégyszereződhetnek az idegenforgalmi bevételek – jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszter. Ezen belül a jelenlegi kétszeresére nőhet az egy vendégre jutó költés és kétszeresére a látogatók száma is.

Szép idei számok

A turizmus biztos aktívumtermelő ágazat 1Idén jól alakul az ágazat forgalma. Az első tíz hónapban az idegenforgalomból származó bevétel 3,7 milliárd eurót tett ki, ez megegyezik a teljes 2000-es esztendő bevételével. A kormány 2001 végére mintegy 4 milliárd eurós bevételre számít.

Október végéig a kereskedelmi szálláshelyeket közel 5,3 millió vendég kereste fel, ez 2000 hasonló időszakához képest 1 százalékos növekedést jelent. Közülük 2,7 millió volt külföldi, akik 9,9 millió vendégéjszakát regisztráltak Az összesen eltöltött 16,5 millió vendégéjszaka nem változott a tavaly mért értékhez képest. A szállásdíjbevételek folyó áron 3 százalékkal nőttek. Országosan a szállodai szobák 49 százaléka volt foglalt.

Egyenletes eloszlásA turizmus fejlesztésére ebben az évben kormányzati forrásokból mintegy 30 milliárd forint jut, jórészt a Széchenyi terv keretében. Ez az összeg mintegy 120 milliárd forintnyi beruházást indukál. A gazdasági tárca adatai szerint ez az összeg vizsonylag arányosan oszlik meg az ország régióiban. valamint Budapesten.

Tízéves a program

A miniszter szerint mára kialakult az a stratégia, amely a továbbiakban a minőségi változás alapja lehet. Ez a programcsomag tíz évre szól. A következő évtized középpontjába a kormány az egészségturizmust helyezi.

Az ágazat jelentőségét érzékeltetve említette, hogy várhatóan a turizmus egyenlegének idei évi aktívuma 100 százalékban fedezi az energiaimport számlát, vagy elegendő lehet a beruházási célú gépimport számla 75 százalékára. Katona Béla (MSZP) felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy bár a turisztikai hozzájárulást eltörölte a kormány, még számos plusz teher nehezíti az idegenforgalmi vállalkozások dolgát.

A szocialista képviselő kiemelte, hogy a szakmát képviselő szervezetek 12 százalékos általános áfakulcs bevezetését tartanák kedvezőnek. Szorgalmazzák továbbá azt a korábbi kezdeményezést, hogy az idegenforgalmi adót le lehessen vonni az iparűzésiből.

Adóváltozás csak 2003-tól

A gazdasági miniszter beszámolt arról, hogy az idegenforgalmi vállalkozásokat érintő adóterhek átalakításáról több tárcával is tárgyalnak. Az európai uniós adó- és jogharmonizáció figyelembevételével egységesen lehet a teljes áfa-rendszert átvizsgálni. Véleménye szerint 2003. január elsejétől várható további előrelépés az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik