Belföld

Túlélési technika dugókhoz: MP3 a kocsiba

A Dension Music Player3 magyar fejlesztésű merevlemezes MP3-lejátszó. Amint rákötjük autós hi-fi berendezésünkre, lelkiismeret-furdalás nélkül hagyhatjuk otthon értelmező szótár méretűre dagadt cd-tartónkat.

Túlélési technika dugókhoz: MP3 a kocsiba 1A Dension Music Player 3 (DMP3) némi leegyszerűsítéssel nem más, mint egy speciális merevlemezfiók (HDD rack), amely képes MP3 formátumban tárolt zenefájlok lejátszására. A termék kétféle kiszerelésben kerül forgalomba; merevlemez nélkül a számítógéphez értő barkácsolók számára, illetve beépített 20 GB kapacitású merevlemezzel együtt a szereléstől idegenkedőknek. Utóbbi változat árában már benne foglaltatik a szerzői jogdíj is.

Mivel rádióvevő és erősítő sincs benne, nem helyettesíti az autós fejegységet (esetleg a hamutartó fölé vagy alá, a sebességváltó dobozra vagy a kesztyűtartóba érdemes beszerelni). Mindezeket azért fontos az elején tisztázni, hogy tudjuk, valójában mire is jó az 55 ezer forintos DMP3, és elkerüljük a későbbi kellemetlen meglepetéseket.

De én nem vagyok egy PC-guru!

Ez nem baj. Kétségtelenül előny, ha fel vagyunk vértezve az alapfokot meghaladó számítógépes ismerettel, de a telepítést nyugodtan bízhatjuk szakemberre is (elvégre a fejegységet is általában a szervízben szerelik be). Ha a témából adódó félelmeinket sikeresen leküzdöttük, válasszuk ki a megfelelő merevlemezt!

A lejátszóba gyakorlatilag minden ATA buszos IDE winchester beszerelhető, akár 2,5 (ez a laptopokból lehet ismerős) inches, akár 3,5 inches modellről van szó. A merevlemezt azonban FAT32 fájlrendszerben kell formázni, hiszen csak ez képes a hatalmas lemezpartíciók kezelésére. A zeneszámok felviteléhez – HDD rackről van szó – a számítógépen lévő merevlemezfiókhoz kell csatlakoztatni a lejátszót, majd egyszerűen fel kell másolni az MP3-akat, ahogyan azt egy hagyományos winchester esetén is teszi az ember. A közvetlen másolás előnye a gyors adatátviteli sebesség, hátránya az, hogy egyes fiókokba a lejátszó kissé nehezen csúsztatható be, és a kivételhez is ügyeskedni kell. Talán még azt érdemes itt megemlíteni, hogy a DMP3 a mobil rackbe helyezve nem használható lejátszásra, csak szimpla merevlemezként.

Két hónapig zenélhetünk – egyfolytában

Ha egy 80 GB-os winchestert építünk a DMP3-ba, 1384 órányi zenét rögzíthetünk rá, ami több mint nyolc (!) hét folyamatos zenélésre elég a leginkább elterjedt 128 kbites tömörítéssel. Ettől eltérő tömörítési eljárást is használhatunk, a DMP3 384 kbps sebességig (VBR is) játssza le a zenefájlokat, támogatottak továbbá az M3U és a PLS playlist fájlok is. Más formátum egyelőre nem hallgatható a lejátszóval, és a fejlesztők szándéka szerint – egy ideig nem is lesz az. A fejlődési lehetőségek azonban nyitottak, hiszen a DMP3 belső szoftvere frissíthető.

A DMP3 ráadásul nemcsak a kocsiban használható, hanem szabványos 12 voltos AC adapterével az otthoni konnektorba is be lehet dugni, a fejhallgató-csatlakozó segítségével pedig hallgatni is tudjuk a zenéket. Házibulikon bekapcsolhatjuk a Jukebox-üzemmódot, amellyel a Dension lejátszót gyakorlatilag digitális zenegépként lehet használni. Ennek keretében – hogy a DJ is bulizhasson – összesen 16 zeneszámot (csak magukat az MP3 állományokat, playlisteket nem) lehet belepakolni a lejátszó programtárjába, ezeket a zenéket folyamatosan le is játssza a masina, a már lejátszott állományok pedig automatikusan törlődnek a listáról, helyükre újabb számokat lehet rakni.

Egy másik funkcióban, a MyRadio elnevezésű lejátszási módban véletlenszerű lejátszási lehetőséget kínál a DMP3. Itt lehetőségünk van az egyes számok lejátszásának valószínűségének meghatározására is (ennek állítása a PC-s kezelőprogrammal történik, nem a lejátszó menüjében). Sőt, még rövid reklámokat is szerkeszthet a felhasználó, ezek akár viccek is lehetnek, ami az üzemmódnak valódi rádiós jelleget kölcsönöz.

Persze hagyományos lejátszásra is képes az eszköz, ekkor a tekerővel lehet menürendszerben kiválasztani a zeneszámokat, illetve az azokat tartalmazó könyvtárakat. (A gyorsabb használat érdekében érdemes Index fájlt generáltatni a PC-s menedzser programmal.) A kijelzőn a lejátszáskor megjelenik mindenféle ID3 információ, így az előadó neve, a szám címe, illetve az album neve is, valamint az, hogy még mennyi idő van hátra az adott zeneszámból.

Műszaki adatok:

DMP3 fiók mérete és súlya: 215x120x42 mm, 995g

Autós beépítő keret mérete: 216x125x45 mm

Tápfeszültség: 12-15V DC

Aktív áram (HDD-vel): HDD függő, max. 1 A

Standby áram: max. 10 mA

Működési hőmérséklet: 0 – +50 C

Tárolási Hőmérséklet: -20 – +70 C

Kompatibilitás: PC IDE, ATA Mobile Rack, UDMA, FAT 32

Kijelző: 128×56 kék grafikus LCD, fehér LED háttérvilágítás; inverz és elforgatott kijelzési módok

Dekódolás: MPEG 1/2 layer 2/3 (MP3 fájlok max 384 kbps sebességig, VBR); M3U playlist file

DAC: 18 bit, 0.01% THD

Jel/zaj viszony: > 80 dB

Line/Phone kimenet: 0 dB = 775 mV RMS (hangerővel állítható)

EQU előre programozott hangszínek: Pop, Rock, Classic, Jazz -Flat

Loudness on/off kapcsoló

Négy fokozatú dinamikus basszus kiemelés

Hang beállítások:

Volume -60 dB és +12 dB között

Balance +- 9 relatív érték között

Treble +- 12 dB között

Bass +- 12 dB között

Lejátszási Módok:

Program: előre kiválasztott elemek játszása

JukeBox: sorba állított elemek lejátszása

MyRadio: a beállított súlyozásnak megfelelő véletlen lejátszás

Ismétlési módok:

Off: nem ismétel

Track: 1 számot ismétel

All: a teljes kiválasztott programot ismétli

Random: véletlen lejátszás a kiválasztott programon

Konfigurálható:

Bejelentkezési kép

Szöveges üzenetek

Lejátszási kijelzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik