Belföld

Online állásügynökség a Yahoo!-nál

Az interneten érdemes állásközvetítéssel foglalkozni, legalább is a Yahoo! menedzsmentje szerint nekik is ott a helyük. Ma jelentették be, hogy csaknem félmilliárd dollárért megvették a HOTjobs.com-ot.

Az amerikai internetes piacon ismét egy jelentősebb akvizíciót hajtott végre a Yahoo! már ha egy saját tőkeértékének 5%-át kitevő tranzakció annak nevezhető. A vezető tartalomszolgáltató, navigációs portál a HotJobs névre hallgató munkaerőpiaci site-ért 436 millió dollárt fizet 50%-50%-ban saját részvénnyel és készpénzzel.

A célpontrólA HOTJobs.com az elmúlt egy évben még veszteséges volt, az idei negyedik negyedévben már nullszaldós gazdálkodást jeleznek előre az elemzők, míg 2002-ben 22 centes részvényenkénti eredményt érhet el. A társaság árbevétele az idei évben várhatóan 142 millió dollár lesz, mely megközelítően a Yahoo!árbevételének 20 százaléka. A részvény az akvizíció bejelentését megelőzően a könyv szerinti ár kétszeresén forgott.

A HOTJobs.com mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról számtalan szolgáltatást kínál a felhasználóinak. Az akvizícióval a Yahoo! tovább erősítette a nem reklámtevékenységből származó árbevételeit. Az “Állj több lábon!” stratégia révén az összforgalmon belül a hirdetési árbevétel a jelenlegi 80 százalékról várhatóan 50 százalékr körüli értékre csökken.

Az akvizíció során a Yahoo! 10,5 USD-re értékelte részvényenként a 6,3 USD-n forgó papírt, azaz tetemes 66%-os prémiumot fizet a piaci ár felett.

Az akvizíciót piaczárás után jelentette be a Yahoo!. Piaci megfigyelők úgy vélik, hogy a vertikális tartalomszolgáltatás jelentős értéket teremtett a szolgáltatási skálájának, az árbevételt termelő online szolgáltatások bővítésével. A piaci reakció feltehetően pozitív lesz, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a Yahoo! árfolyama az elmúlt másfél hónapban 10 USD-ről szinte töretlenül emelkedett 19 USD fölé, azaz egy profit realizálási hullám a jó hír környezetében könnyen megtörténhet.

Fundamentális oldalról az előzőekben leírt emelkedést több határozottan pozitív hír előzte meg, mely az elemzők optimizmusával párosult. A Bear Stern legutóbbi elemzésének értékelése szerint a reális árfolyam 30 USD a Yahoo! esetében. A kedvező hírek özöne ellenére is ismételten előkerülhetnek az árazási kérdések a közeljövőben, hiszen a jelenlegi árszint mellett a jövő évi EPS becslésekkel 200-as P/E (árfolyam/nyereség) mutatóval forog a papír. A régi gazdaság részvényei körében ez még mindig magasnak tűnik, hiszen ott 40-50 P/E-vel szinte csak egy-két részvény, mint például a GE található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik