Belföld

Inflációcsökkenés – évi hetes

A vártnál is nagyobb mértékben csökkent novemberben a fogyasztói infláció, decemberben pedig hét százalék alatti érték valószínű. Látványosan csökken a tartós fogyasztási cikk árszintje, az agrárárak is gyorsan szelídülnek.

A polgárok, a jegybank és az elemzők legszebb reményei teljesülnek, mivel vártnál is nagyobb mértékben mérséklődött a magyarországi pénzromlás. A fogyasztói árak novemberben csupán 0,1 százalékkal nőttek októberhez képest, így 7,1 százalékkal haladták meg a 2000. novemberi szintet – a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint. Az elemzők előzetesen novemberre 7,2 százalék körüli inflációt vártak. Az idei első tizenegy havi átlagos árnövekedés 9,4 százalékra csökkent.

A maginfláció is csökkenKülön örömre okot adó változás, hogy az egyszeri hatásokat kiszűrni igyekvő maginfláció is mérséklődik: novemberben az egy évvel korábbihoz képest 8,4 százalékra.

Erős forint és piaci verseny

Az utóbbi fél évben mindenki számára biztos örömforrás a fogyasztói infláció ütemének dinamikus szelídülése. A folyamat most sem állt meg. Novemberben minden egyes árufőcsoport árszintje egy százaléknál kisebb mértékben nőtt az októberihez képest – derül ki a KSH adataiból. Az üzemanyagoké és a tartós fogyasztási cikkeké pedig egyenesen csökkent.

A fogyasztói árak alakulása
2001.11.
1 havi változás
12 havi változás
Élelmiszerek
0,3
10,5
Szeszes italok, dohányáruk
0,2
10,4
Ruházkodási cikkek
0,8
4,6
Tartós fogyasztási cikkek
-0,2
-0,1
Háztartási energia
0,2
7,7
Egyéb cikkek, üzemanyagok
-0,9
1,9
Szolgáltatások
0,3
8,5
Összes kiadás
0,1
7,1
Forrás: KSH

Az idén január és november közötti időszakban igazán látványos a fogyasztói infláció mérséklődése. A fogyasztói kosárban legnagyobb súllyal szereplő élelmiszerek ugyan továbbra is vezetik a drágulási listát, de a dinamika jócskán szelídült az utóbbi hónapokban. Júniusban 19,1 százalékon tetőzött az agrárárak éves növekedési üteme, ezzel szemben novemberben már csak 10,5 százalékot tett ki.

A tartós fogyasztási cikkek árszintje június óta hónapról hónapra csökken. A folyamatot együttesen hajtja a forint jelentős és tartós felértékelődése, valamint az éles piaci verseny. Ennek eredményeként idén november végére, ha hajszálnyival is, de e szegmensben alacsonyabbak az árak, mint egy évvel korábban. Erre az elmúlt évtizedben nem volt példa.

A GKI kedvezőnek tartjaA várakozásoknál kedvezőbben alakult a novemberi infláció, így reális esély van arra, hogy decemberben az egy évre visszatekintő árszintnövekedés 7 százalék alatt legyen – véli Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója Véleménye szerint kedvező, hogy az utolsó hónapokban az infláció erőteljesebb mérséklődése mellett a maginfláció is csökkent. Eszerint nemcsak a szezonális termékek, illetve az üzemanyag árának csökkenése mozgatja az inflációt.

Decemberben hét százalék alatt?

Decemberre az árindex nagy valószínűséggel 7 százalék alá kerülhet. Az elemzők többsége optimista. Véleményük szerint 2002-ben a dezinfláció valószínűleg folytatódik. Jövőre az első félévben további meredeken lefelé tartó pálya várható, a második hat hónapban pedig valamivel lassabb mérséklődés valószínű. A Reuters legutóbbi felmérése szerint 2002. év decemberére az éves árindexprognózis 5,3-5,4 százalék között mozog.

A dezinflációs folyamatokat várhatóan jócskán segíti a külső infláció lassulása is. Az import révén érvényesülő árhatás a fogyasztói kosár csaknem harminc százalékát érinti. Az olaj ára egyelőre továbbra is 20 dollár körüli hordónként. Az OPEC sorozatos próbálkozásai ellenére sem valószínű, hogy az év közepe előtt növekedjék.

A külföld további monetáris enyhítésre számítA londoni elemzők a csökkenő inflációs trend folytatódására számítanak, decemberben 7 százalék körüli vagy akár az alatti hó/hó inflációra és további monetáris enyhítésre számítanak. A további csökkenés motorja az élelmiszer szegmens és az alacsony olajár lehet. A gazdasági aktivitás lanyhulása és az erős forint egyaránt a további monetáris enyhítés irányába hat.

Egy kis monetáris lazítás is belefér

Az MNB monetáris tanácsa hétfőn lazított a monetáris gyeplőn, amikor az irányadó kamatok fél százalékpontos csökkentéséről döntött. A jegybanki alapkamat és a kéthetes jegybanki betét kamata 9,75 százalékra mérséklődött.

A jegybank indoklása szerint az inflációs cél – 2002. decemberében 4,5 +/- egy százalékpont – teljesülését nem fenyegeti veszély, ráadásul a gazdaság egyensúlyi mutatói is lehetővé tették a lépést. Ezzel az MNB nemcsak szóban, hanem a monetáris szigor enyhítésével is kiállt a laza fiskális politika mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik