Belföld

Gripen-vásárlás – nemcsak államérdek

A Gripen vadászgépek bérlése közvetlen előnyöket hozhat a magyar vállalati szféra számára. A gépek ellenértékének 120-130 százaléka folyhat vissza a hazai gazdaságba az ellentételezés révén.

Gripen-vásárlás – nemcsak államérdek 1A hadiipar évszázadok óta katalizátorként működik a nemzeti gazdaságokban. Egyrészt érinti az állami kasszát, másrészt a fejlesztések, beruházások és vásárlások révén a mikroszféra szereplőit. Magyarországon, mivel kicsi a hadiipar, a vásárlások és a kapcsolódó megállapodások döntőek. Hazánk legutóbbi, még le nem zárult nagyobb hadügyi kiadása a vadászgépek bérlése.

A korábban kiírt tenderen több jelentkező közül a Gripen vadászgépeket készítő azonos nevű, svéd és brit társtulajdonban levő vállalat, a Gripen került ki győztesen. Miután Björn von Sydow svéd védelmi miniszter és Szabó János honvédelmi miniszter a kormányok közötti egyetértési nyilatkozatot aláírta, a magyar kormányzat a döntést a Gripen bérlésével járó gazdasági előnyökkel magyarázta – mondja Szeghy Sándor, az Ellentételezési Koordinációs Iroda vezetője.

A Gripen Inernational anyacége A BAE Systems a világ legnagyobb védelmi eszközöket gyártó és a harmadik legnagyobb repülőgép-elektronikai cége. Közel 130 országban van jelen, tevékenysége főként a hadiiparra terjed ki, de szállít alkatrészeket a polgári területek számára is. A gyártás mellett a javításhoz és működtetéshez szükséges hátteret kínálja termékeihez, valamint a gépek használatához szükséges továbbképzést és a tanácsadást.

Gripen-csomag

A Gripen konstrukció, amit a svéd Saab AG és a brit BAE Systems dolgozott ki, nemcsak vadászgépek bérléséből áll, hanem olyan “gazdasági csomag”, amit hazánkban ellentételezésként, külföldön “offset” programként emlegetnek.

Külföldön gyakori eljárás, hogy a bérlet ellenértékének meghatározott százalékát a gépeket szállító és működtető vállalatok visszajuttatják a vevőként szereplő gazdaságba beruházások formájában, illetve áruk és szolgáltatások vásárlásával.

A másik szülőA General Motors tulajdonában levő Saab 1937-ben a svéd repülőgépgyártó társaságból alakult ki, és kezdett autógyártásba. Tevékenységében a repülőgépgyártás a mai napig 56 százalékot képvisel. Több mint 50 országban folytat munkát, fő piacai: az USA, Anglia, Svédország, Németország, Ausztrália és Franciaország. A BAE Systems is tulajdonosa a Saabnak, a briteké a részvények 35 százaléka.

A Gripen vásárlás előtt a magyar kormány 110 százalékban határozta meg a bruttó ellentételezés mértékét, de a svédek a gépek ellenértékének 120-130 százalékáig hajlandók kötelezettséget vállalni. Ezen belül a kötelező előírt 30 százaléknál várhatóan magasabb lesz a befektetések aránya, és 70 százaléknál kisebb részt képviselnek az áruk és a szolgáltatások.

Az ellentételezés bűvszava mögött egy új értékesítési, befektetési csatorna húzódik meg. A partnerországok számára kétoldalú előnyöket hordoz, hiszen a mikroszférában erősödhetnek a gazdasági kapcsolatok. Az ellentételezést vállaló cégek számára export promócióra nyílik lehetőség, a jogosult ország remélheti, hogy gazdasága a partnerkapcsolatok által erősödik, új beruházások megvalósításával hazai munkahelyek és új termelői bázisok jönnek létre.

A vevő ország számára kézzelfogható gazdasági előny akkor jelentkezik, ha az ellentételezésbe a hazai beszállítókat is bekapcsolják. Vagy a gépek működtetéséhez szükséges feltételek megteremtésében közreműködnek, vagy az ellentételezésben részvevő külföldi cégekkel építenek ki hosszú távú kapcsolatokat.

A csapat

Gripen-vásárlás – nemcsak államérdek 2Svédország ellentételezési gyakorlatára jellemző, hogy a hadiiparral szemben a polgári területeket preferálja. A Saab és a BAE közösen szervezi össze az ellentételezésben részt vállaló cégeket, nem kell, hogy a teljes ellentételezést saját erőből valósítsák meg.

Bár az offset szerződés csak december végére vagy januárra várható, több svéd vállalat neve is felmerült. Így az Ericsson, az Eletrolux, az Atlas Copco, az SKF, az ABB, az SAS és a finn Stora Enso, melyek máris erősen érdekeltek Magyarországon.

Nem ismeretes, hogy mely magyar cégek társulnának a svéd nagyvállalatok mellé, végleges lista a részvevő cégekről az offset szerződés aláírásának időpontjára várható – tudta meg a FigyelőNet Kukucska Pálnétól, az ITD Hungary Svédországgal foglalkozó tanácsadójától. Az ITDH Magyarországon tőkeszervező tevékenységet folytat, az offset szerződések végrehajtásánál vállalt érdemi szerepet.

Készül a törvényAz országgyűlés szavazott a harcászati légierő fejlesztéséről szóló országgyűlési határozat módosító indítványáról. Mécs Imre, a parlament Honvédelmi Bizottságának tagja a FigyelőNet kérdésre elmondta, hogy a szavazáson nem fogadták el a határozathoz benyújtott ellenzéki módosításokat, amelyek az átfogó koncepció hiányára vonatkoztak.

Az előreláthatólag jövő kedden, 18-án elfogadásra kerülő határozat széles teret hagy a kormánynak, nincsenek ugyanis nevesítve a gépek: a szöveg “14 nyugati típusú vadászrepülő bérlésére” ad felhatalmazást.

Dominó-effektus

Magyarország volt az első NATO-tagállam, amelyik Gripen gépek lízingelésére kötött előszerződést. A Gripen-társulás a tender megnyeréséből fakadó hosszú távú előnyöket remél, nem is ok nélkül: a cseh kormány máris 24 szuperszonikus vadászgép megvásárlására kötött szerződést, ezt azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A BAE Systems cserében 14 százaléknyi részesedést vásárol az Aero Vodochody szlovák repülőgépgyártóban, illetve oda helyezi át a végső összeszerelési fázist.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik