Belföld

Veszélyben az ingyenes internet

Hiába van Egységes hírközlési törvény (EHT), a távközlési cégek és az internetszolgáltatók bevételmegosztását szabályozó konkrét végrehajtási rendelet hiányában keveset ér.

Két héttel az EHT hatályba lépése előtt még nem ismeretes a döntéshozók elképzelése az árbevétel-megosztásról, sem pedig a konkrét végrehajtási rendelet tervezete. Emiatt fejezte ki aggodalmát a Magyarországon működő két, ingyenes internet-hozzáférést nyújtó szolgáltató, a Freestart Kft. és a Kiwwi Kommunikációs Kft.

A két társaság közleményében rámutat: ez lehetetlenné teszi, hogy az érintett cégek a mindenkinek megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében időben kifejtsék véleményüket. A Freestart és a Kiwwi közleményében kijelenti: amennyiben a közeljövőben hatályba lépő végrehajtási rendelet túl alacsony – az EU gyakorlattól jelentősen eltérő mértékű – részesedést állapít meg az internetszolgáltató jutalékaként, amit a távközlési szolgáltató fizet a generált forgalom után, akkor a két szolgáltató nem látja fenntarthatónak az ingyenes internet-hozzáférést.

Ebben az esetben a két szolgáltató több mint 260 ezer regisztrált ügyfele számára szűnik meg az ingyenes internetezés, egyben százezer magyarországi háztartásnak kell lemondania a világhálóhoz csatlakozás olcsó lehetőségéről. A független kutatóintézetek becsléseit figyelembe véve – amelyek szerint az ingyenes szolgáltatók 3-5 százalékponttal növelték a jelenleg 16 százalékos hazai internetpenetrációt – összességében 20 százalékkal csökkenhet a hazai netezők száma – ismerteti a közlemény.

Ez megtorpanást jelentene a magyar információs társadalom fejlődésében, és a magyar online piac minden szereplője megérezné a piac méretének csökkenését. A két szolgáltató azzal is érvel, hogy így nem kerülhet sor az általuk tervezett, további több milliárd forintos beruházásra, az ingyenes hozzáférési pontok terjesztésére sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik