Belföld

Elindult a kormányportál

A Kormányzati Portálon keresztül három központi adatbázis, a tulajdonilap-, a gépjármű- és a cégnyilvántartás is elérhető. Az Elektonikus Kormányzat továbbfejlesztésére az IKB újabb kétmilliárdot osztott szét.

A portál születéseA webhely feltötéséhez és megjelenítéséhez szükséges technológiát az IBM Magyarország, illetve a vele együtt pályázó Iqsoft, MÁV Informatika és a Webigen készítette több mint 400 millió forintért. A portál a közönségszavazatok alapján kapta nevét: az első körben beérkezett 2000 domainjavaslat közül hat – www.elintez.hu, www.ehivatal.hu, www.onlinekormanyzat.hu, www.ugyintezo.hu, www.kormportal.hu, és www.ekormanyzat.hu – jutott a második fordulóba. Végül a legtöbb voksot a www.ekormanyzat.hu domain kapta. A portál főszerkesztője Takács Viktor, korábban az Index főszerkesztője volt.

Bár a portál többszöri lefagyása következtében élőben nem tudtuk tesztelni a polgárbarát ügyintézést. Később annyit “javult” a helyzet, hogy “error” helyett az oldalon ezt olvashattuk: “Tisztelt Látogatónk, a szolgáltatás pillanatnyilag nem elérhető. Kérjük ismételje meg később. Üdvözlettel: Kormányzati Portál szerkesztősége.” A sajtóközlemény szerint, ha majd nem így lesz, akkor a weboldalon keresztül az állampolgárok három adatbázisban is kutakodhatnak. A szolgáltatások és a fórum használatához előzetes regisztráció szükséges.

A gépjárműkeresőből a rendszám és a forgalmi engedély száma alapján kideríthetjük, hogy a megvásárolni kívánt autót nem körözik-e. A cégkeresőben a cég nevének, cégjegyzékszámának vagy adószámának megadásával hozzáférhetünk a vállalkozás nyilvános adataihoz. A címkereső pedig az ingatlan helyrajzi száma vagy pontos címe alapján enged hozzáférni a tulajdoni lap nyilvános adataihoz.

A kormányportál rajta tartja szemét a közigazgatás, a kormány, a parlament, a gazdasági és külpoltikai élet aktuális kérdésein. Különösen éberen figyeli az információs társadalmat érintő témákat.

Az ügyleírások rovat mindenki életében előforduló szituációkban segíti iránytűként az állampolgárt. Például családi ügyekben, élettársi kapcsolatokban, oktatási, honvédelemi problémákban, vállalkozási, adózási, illeték- és okmánykérdésekben, illetve egy csomó hasonló területen, ahol kikerülhetetlen a bürokrácia útvesztője.

Újabb kétmilliárd forint a folytatáshoz

Épp, hogy csak elindult a kormányportál, az IKB a továbbfejlesztésére is kiírta, és már oda is ítélte a támogatásokat. A tervek szerint 2002 végére a vállalkozások a portálon keresztül intézhetik áfa-bevallásukat, elindul az elektronikus közbeszerzés rendszere, és bevállalnak fogyasztóvédelmi feladatokat is. Az Elektronikus Kormányzat Program keretében összesen kétmilliárd 162 millió forint értékű támogatás odaítéléséről döntött az Informatikai Kormánybiztosság.

Az IKB három típusú pályázati csomagot hirdetett meg. Az A típusú csomagban az állami nyilvántartások ésszerűsítését szolgáló, Kikeres nevű elektronikus keresőrendszert, az átfogó iratkezelő rendszert és a kormányzati címtár magvalósítását támogatják összesen 530 millió forint értékben. 38 pályázó között osztották szét.

Kormány a hálónA funkciók jobb elkülönülése végett átalakult a kormányzat elektronikus megjelenése. A www.kormany.hu weboldal kizárólag a kormány tevékenységével, a kormányülésekkel és szóvivői tájékoztatókkal foglalkozik. A www.miniszterelnok.hu a mindenkori miniszterelnök webhelye. A Miniszterelnöki Hivatal a www.kancellaria.gov.hu címre költözött, a www.meh.hu pedig a minisztériumokat és állami szerveket tömörítő portálként működik tovább.

Kérj haladékot online a Honvédelmi Minisztériumtól!

Különféle szolgáltatások nyújtását támogatta a B típusú pályázat. Erre 700 millió forintot osztottak szét 21 pályázó között. Többek között 25 milliót kapott az Oktatásügyi Minisztérium, hogy interneten elérhetővé tegye az Országos Képzési Jegyzéket, 12 milliót a Honvédelmi Minisztérium a sorkatonai szolgálattal kapcsolatos kérelmek online benyújtási lehetőségének megteremtésére és 40 milliót a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, portálja továbbfejlesztésére.

Polgárbarát online adózás

A C típusú pályázat a közigazgatási szervezetek működését, szolgáltatásaik színvonalát valamint hatékonyságukat hivatott emelni. Erre a célra 920 millió forintot osztottak szét. A támogatásokra önállóan gazdálkodó költségvetési és közigazgatási szervek pályázhattak.

Az APEH 50 millió forintot kapott. Azt ígéri, hogy ebből lehetővé teszi 100 ezer legnagyobb ügyfélnek az internetes adóbevallást. Szintén 50 millióért online elérhetővé válik a Nemzeti Turisztikai Adatbank, 40 millióért pedig nemzeti drogportál készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik