Belföld

Csocsó avagy Éljen május elseje! – Megint nosztalgiázunk

Az ötvenes évekről sok mindent lehet mondani. Lehet kritizálni, isteníteni, lehet jólesőn visszarévedni, vagy épp undorodva összehúzni a kabátot, ezzel a gesztussal kifejezve: álmomban se jöjjön elő még egyszer.

Csocsó avagy Éljen május elseje! – Megint nosztalgiázunk 1Valamit azonban nem lehet: hidegen megvonni a vállat, közönbösnek maradni. Erről a korról még annak is határozott elképzelése van, aki akkor még meg sem született. Hát még Koltai Róbertnek, aki ekkor töltötte gyermekkorát, s már a második filmje játszódik ebben az évtizedben. Csomai “Csocsó” Gusztáv született szervezőzseni. Két perc alatt olyan május elsejei műsort rittyent az acélvárosi kisdobosok-úttörők közreműködésével, hogy azt mindenki megirigyelhetné. Viszont előfordul, hogy épp az ünnepségről késik, s a városba látogató magas rangú elvtársak előtt bizony ezért ég az ÁVH-tiszt, Gubinyi (Gáspár Sándor). Nem először fordul ez elő. Ilyenkor a felelősségre vonás elől mindig barátja, Pék Antal (Máté Gábor) párttitkár menti meg Csocsót. Egyébként nem csoda, ha kissé szórakozott az orosz szakos tanár úr, hisz rengeteg a teendője. Neki kell lelket öntenie Verébbe, a helyi focicsapat sztárjába, aki Gubinyinéba szerelmes. A csapat ugyanis nemsokára az NBI-be kerülésért küzd majd, de ha a gólvágó iszik, abból nagy baj származhat. És ez még semmi…

Koltai Róbert jóízűen, érezhető közvetlenséggel meséli el történetét, amelyben a remek színészi alakítások dominálnak.

Csocsó avagy Éljen május elseje!, 2001. Színes, magyar vígjáték. Rendező: Koltai Róbert, operatőr: Máthé Tibor. Főszereplők: Koltai Róbert, Gáspár Sándor, Máté Gábor. Forgalmazza a Budapest Film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik