Belföld

Zöld út a Római-parti fejlesztéseknek

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2001. október 31-i képviselőtestületi ülésén fogadta el a december 1-jén hatályba lépett, a kerület egészére és igy a római-partra is vonatkozó kerületi városrendezés és építési szabályzatot (KVSZ-t).

Az önkormányzat, a Sportlétesítmények Rt., az Ifjúsági és Sportminisztérium, illetve a befektetők számára a rendelet biztosítja annak lehetőségét, hogy közösen megvalósítsák a Római-part hagyományaihoz méltó, annak értékeit megőrző, kulturált sport és vigalmi negyedet. Tarlós István polgármester és Deutsch Tamás miniszter közösen tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a fejlesztési terveket és a Római-part jövőjét meghatározó koncepciókat.

“Közös akaratunk, hogy a Római-part a széles tömegek számára nyújtson kultúrált sportolási, pihenési és üdülési lehetőséget”- mondta Deutsch Tamás,” ez a közös akarat tükröződik az elfogadott városrendezési és építési szabályzatban is”- tette hozzá a miniszter.

A Duna közös kincs, a mellette fekvő területek minél teljesebb közhasznosságát mindenek felett biztosítani kell. A fejlesztési tervek javítják és erősítik a római-parti sáv zavartalan sétány jellegét, közterület használatát, igy a tulajdonosokkal egyetértésben olyan, közhasználat céljára igénybe vehető magánterület-részeket jelölnek ki, amelyek tehermentesítik, átjárhatóvá teszik a partot, egyben pedig biztosítják a csónakházak előtt, a csónakok mozgatásához szükséges teret is.

A tervek szerint a parti sávban csónakházsort hoznak létre, amelyek építészeti kialakítása a védett római-parti hangulati elemeket idézi. A tervek tartalmazzák az evezős hajók vizretételéhez szükséges sóják kialakítását, illetve egy, több hajó ideiglenes kikötésére alkalmas pontonrendszert telepítését is.

A Nánási út melletti telekrészen, kihasználva a szép, ősfás területet, szabadon álló üdülőegyüttes kerül majd kialakításra. A Kalász út felőli új belső gernicút és a hozzá kapcsolódó belső parkoló nagymértékben hozzájárul a jelenlegi kaotikus állapotok megszüntetéséhez. A területnek jelenleg is nagy értéke a volt Hungária Sportfürdő betemetett medencéjében létrejött zöldterület. Ezt megőrizve, zöldbe ágyazottan kerül megépítésre egy kétemeletes kabinetépület.

A tervek szerint a római-parti sétány mellett önálló építményekből és a csónakházak felépítményeiből egyfajta “szórakozatató és sport” negyed jön létre a kertvendéglőkből, klubokból, sörözőkből, amelyek a Dunát, a folyóparti fövenyt, az evezős életet használják ki hangulati elemként.

A csónakházak felső szintjein üdülőszobákat alakítanak ki, míg a római-parti csónakházi-szórakoztató sáv és a Nánási út melletti üdülősáv között “átjárható” zöldterületi sávot hoznak létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik