Belföld

Konzuli Testület alakult

A Magyar Köztársaságban akkreditált konzuli képviseletek vezetői a budapesti Hotel Dunabardiban tartott zártkörű alakuló közgyűlésen megalakították szakmai egyesületüket. A Külügyminisztérium működési engedélyével rendelkező tiszteletbeli konzuli képviselők ezzel a döntéssel az EU és a világ számos országában már ismert és jelentős működési tapasztalatokkal rendelkező konzuli szervezetekhez hasonló fórumot hoztak létre.

Az alakuló közgyűlésen elfogadott alapszabály szerint a Testület létrehívásának célja szakmai és információs fórum létrehozása, valamint az együttműködés elősegítése a fogadó ország Külügyminisztériumával és a Diplomáciai Testülettel.

Magyarországon jelenleg 32 ország tart fenn az 1963-as Bécsi Egyezmény keretei között Konzuli Képviseletet, összesen 36 tiszteletbeli alkonzul, konzul, főkonzul vezetésével.
Ezek közül húsz misszió – budapesti nagykövetség hiányában – a küldő állam egyetlen hivatalos országképviseletének összes funkcióját ellátja, így a kereskedelmi, gazdasági, kulturális, tudományos kapcsolatok fejlesztésének előmozdítása mellett a küldő állam érdekvédelmével, vízumkiadással is foglalkozik. A képviseletek vezetői többségükben magyar állampolgárok de gyakori a kettős állampolgári státusz.
A konzulátusok többsége a fővárosban található, de tiszteletbeli konzul által vezetett képviselet működik számos vidéki városban is.

Az alakuló közgyűlés jelentős részvétel mellett, egyhangúan fogadta el az előkészítő bizottság alapszabály-tervezetét, amely többek között kimondja : “Az Egyesület célját megvalósító eszközök közül kiemelkednek a szakmai tanácskozások, fórumok, előadások, vitaülések rendezése, rendezvények tartása valamint a nyomtatott és elektronikus fórumok üzemeltetése.”

A közgyűlés három fős elnökséget választott, a szervezet elnöke Dr. Suha György főkonzul (Gambia), alelnöke Dr. Huszty András főkonzul (Málta), főtitkára Kiss László főkonzul (Seychelles).

Magyarországon az alábbi országok működtetnek konzuli képviseletet : Ausztria, Barbados, Bolívia, Ecuador, Egyesült Királyság, Eritirea, Elefántcsontpart, Észtország, Franciaország, Gambia, Ghána, Grenada, Horvátország, Izland, Jamaika, Kazahsztán, Lettország, Libéria, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Peru, Seychelles, Sierra Leone, Sri Lanka, Szenegál, Szingapúr, Uruguay, Törökország, Új-Zéland.

További információ: 06-20-9312450

Ajánlott videó

Olvasói sztorik