Belföld

Vírus Top 10 – az év legádázabb számítógéppusztítói

A számítógép-szakértőket 2001-ben legtöbbet a Nimda és a SirCam vírusok miatt kellett riasztani , míg a több hullámban érkezett nyári kísértet, a Code Red kiszorult a Top 10-ből - adta hírül a biztonságtechnikával foglalkozó Sophos.

Vírus Top 10 – az év legádázabb számítógéppusztítói 1A Sophos a Top 10 listát annak alapján állította össze, hogy hány vírusveszéllyel kapcsolatos hívás futott be ügyfélszolgálatára az év során. A múlt hétvégén feltűnt BadTrans azonnal a lajstrom kilencedik helyére ugrott.

Sophos Top 10 vírusA Sophos ügyfélszolgálatára befutott hívások alapján:

1. Nimda

27.2%

2. Sircam 20.3%

3. Magistr 12%

4. Hybris 6.2%

5. Apology 3.8%

6. Homepage 3.6%

7. Kakworm 3.1%

8. Kurnyikova 2%

9. BadTrans 1.8%

10. Navidad 1.8%

Trójai a divat

A Sophos szerint 2001 a “trójai” programok elburjánzásának éve volt. A fennkölt és hangzatos névvel azokat a vírusokat illetik, amelyek egyben “spyware”-ek, azaz kémprogramok is. A trójai jelentése mindössze annyi, hogy az illető szoftver nem egészen az, aminek látszik.

A trójai a felhasználó tudta nélkül tesz-vesz, és megfertőzve a gépet például minden beírt szöveget elérhetővé tesz a vírus készítője számára. Különösen fenyegetőek az ilyen vírusok azok számára, akik már szélessávú technológiákat használva folyamatosan vagy meglehetősen hosszú ideig rákapcsolódnak a világhálóra.

“2001 virtuális kísérletei nem pattanásos tinédzserek ujjgyakorlataként íródtak, komplex, bonyolult vírusok voltak mind. Az idei 12 ezer riasztásból az esetek felében a Nimda és SirCam támadásának romjait kellett helyreállítanunk” – nyilatkozta a Guardiannek Graham Cluley, a Sophos vezető technológiai szakértője.

Vírus Top 10 – az év legádázabb számítógéppusztítói 2Az e-mailen terjedő vírusok éve volt

A Top 10-ben szereplő vírusok típusa, illetve az a tény, hogy a hetedik helyen szereplő Kakworm már csaknem kétéves, azt sugallja, hogy az emberek többsége még mindig nem fordít elég figyelmet a biztonságra. Pedig néhány egyszerű alapelv betartásával is elkerülhető, hogy rögtön egy erre szakosodott céget kelljen a vírusirtáshoz kihívni. Ilyen alapelv az, hogy a kettős kiterjesztésű mellékleteket – például a fájlnév.jpg.vbs típusúakat – soha nem szabad kinyitni.

Vírus Top 10 – az év legádázabb számítógéppusztítói 3Az Anna Kurnyikova nevét viselő februári rémálom óta a víruskészítők a minél szélesebb körű rombolás érdekében a mellékleteknek előszeretettel adnak szexuális tartalmú elnevezést. Rémisztőbbek azonban azok a vírusok, amelyek mindenféle interakció nélkül, tehát akár a melléklet megnyitása nélkül is aktiválódnak. Ilyen például a Nimda, amely egy fertőzött weboldal vagy egy e-mail kinyitásával is tovaterjed.

2001-ben a vírusok túlnyomó része levelezőrendszeren terjedt – ilyen volt a SirCam és a BadTrans is -, ám felbukkantak több csatornán – e-mailen, hálózaton, fertőzött weboldalakon – keresztül szaporodó vírusok is, mint például a Nimda. A legújabb rémálom, a BadTrans nemcsak kihasználja az Internet Explorernek azt az ismert hibáját, amely lehetővé teszi a csatolt állomány automatikus elindítását, hanem mellesleg egy trójai kémprogramot is tartalmaz. ( A BadTrans.B-ről szóló írásunk >> )

Vírus Top 10 – az év legádázabb számítógéppusztítói 2Az FBI is trójait vet be

2001 fordulópontot jelent az FBI életében is: a szövetségi nyomozóhivatal ugyanis olyan, Csodalámpa kódnévre keresztelt trójai program fejlesztését jelentette be a közelmúltban, amellyel könnyű szerrel hozzáférhetne gyanúsított bűnözők és terroristák jelszavához, titkosított dokumentumaihoz.

Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez ugyanaz a szervezet, amely a SirCamet három héttel azután azonosította, hogy a vírust nyilvánosan leleplezték. Illetve ugyanaz, amelynek két évvel azután sem sikerült a hírhedt Melissa vírus íróját elítéltetnie, hogy az beismerte bűnét.

A Sophos szakértője szerint egyelőre nehéz megjósolni, hogy mit hoz a 2002-es év a mobilinternet és a palmtopon történő internetezés során terjedő vírusok terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik