Belföld

Kiosztották a magyar Nagy Testvér-díjakat

Szerda este különös rendezvénynek adott otthont a Cirko Gejzír mozi. Először osztották ki Magyarországon az adatvédelmi citromdíjként számon tartott Nagy Testvér-díjat.

Kiosztották a magyar Nagy Testvér-díjakat 1A díjazottak között volt az Igazságügyi Minisztérium, a Tesco és Répássy Róbert képviselő is. A közönségdíjat az Országimázs Központ, a pozitív kitüntetést pedig a volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László kapta.

“Számon tarthatják, mit telefonoztam, s mikor, miért, kinek./ Aktába írják, miről álmodoztam, s azt is, ki érti meg./ És nem sejthetem, mikor lesz elég ok, előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg.”- írta József Attila egy emberöltővel ezelőtt, amikor pedig az internet, a mobiltelefon, a kamera még legfeljebb csak futurisztikus gondolatként fogalmazódhatott meg. Az adatvédelem a technikai fejlődésnek köszönhetően azóta még komolyabb társadalmi gonddá vált. Erre kívánták felhívni a figyelmet az 1998-ban Nagy-Britanniában megalapított Nagy Testvér-díj létrehozói és számos más országbeli követőjük. Immár Magyarországon is. (Olvassa el korábban megjelent cikkünket, amely a nemzetközi díjakról és díjazottakról számolt be >>)

A vécére is elkísért a kamera

A privát szféra sérthetetlensége, a “privacy” a demokratikus államokban is csorbul, sőt ez csak ezekben az országokban merül fel igazán problémaként. Az a tény tehát, hogy Magyarországon is kiosztják ezentúl a Nagy Testvér-díjat, kifejezetten pozitív lépésként értékelhető – emelte ki dr. Galántai Zoltán, a díj itthoni alapítója. A díj létrehozói erre a veszélyre igyekeznek figyelmeztetni, komolykodó hangvétel helyett az iróniát használva fegyverül. A sajátos humor mindenhol jelen volt: már a meghívóban figyelmeztették a látogatót, hogy azonosítóját és vonalkódját ne feledje otthon. A díjátadó teremként funkcionáló mozi vásznán élő egyenes adásban közvetítették az előtér eseményeit, sőt a kamera még a vécére is elkísért egy dolgát végző embert.

Szétroncsolt klaviatúra volt az idei díjMaga a díj is ironikus, hiszen valójában nem kitüntetés, hanem bírálat – vélhetően ezzel magyarázható, hogy a negatív díjazottak egyike sem jelent meg. A kitüntettetek távolléte egyébként a Nagy Testvér külföldi díjkiosztóin is hagyománnyá vált. Feltehetően a díj esztétikai érdemei sem hatottak volna vonzóan az “ünnepeltekre”, bár az Ausztriában kiosztott csótánnyal teli üveghez képest kimondottan szolid ötlet volt a szétroncsolt klaviatúra.

Az idei jelöltek

Az első magyarországi díjkiosztó jelöltjeinek listáját a Nagy Testvér-díj weboldalon leadott internetes voksok alapján állította össze a zsűri. Az öttagú testületet neves értelmiségiek, művészek alkották: Bojár Gábor üzletember, Enyedi Ildikó filmrendező, Mérő László matematikus, Orosz Csilla a Tilos Rádiótól és Pelle Andrea jogász.

A Ki Mit Tud-okból ismerős közhely, miszerint “a zsűrinek nehéz dolga van”, ezúttal elmaradt, pedig nem volt rövid a jelöltek névsora. Öt kategóriában indultak – ugyan nem jószántukból – a versenyzők. Az öt kiosztott klaviatúra közül négy roncs volt, egy pedig ezüstösen csillogott.

A nyertesek távol maradtak

Az állami szervek kategóriájában a BM Központi Adatfeldolgozó Hivatal indult egyik esélyesként, az állampolgárok adataival való kereskedés és a Milleniumi Országjáró postázása kapcsán az Országimázs Központnak való továbbadása miatt. A pálmát végül az Igazságügyi Minisztérium vitte el, az iskolák és a munkahelyek bekamerázását lehetővé tevő törvénytervezetének köszönhetően. A díjazottat ugyan személyesen nem képviselték, ám Dávid Ibolya miniszter levélben tájékoztatta az alapítványt, hogy érdemtelennek tartják magukat a díjra.

A cégek kategóriájában a Microsoft Magyarország a Windows XP magyar verziójának a Passporttal való összekapcsolásáért került fel a jelöltek listájára. Szintén csak jelöltként szerepelt a Suli Info Adatszolgáltató Bt. azért az ötletéért, miszerint a szülőkkel SMS-en közlik a nebulók iskolai osztályzatait, hiányzásait és intőit.

A társaság képviselője szintén levélben tiltakozott a minősítés ellen. Inkább azt tartanák veszélyesnek, ha a szülők nem kapnának információt gyermekük tanulmányi előmeneteléről, másrészt úgy gondolják: ha a szolgáltatás valóban sértené a magánszférát, nem lenne annyi megrendelőjük.

A díjat végül a Tesco-Global Rt. érdemelte ki, a dolgozók tudta és beleegyezése nélküli kamerás megfigyelés miatt.

A magánszemélyek kategóriában Fenyvessy Zoltán MIÉP-es képviselő indulhatott a helyezésért, az adatvédelmi biztosi tisztség szükségességének vitatásáért. Esélyes volt még Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök próbálkozása miatt a magyarországi internet szigorú állami szabályozására.

Az idei Nagy Testvér végül Répássy Róbert fideszes képviselő lett, aki a sajtóhelyreigazítást megreformáló Lex Répássy miatt találtatott érdemesnek a szétroncsolt billentyűzetre. A zsűri által ismertetett levelében a képviselő az elmarasztalást “a törvény teljes félreértésének” tudta be.

A tuti befutók: Majtényi és az Országimázs Központ

Közönségdíj kategóriában nem volt szoros a mezőny: Az Országimázs Központ a szavazatok 39,4 százalékát nyerte el az Országjáróval kapcsolatos adatkezeléséért és ezzel egyértelmű első helyezett lett.

Az este egyetlen igazi kitüntetettje – és egyben a díjazottak közül egyedül megjelent – Majtényi László volt, aki adatvédelmi biztosként kifejtett tevékenységéért találtatott érdemesnek a “pozitív e-privacy díjra”. Az ő díja az egyetlen ép, ezüstszínűre dekorált billentyűzet lett, amelyhez egy Big Brother Award feliratú póló is járt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik