Belföld

Atlantisz – Az elveszett birodalom: Pergő animált akciók

Újra és újra beköszönt a klasszikus mesék kora, ám az elmúlt egy-két évben ettől gyökeresen eltérő trend uralkodott. A tévécsatornák gyermekműsoraiból is szürreális, azonosíthatatlanul groteszk mesefigurák néztek ránk.

Ezek a történetek szakítottak a “tündibündi gyerekeknek tündibündi mesét mutassunk” szlogenjével. Ehelyett bátran felvállalták: ha a lurkók később úgyis belekerülnek az élet sűrűjébe, miért ne mutassunk már most nekik visszataszító figurákat egy visszataszító világból? Remek, önreflektív alkotások születtek így. De mindig eljön az idő, amikor az emberek szomjazni kezdenek a nagy ívű, régimódi mesékre, amelyek “egyszer volt, hol nem volt”-tal kezdődnek. A Shrek még nem volt ilyen vegytiszta, ott a klasszikust keverték a szürreálissal. Az Atlantisz sem teljesen az, bár a “fedezzük fel az ismeretlen földrészt” attitűd ezt sugallja.

1914-ben Milo James Thatch mindenhova pénzért kilincsel, hogy támogatót szerezzen a kockázatos expedícióra, amely Atlantisz felkutatására irányul. Preston B. Whitmore, a gazdag öregember vállalkozik a mecénás szerepére. A kalandorcsapat összeáll, irány Atlantisz! Csakhogy vannak olyanok is, akiket csak a meggazdagodás érdekel. Milo magára vállalja a feladatot, hogy megvédje a várost a tisztességtelen szándékúaktól.

A szélesvásznú, akciódús rajzfilm a japán anime-mozik mintájára szédületes látványvilággal kápráztat el.

Atlanisz – Az elveszett birodalom – Atlantis: The Lost Empire, 2001. Színes, amerikai rajzfilm, 96 perc. Rendező: Gary Trousdale, Kirk Wise. Eredeti hangok: Michael J. Fox, James Garner, Cree Summer. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik