Belföld

Ha a brit postás inge lóg…

A brit vállalatok közül a Consigniát, a volt állami postát sújtja a legtöbb sztrájk. Most ismét munkabeszüntetéssel fenyegetőznek a dolgozók, arra az esetre, ha változatlanul kötelező lesz betűrni az inget a nadrágba.

Ha a brit postás inge lóg… 1A korábbi Royal Mailt , a Post Office-t és a Parcelforce Worldwide-ot magába tömörítő brit Post Office Group márciusban nyilvános részvénytársasággá alakult, és a Consignia nevet vette fel. A régi-új cég számára nem a versenytársak megjelenése jelenti a legfőbb problémát, hanem a sztrájkok. (A brit postai liberalizációról olvassa el korábbi cikkünket >>)

Az ingük is rámegy a sztrájkra

Ha a brit postás inge lóg… 2A munkabeszüntetések az elmúlt egy évben a postahivatalnak 62 ezer munkanap veszteséget jelentettek. Ez csaknem a fele az Egyesült Királyságban a sztrájkok miatt elvesztett összes napnak. A Consigna dolgozói nyáron már a teljes postai sztrájkot fontolgatták, mikor a cég úgy intézkedett, hogy a két évnél rövidebb ideje ott dolgozó alkalmazottak ne kapjanak táppénzt.

A cég és az alkalmazottak között tehát eddig is feszült volt a hangulat. Az elmúlt hónapban azonban úgy látszott, fegyverszünet köttetett, amikor a társaság és a Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete három hónapra szóló megállapodást írt alá a sztrájkok elkerülésére.

A helyzet azonban folyamatosan romlott. A hampshire-i postai dolgozók sztrájkkal fenyegetőznek, mivel a szabályzat előírja, hogy kötelező betűrni az ingüket a nadrágjukba. A szakszervezet jogosnak tartja a dolgozók követelését, és azt javasolja, hogy a vonatkozó előírást töröljék a munkaszerződésekből.

Ha a brit postás inge lóg… 3Költségmegtakarítás csomagban

Nem megy azonban olyan jól a cégnek, hogy még sztrájkok is gyengítsék. A hétfőn nyilvánosságra hozott féléves jelentés szerint a társaság megduplázta veszteségét, így 281 millió fontra rúgott. A veszteség javát a csomagküldő részleg, a Parcelforce hozta össze.

A vállalat 1,2 milliárdos költségmegtakarítást tűzött ki 2003 végéig. Ennek legegyszerűbb módja az elbocsátás. Az az alternatíva is szóba került, hogy az egész csomagküldő részleget felszámolják, a jelenlegi verzió szerint azonban részleges leépítés a legvalószínűbb, illetve az, hogy az alkalmazottakból kényszervállalkozók lesznek.

Teljes leállás, de csak jövőre?

A szakszervezet persze ebbe nem hajlandó belemenni. “Ami sok, az sok” – nyilatkozta a Guardiannak a szakszervezeti főtitkár, és teljes iparági sztrájkot helyezett kilátásba. Ilyenre nem volt példa Nagy-Britanniában a hetvenes évek óta.

Az időzítéssel azonban óvatosak a szakszervezeti vezetők. A három hónapos moratórium is megköti a kezüket, ezenkívül meg akarják nyerni harcukhoz a közvéleményt. Ez pedig csak azután sikerülhet, miután a karácsonyi üdvözlőlapok és csomagok időben megérkeztek a címzettekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik