Belföld

Az USA recessziójáról nyilatkoznak a Hatok

Recesszió ügyben tíz év hallgatás után ma délután négykor hivatalos bejelentésre készül az amerikai gazdaságkutatók hatfős bizottsága. Márpedig, ha a neves közgazdászokból álló plénum kimondja a varázsszót, a befektetők rohanhatnak részvényt venni.

A HatokAz amerikai gazdaság ciklusait kutató bizottság neves egyetemi professzorokból áll:

•Robert Hall (Stanford) a szervezet elnöke

•Martin Feldstein (Harvard) Reagen elnök egykori gazdasági tanácsadója

•Jeffrey Frankel (Harvard)

•Ben Bernanke (Princeton)

•Robert Gordon (Northwestern)

•Victor Zarnowitz (Chicago)

A Nemzeti Gazdaságkutató Intézet – National Bureau of Economic Research (NBER) – üzleti ciklusokat tanulmányozó hattagú bizottsága az utóbbi időben egyre gyakrabban konzultált. Ilyesmire csak akkor kerül sor, ha a gazdasági folyamatokban trendváltás körvonalazódik. A múlt pénteki több órás telefonkonferencián a legfrissebb makrogazdasági adatok várható hatásairól vitatták meg nézeteiket, és azt mérlegelték, hogy tíz év töretlen gazdasági expanziójának végére pontot tegyenek, és recessziót jelentsenek be.

Döntésükről magyar idő szerint ma délután négykor tájékoztatják a nagyközönséget. A tengerentúli tőzsdék akkor már javában nyitva lesznek, és a befektetők azonnal reagálhatnak a fejleményekre. A hír valódi értékét nem az jelenti, hogy recesszió van vagy sem, hanem az, hogy ez az NBER közgazdászainak szájából hangzik el. Egyébként a Conference Board novemberi felméréséből egyértelműen kiderült, hogy az üzleti döntéshozók többsége (52 százalék) úgy véli, az amerikai gazdaság már most recesszióban van.

Az 1920-ban alapított szervezet bizottsága nem hamarkodja el az állásfoglalást, alaposan átgondolja a helyzetet, mielőtt döntést hoz. Így volt ez legutóbb, tíz évvel ezelőtt: az 1990 nyarán kezdődött recessziót csak 1991 áprilisában ismerték el, és egészen 1992 decemberéig vártak azzal, hogy kimondják: a gazdaság zsugorodása már 1991 márciusában véget ért. Ennek alapján a befektetők joggal reménykednek abban, hogy erről van szó most is, és amikor az NBER kimondja a varázsszót, az már a fordulatot jelenti. Ennek következményeként pedig a részvényárfolyamok emelkedésnek indulnak.

A bizottság három tagja már korábban is amellett érvelt, hogy a negatív gazdasági teljesítmény 2001. márciusában elkezdődött. A hivatalos bejelentéshez azonban a folyamatnak tartósnak kell lennie. A Fed definíciója szerint ehhez a GDP-nek két egymást követő negyedévben csökkennie kell. A Massachusetts-ben székelő szervezet viszont másként fogalmaz. Szerintük akkor beszélhetünk recesszióról, ha “az aktivitás számottevően csökken az egész gazdaságban, több hétig tart, és az ipari termelésben, a foglalkoztatottsági adatokban, a reálbérekben, illetve a kis- és nagykereskedelemben egyaránt érezhető hatást fejt ki.” A jelenlegi makroadatok kísértetiesen hasonlítanak az 1990-esekre, vélhetően a döntés is ugyanaz lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik