Belföld

Most végy magyar államkötvényt!

Januártól a magyar állam már csak forintban adósodik el, emiatt a nettó államkötvény-kibocsátás értéke 40 százalékkal nő az ideihez képest. Módosul a kibocsátások futamidő szerinti megoszlása.

Most végy magyar államkötvényt! 1Célegyenesbe fordult Magyarországon az állami devizakötvény kibocsátás befejezése. Járai Zsigmond jegybankelnök két hónappal ezelőtt tanácsolta a miniszterelnöknek, hogy a magyar állam az eddiginél nagyobb mértékben bocsásson ki forintkötvényeket, ezzel váltva ki a lejáró devizaadósság megújítását. Az MNB véleménye szerint ugyanis a devizatartalékok szintje jelenleg túlságosan magas, az ésszerű csökkentésről pedig régóta gondolkodnak. Ennek egy lépése lenne a mostani.

KözvetlenülA javaslat érdekessége volt, hogy a jegybankelnök egyenesen a kormányfőhöz fordult a Pénzügyminisztérium helyett. Holott a devizafinanszírozással kapcsolatos stratégiai és elvi döntéseket a pénzügyminiszter hozza, az ÁKK igazgatóságának előterjesztésére.

Negyven százalékkal nő a nettó kibocsátás

Az elképzelések szerint 2002-ben 971 milliárd forint lesz a nettó forintkötvény-kibocsátás értéke, 40 százalékkal több az ideinél – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) most napvilágot látott tervéből. A nettó kibocsátás fele a költségvetés hiányát fedezi, a fennmaradó összegből a 2002-ben lejáró devizaadósság megújítása 220 milliárd forintos kibocsátást igényel, míg mintegy 160 milliárd forintra rúg a forint és az euró árfolyamváltozása miatt szükséges jegybanki tartalékfeltöltés.

A magyarországi központi költségvetés bruttó adóssága 2001 végén várhatóan 7689 milliárd forint lesz. Idén összesen 2998 milliárd forintot tesz ki a forintban megújítandó kötvényigény, jövőre pedig 3697 milliárd forintnyi adósságot kell törlesztenie az ÁKK-nak. Ez annyit tesz, hogy a bruttó értékesítés az idei 3349 milliárd forint után 4349 milliárd forint lesz jövőre.

Csökkenő adósságszintIdén várhatóan a GDP 52,2 százalékára mérséklődik a központi költségvetés bruttó adóssága a tavalyi 55,3 százalékról, a következő esztendőben pedig további egy százalékpontos csökkenés várható.

Mivel az állampapír-piaci kínálat összességében mintegy 300 milliárd forinttal nő a következő esztendőben, a változás nem lesz jelentős hatással a piacra – vélik az elemzők. Az állampapír-piaci hozamok valószínűleg nem változnak nagyobb mértékben a megnövekedett kibocsátás miatt. A hosszabb lejáratú papírok például továbbra is jelentős külföldi keresletre számíthatnak.

Az ÁKK számításai szerint 203 milliárd forinttal csökken 2002-ben a devizaadósság nyilvántartott értéke. A teljes adósságon belül a devizaadósság aránya öt százalékponttal, 26 százalékra csökken.

Megszűnik a kétéves államkötvény

Jövőre megszűnik a kétéves futamidejű államkötvény, helyébe három- és ötéves kötvények kerülnek, ennek megfelelően módosul az aukciós naptár is. Az összes kibocsátáson belül megváltozik a futamidő szerinti megoszlás is.

A kibocsátási terv szerint a kötvényeknél csökken a kétéves állampapír részesedése. A hároméves kötvény kibocsátása kerül majd előtérbe. Az egy év körüli futamidejű papírok az értékesítés mintegy kétharmadát adják jövőre is, a hároméves kötvények aránya 20 százalék lesz, az öt- és tízéves kötvények 12 százalékon stabilizálódnak. A megszűnő papír miatt módosul az aukciós naptár is: a kéthetente csütörtökön tartott aukción hároméves kötvényeket ajánlanak majd fel párban, felváltva ötéves vagy 10-15 éves állampapírra.

Bejött a tizenötéves

Búzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese szerint a november 8-án először kibocsátott 15 éves futamidejű államkötvény aukciója rendkívül sikeres volt. A felajánlott 12 milliárd forintot jelentősen túljegyezték, összesen 44 milliárd forint értékű igény érkezett, az átlaghozam 6,81 százalék lett. A jegyzők 55 százaléka belföldi volt. A külföldiek között nagy arányban szerepeltek a biztosítási alapok, főleg német befektetők.

A tervek szerint a következő 15 éves kötvényaukció december 6-án lesz, jövőre pedig további négy, 2003-ban ismét négy aukciót terveznek ezzel a papírral. Az ÁKK a tíz aukción összesen 130 milliárd forintnyi kibocsátással számol, ez nagyjából félmilliárd eurónak felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik