Belföld

Ecostat: csökkent az ingatlanbarométer

Az Ecostat legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy az ingatlanpiac továbbra is egy helyben topog. Lendületet a világgazdasági konjunktúra és az EU csatlakozás hozhat.

TOP-100 Az ebbe a körbe tartozó vállalatok indexe 46,7 százalékot mutatott. Válaszaik szerint Budapest belvárosában várhatóan 13,6 százalékkal nőnek az új ingatlanok építési költségei és értékesítési árai, míg a használt ingatlanoknál 10,5 százalékos árnövekedéssel számolnak. Budapest külvárosában és az agglomerációban ennél magasabb, 14,8 százalékos árnövekedést jeleztek a cégek, a használt ingatlanoknál 10,2 százalékos áremelkedést prognosztizáltak. Vidéken az új ingatlanok ára 15,5 százalékkal, a használt ingatlanoké 10,7 százalékkal emelkedik a következő negyedévben.

A gazdaság szereplőit érő vegyes hatások eredőjeként az ingatlanbarométer a harmadik negyedévben kis mértékben, 1,1 százalékponttal 48,7 százalékra csökkent az előző negyedévihez képest. Az Ecostat legújabb kiadványa szerint a kedvezőtlen világgazdasági konjunktúra hatása kisebb-nagyobb mértékben elérte a magyar vállalatokat is, miközben a lakosság várakozásai javultak.

Ez utóbbiban meghatározó szerepet játszott a kormány gazdaságélénkítő programja, valamint a reáljövedelmek érzékelhető növekedése. Az ingatlan-forgalmazó vállalkozások 2001. harmadik negyedévi indexe 48,1 százalék lett, az ingatlan-beruházóké 42,3 százalék, ezek néhány százalékponttal alacsonyabbak az előző negyedévi szintnél.

Mind az ingatlan-forgalmazó, mind az ingatlan-beruházó cégek a belföldi befektetők és a lakosság ingatlanforgalmának és beruházásainak növekedését prognosztizálták. Visszafogottabb keresletet jeleztek a költségvetési és önkormányzati szervek részéről, véleményük szerint csökkenni fog a kereslet a külföldi befektetők körében is. Az előző negyedévhez hasonlóan az építési telkek, ipari építmények és a kereskedelmi- és szolgáltató épületek iránti kereslet erősödését jelzik a megkérdezettek.

A beruházók szerint az irodaépületek kihasználtsága a fővárosban és a megyeszékhelyeken volt a legnagyobb, Budapest agglomerációjában nőtt legjobban. A beruházók véleménye szerint a logisztikai építmények, raktárak kihasználtsága Budapest agglomerációjában 67,5 százalék jelenleg, ezzel az üzletág az előző negyedévi 5. helyről az l. helyre ugrott. Ezt a budapesti zöldövezeti és nem zöldövezeti rész, valamint a vidéki városok ilyen épületei követik. A jövőben a hasznosítás minimális növekedését valószínűsítették.

Kedvezőtlen helyzetben vannak az önkormányzatok, mutatójuk 45,3 százalék lett, ami 6,2 százalékponttal marad el az előző negyedévi értéktől, ugyanis ingatlan-beruházásra és felújításra alig jut pénzük, és nem ismerik a következő évi költségvetésüket sem, ezért kénytelenek minimálisra szorítani az ingatlan-beruházási és felújítási kiadásaik összegét.

Az Ecostat tanulmánya szerint a lakosság ingatlanpiaci várakozása javult a leginkább, a barométer értéke július-szeptemberben 71,3 százalék lett.

A lakosság saját helyzetét kedvezőbbnek ítéli az előző időszakokhoz képest, ezt a reáljövedelem-indexek is alátámasztják. A megkérdezettek 5 százaléka tervezi egy éven belül ingatlan vásárlását vagy építését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik