Belföld

Minden a pitével kezdődött

Bámulatos, 20 műveletet végez! A megbízhatósága 80 százalékos! Kiszámolja, hogy mekkora a cég kenyérből és péksüteményből származó nyeresége! - Ötven éve használnak számítógépet az üzleti szférában.

Minden a pitével kezdődött 1 “Ez az első lépés a könyvelés forradalmasításához, vagy csupán egy érdekes és költséges kísérlet?” – tette fel a költői kérdést közel ötven éve az Economist a világ első üzleti célú számítógépét bemutató cikkében. A Lyons Electronic Office – LEO – névre hallgató gépet az élelmiszeriparban érdekelt brit Lyons cég építette.

A Lyons 1951. november 17-étől kezdve hetente futtatott le a gépen egy olyan programot, amely kiszámolta a cég kenyérből és péksüteményből származó költségeit, bevételeit és nyereségét. Az Economist cikke 1954 februárjában annak apropóján született, hogy ekkortól a LEO heti rendszerességgel már a cég alkalmazottjainak bérét is kiszámolta.

LEO alapterülete 450 négyzetméter volt, 6000 szelepet tartalmazott, és higanyrelés memóriája 2048 instrukciót tudott eltárolni. A Cambridge-i Egyetem EDSAC gépét mintául véve LEO-t John Pinkerton és csapata építette.

1954-ben a Lyons a LEO számítógépekkel foglalkozó részlegét külön cégbe szervezte ki, amely terveik szerint a megrendelők igényére újabb gépeket épített volna. Ma ilyen nevű céggel nem találkozunk a szektor nagyágyúi között. A brit cégek többsége – amerikai versenytársaikkal ellentétben – szkeptikus volt a számítógép jövőjét illetően. A Lyons végleg eltűnt a fúziók és felvásárlások szövevényes hálójában.

Minden a pitével kezdődött 2“A számítógépgyártó szektorban egy olyan fúziót sem ismerek, amely során az egymással konkuráló mérnökök, programozók, piackutatók egyesítéséből pozitív hozzáadott érték keletkezett volna” – nyilatkozta David Caminer, a LEO egykori szoftverguruja egy múlt heti ünnepi konferencián. (A már most bajos HP-Compaq fúzió azt sugallja, hogy az iparág még mindig nem tanulta meg ezt a leckét.)

Időutazás – részletek az Economist közel 50 éve megjelent cikkéből:

Elektronika = Ezotéria

“Az első lépés a könyvelés forradalmasításához, vagy csupán egy érdekes és költséges kísérlet? Egyesek szerint nincs szükség az elektronikához hasonló ezoterikus dolgok bevezetésére az üzleti életben. Mások szerint az elektronikus módszerek korlátozottan, de egyes területeken alkalmazhatók, feltéve, ha nem zavarják a már kialakult üzleti rendszert. És van egy harmadik csoport – ide tartozik a Lyons is -, amely az irodai alkalmazásokban gyökeres változásokat is elképzelhetőnek tart.”

Bámulatos! 20 műveletet végez!

“Az elektronikus számoló masinák elengedhetetlenek az atomfizika fejlődése szempontjából, és rövidesen nélkülözhetetlenek lesznek a repülőgép- és a rakétagyártás területén is. A Lyonsnak 33 ezer alkalmazottja van, hetibérük meghatározásakor 20 különféle tételt kell összeadni és kivonni. A műveletek elvégezhetők egyesével is, a hagyományos irodai számológépeken, de elvégezhetők egy lépésben is, egy számítógép segítségével. Ez az alapvető különbség a mechanikus és az elektronikus könyvelés között.”

Alkalmazások a logisztikában

“Érdemes lenne megfontolni a következő alkalmazási lehetőséget is: a Lyonsnak például 230 teaboltja van, amelyekbe folyamatosan nagy mennyiségben szállít romlandó árukat. Ha a készleteket és a rendeléseket egy számítógép tartaná nyilván, sokkal pontosabban lehetne meghatározni az adott pillanatban szükséges készleteket, a veszendőbe menő árumennyiséget pedig csökkenteni lehetne.”

A megbízhatóság 80 százalékos

“Egy nagyméretű számítógép 4-5000 szelepet és több ezer egyéb elektronikus alkatrészt tartalmaz. A nagy számok törvénye azt súgja, hogy alkalmanként egy-egy alkatrész tönkremegy. A gépeket fejlesztő tudósok szerint a számítógép megbízhatósága 80 százalékos. Bár a javítás rendszerint gyorsan történik, ugyanilyen gyorsan kialakulhat a káosz is az üzleti rendszerben.”

Mennyi lehetséges felhasználási terület!

“Sok vállalkozás, például a bankok, nagy tömegben kezelnek számokat. A számítógépek az ügyfél minden számlával történő tranzakcióját képes lenne kezelni, hiszen a számítógép az egyéni felhasználó számos adatát tárolhatná. Nagy mennyiségű adatot kezelnek a biztosítótársaságok, csakúgy, mint az USA-ban a sok előfizetővel rendelkező magazinok. Alkalmazhatnák az amerikai direkt marketinges csomagküldő cégek is, amelyek forgalma szezonálisan roppant ingadozó, így a rendelés, készletezés és a csomagküldés számítógép által való kezelése jelentősen megkönnyítené munkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik