Belföld

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is

Csak a nemzetközi tőzsdei minirallynak köszönhető, hogy a magyar cégek részvényárfolyama nem csökkent. A harmadik negyedéves gyorsjelentések ugyanis többnyire csalódást okoztak, alig néhányan számolhattak be kedvező adatokról.

Mit mond az elemző?Szabó Zsombor, a Quaestor Értékpapír elemzője így foglalta össze az FN-nek a harmadik negyedéves gyorsjelentések szezonját: “Csalódást keltő harmadik negyedéves eredményeket kaptunk a napokban, pedig a várakozások nem voltak túlzottnak mondhatók. Mindenképp kiemelendő a gyógyszer- és a vegyipari szektor halovány szereplése, pozitívumként szinte csak az OTP említhető, valamint némileg kellemes meglepetés az IT cégek prognosztizáltat nem meghaladó vesztesége. Bár néhány eredmény többé-kevésbé megmozgatta az adott papír piacát, úgy tűnik, a gyorsjelentések nem túlzottan osztottak-szoroztak, a befektetők inkább a külpiacokhoz igazodtak.

Jóval 7000 pont fölé kúszott a BUX a tegnapi kereskedés során (közel 13 milliárd forintos forgalom mellett), éppen azon a napon, amikor a harmadik negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon lezárult. Tankönyvi logika alapján ez nem jelentene mást, mint hogy a hazai börzén jegyzett cégek kedvező vállalati eredményekről számoltak be. Az igazság azonban messze áll ettől: a cégek összesített profitja 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi bázishoz képest.

A legkellemetlenebb meglepetést a Matáv, a Mol, az Egis és a Borsodchem okozta: a börze vezető papírjai a vártnál lényegesen rosszabb eredményről számoltak be. Pozitívnak nevezhető hírrel igazán csak az OTP, a Rába, a Démász és a Danubius állt elő, a részvényárfolyamokat azonban nem ez befolyásolta, hanem a kedvező nemzetközi hangulat és a világszerte emelkedő részvényindexek.

A hazai befektetők tehát nem igazán értékelték a részvényárakban a vállalatok teljesítményeit. Rövid összefoglalónkban a korábbi elemzői várakozásokhoz képest legjobban, és a leggyengébben teljesítő cégek teljesítményét tekintjük át.

A LEGJOBBAK

A vártnál jobban teljesítõk
adatai, Mrd Ft
Cég
Árbevétel
Adózás elõtti eredmény

Adózott eredmény

Adózott eredmény változása
’00/01 Q3
OTP
49,140
14,486
12,151
128,9 %
Démász
15,065
1,696
1,39
75,3 %
Danubius
11,414
3,045
103,3 %*
Rába
11,499
0,609
0,528
37,4 %
* Adózás elõtti eredményre

OTP

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 14 százalékkal meghaladva az elemzői várakozásokat, a legnagyobb hazai lakossági bank 12,151 milliárd forintos adózás előtti nyereséggel zárta az idei esztendő harmadik negyedévét. Ez igen dinamikus, közel 30 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest, ami kiemelkedően jó eredménynek számít – még nemzetközi viszonylatban is.

A bank mérlegfőösszege ugyanakkor alig 8,5 százalékkal növekedett az utóbbi 12 hónap alatt – először emelkedve 2000 milliárd forint fölé -, ami elmarad a pénzintézeti átlagtól. Dinamikus növekedést mutat az OTP hitelállománya (bár a hitelek minősége némileg romlott), a nettó kamatmarzs 0,44 százalékkal, 5,17 százalékra emelkedett. A bank leányvállalatai – főleg a lakás-takarékpénztár – jól teljesítettek, így az OTP csoport első kilenc havi adózott eredménye 20,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az OTP korábbi gyorsjelentései >>

Démász

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 2Több mint 20 százalékkal haladta meg az elemzői átlagot a Démász eredménye: 1,390 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárták a harmadik negyedévet. A 2001-től érvényes árszabályozás kedvezőtlen hatásai miatt azonban ez az eredmény jócskán elmarad az egy évvel korábbi értéktől (alig 75 százaléka), ám így is pozitív tendenciát mutat az előző fél év adataival összevetve. A Démász árbevételei nem mutatnak dinamikus bővülést, a növekedés egyedül a központi áremelkedésnek tudható be.

A Démász gyorsjelentése >>

Danubius

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 3Az elemzői konszenzust több mint 20 százalékkal meghaladva, 3,045 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta a harmadik negyedévet a szállodacsoport. Az eredmény 3,3 százalékos növekedése mellett az árbevételek 10,8 százalékkal emelkedtek konszolidált szinten az első kilenc hónapban, aminek nagy részét a külföldi szállodák hozták. A magyarországi bevételek ugyanis csupán 0,5 százalékkal növekedtek, részben az erősödő forint és a margitszigeti Thermal Hotel zárva tartása miatt (közel 250 milliós árbevétel kiesés).

A harmadik negyedévben a növekedés 6,8 százalékos. A szeptemberi terrorista támadások azonban jelentősen visszavetették a szállodalánc bevételeit. A cég komoly létszámleépítésre készül.

A Danubius gyorsjelentése >>

Rába

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 4A győri Rába eredménye közel 20 százalékkal haladja meg az elemzői várakozásokat, a cég értékelésekor azonban két, teljesen különböző hatású szempontot kell figyelembe venni. Az árbevétel a kedvezőtlen iparági környezet miatt három éves mélypontjára esett, 40 százalékkal alacsonyabb a forgalmi mutató, mint egy évvel korábban.

A cég nyár végén bejelentett 2 milliárd forintos költségracionalizáló programja azonban megtette a hatását: kompenzálva az árbevétel csökkenését, a Rába 528 millió forintos adózás utáni eredménnyel zárta a harmadik negyedévet (igaz azonban, hogy éppen a kulcságazatok nem tudtak jól teljesíteni). Az utolsó kilenc hónap adózott eredménye így 577 millió forintra nőtt, ami csupán a 18 százalékát teszi ki az egy évvel korábbinak, és alig több mint a felét az idei évre tervezettnek.

A cég vezetői által kidolgozott új stratégia helyesnek bizonyul, így a Rába az utolsó három hónapot igen jó eredménnyel zárhatja (több új nemzetközi kapcsolatot is kiépítettek, például a DaimlerChryslerrel), ám a kedvezőtlen amerikai és európai piaci igények könnyen veszélybe sodorhatják az elképzeléseket, és a részvényárfolyamot.

A Rába gyorsjelentése >>

A LEGGYENGÉBBEK

A vártnál gyengébben teljesítõk
adatai, Mrd Ft
Cég
Árbevétel
Adózás elõtti eredmény
Adózott eredmény
Adózott eredmény változása
’00/01 Q3
Egis
10,769
1,382
1,419
68,9 %
Mol
270,752
-14,496
-10,895
89,9 %
Matáv
140,436
26,008
23,479
90,1 %
Borsodchem
27,356
-1,155
-1,181
38,4 %

Mol

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 5Akárcsak az elmúlt negyedévekben, most is a gázüzletág 32,6 milliárdos vesztesége határozta meg az eredményt. A harmadik negyedévben így 9,6 milliárdos veszteséget szenvedett el a társaság. A gázüzletág étékesítése azonban folyamatban van. További eredménycsökkenést okozott a nem szabályozott üzletágaknál az olajárak és finomítói árrések szűkülése.

A Mol gyorsjelentése >>

Matáv

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 6A társaságnál – elsősorban az előfizetői díjak év elejei emelése miatt – a múlt évhez képest némileg emelkedtek a belföldi forgalmi bevételek. Továbbra is dinamikusan növekedtek az adatátviteli és a mobilüzletágból származó bevételek. A működési eredmény is erőteljes növekedést mutat.

A pénzügyi tevékenység – elsősorban a devizaadósság átértékelődéséből eredő – több mint 12 milliárd forintos nettó vesztesége azonban igencsak rontja a képet. A 12,3 milliárd forintos nettó eredmény így elmarad az elemzők előzetes várakozásaitól.

A Matáv gyorsjelentése >>

Borsodchem

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 7A hányatott sorsú vegyipari céget még az ág is húzza, a harmadik negyedévben ugyanis 1 184 millió forintos veszteséget termelt, rendkívül gyenge, 343 milliós üzemi eredmény mellett. A gazdaság lefékeződése miatt csökken az építőipar kereslete a cég fő termékének számító PVC-por iránt. Míg a társaság 89,1 milliárdos nettó árbevétele 10,6 százalékot nőtt az elmúlt év első 9 hónapjához képest, a nettó nyereség jelentősen visszaesett: a 6 milliárdos profit az előző év hasonló időszaki nyereségének mindössze 52,9 százaléka.

A Borsodchem gyorsjelentése >>

Egis

Vállalati gyorsjelentések – volt már jobb is 8Az előző negyedévhez képest drámai mértékben, több mint 35 százalékkal esett vissza a FÁK-államokba irányuló export. A harmadik negyedév 10,8 milliárdos árbevétele így az idei év leggyengébbike volt. A határidős fedezeti ügyletek ebben a negyedévben is jelentősen bukott a cég: az ebből eredő veszteség 1,5 milliárd forint. Az adózott eredmény így mindössze 1,4 milliárd forint lett, ez a tavalyi harmadik negyedévhez képest 31 százalékos visszaesést jelent.

Az Egis gyorsjelentései >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik