Belföld

Korrupciós botrányok Japánban – nem apja lánya?

Makiko Tanaka külügyminiszternő szerint minisztériumának alkalmazottjai 100 millió jent használtak fel állami pénzekből magáncélokra. A külügyminiszter apja annak idején korrupciós botrányok miatt bukott meg mint miniszterelnök.

A korrupcióval és sikkasztással kapcsolatos botrányok nem ritkák a japán politikában, különösen nem a jelenleg is hatalmon levő Liberális Demokrata Párt (LDP) történetében. Az előző kormány három minisztere, majd végül Yoshimo Mori miniszterelnök is ilyen okokból távozott posztjáról. És nem ő az első miniszterelnök, akit a korrupció árnya késztet lemondásra.

Korrupciós botrányok Japánban – nem apja lánya? 1Az apa

Kakuei Tanaka a hatvanas évek második felében az LDP főtitkára volt. Pályája egyre feljebb ívelt: a pénzügyminiszteri és a kereskedelmi miniszteri poszt után 1972-ben miniszterelnökké választották.

Mind gazdasági, mind politikai téren reformernek számított. Jelentős diplomáciai siker is fűződik a nevéhez: elérte, hogy Peking és Tokió felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot. 1974-ben távoznia kellett posztjáról az LDP pártfinanszírozási botrányai miatt. A nyolcvanas évek elejéig – afféle szürke eminenciásként – jelentős szerepet töltött be a japán politikai életben.

A pártfinanszírozási botránnyal nem ért véget Tanaka meghurcoltatása: egy amerikai szenátusi meghallgatás nyomán kiderült, hogy több mint 2 millió kenőpénzt kapott a Lockheedtől, cserébe pedig a japán állami cégek a repülőgépgyártótól vásároltak. Az 1976-ban kirobbant ügy kapcsán 1983-ban ítélték el. Rá két évre szélütést kapott, és azután már csak árnyéka volt önmagának. 1993-ban hunyt el.

Korrupciós botrányok Japánban – nem apja lánya? 2A lány

A volt miniszterelnök lánya, Makiko Tanaka, akárcsak apja, színt és reformokat hozott a japán politikai életbe. Az 57 éves, szabadszájúságáról ismert LDP-képviselőnőt tavasszal az ország legnépszerűbb politikusává választották. Ez is közrejátszott abban, hogy ő az első japán nő, akiből külügyminiszter lett.

A politikusnő népszerűségét elsősorban nyitottságának köszönheti: számtalanszor bírálta élesen pártja vezetőit, és életmódja is ezt a nyitottságot tükrözi. Gyakran jár pólóban, szívesen chatel az interneten és vidéki dialektusban beszél.

Ugyanakkor nem könnyű helyzetben került a külügyminiszteri pozícióba. Japán és Kína között jelenleg mind diplomáciai, mind gazdasági téren erősen feszült a viszony. Emellett a külügyminiszter asszony szinte vezetési tapasztalat nélkül emelkedett ilyen magasra: egyetlen felsővezetői beosztása a Tudományos és Technológiai Ügynökség vezetése volt 1994 és 1995 között.

Belső elhárításJúniusban a külügyminiszter asszony több munkatársát azzal vádolta meg, hogy információkat szivárogtatnak ki a minisztériumból. Makiko Tanaka szerint az akció célja az ő lejáratása, ugyanakkor sérti a japán nemzeti érdekeket is. A háttérben valószínűleg az LDP-n belüli frakcióharcok húzódtak meg.

Új seprű jól seper

Az elmúlt hat évben a külügyminisztériumi alkalmazottak több mint 100 millió jent használtak fel illegálisan összegyűjtött pénzalapokból. A hivatalos költségek túlszámlázásával jutottak a pénzhez. Egy részét külföldi vendégek szórakoztatására költötték, nagyobb részét azonban munkahelyi bulikra fordították, vagy egyszerűen zsebre dugták.

A minisztérium júliusban bizottságot állított fel a gyanús pénzügyek belső vizsgálatára. A hivatalos jelentést október végére várták, de a vizsgálat még mindig tart, miután újabb dokumentumok kerültek elő.

Makiko Tanaka a külügyminisztérium nevében bocsánatot kért a japán néptől, és megfogadta, hogy az illegálisan gyűjtött pénzt a minisztérium visszafizeti a költségvetésbe. Az elkövetőknek súlyos büntetéssel kell számolniuk. Különösen azoknak, akik személyes célokra fordították a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik