Belföld

Tokaji furmint 2000, Rákóczi Pince – Borkóstoló

A furmintot az értők az értők borának tartják, nem afféle ledér, könnyű nyári cuccnak, mint az e hasábokon is sokat emlegetett reduktív borokat, hozzátéve: a furmint inkább férfias ital.

Egy kóla keveset mond, de azt nagyon hangosan, egy szép bor sokat, de halkabban – mondja a borszerető dr. Rohály, nos, a furmint ebbe a nehezebben érthető, mélyebb értelmű kategóriába tartozik.

Tokaji furmint 2000, Rákóczi Pince – Borkóstoló 1Az őszülő Tokajon járva a Hétszőlő tulajdonát képező Rákóczi-pincéből ragadoztam e heti palackunkat. A város meglehetősen csendes volt még Simon Júda napján is, ami pedig a hegyaljai szüret hagyományos kezdő napja, a táj még mindig nem talált magára, noha például komoly invesztíciók nyomán hatalmas műhelyekben indult meg a munka a rendszerváltást követően. Ezek egyike a hajdani koronabirtokon 45 hektár fölött diszponáló, zömében a Grands Millésimes de France tulajdonát képező Hétszőlő, az új, szőke, illatos, stílusteremtő tokajik fellegvára, melyet az a Kovács Tibor igazgat, aki tevékenységéért tavaly megkapta a becsületrend utáni legmagasabb francia kitüntetést, a francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát.

Lovagok azelőtt is jártak már a Rákóczi Pincében, így ők és itt választották meg nemzeti királynak Szapolyai Jánost a Mohács utáni tohuvabohuban, amikor is lényegében egy kétpártrendszerű struktúra alakult ki az országban, egyfelől a nemzetiek, másfelől az idegenszívű, habsburgiánus kozmopoliták. A Rákóczi-forradalom alatt egyébként itt fúltak borba a haditanácsok, mellesleg a fejedelem a háborús költségeket részben a tokajiból származó bevételekből fedezte.

A furmint tehát nem a dáridózók bora, mert információban gazdag, értelmes fajta, melyet hungaricumnak tartanak. Bora komoly szárazanyag-tartalommal és savakkal rendelkezik, kemény, férfias és tüzes, leginkább Somlón és Tokajon lelhető fel, különös ismertető jele, hogy nagyon jól aszúsodik. A Rákóczi Pince 2000-es Tokaji Furmintja világos sárga, illatában tán alma és tán birsalma. A testes és tüzes borban a szép savak összhangot képeznek a magas, 13,5 százalékos alkohollal, ízében egzotikusféle gyümölcsök villannak fel, szép egyszerűség jellemzi a nem túl bonyolult bort, mely ezer forint alatti áron érhető el, és jó hidegen halak, szárnyasok, hideg sültek mellé ajánlja önmagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik