Belföld

Az EU tavalyi értékelése

Politikai értékelés

Az igazságügy működésén javítani kell. Az Európai Bizottság nehezményezi, hogy a perek tárgyalása folyamatos lemaradásban van, ezért egységesíteni kell a bírósági gyakorlatot.

A korrupció megszüntetése továbbra is megoldatlan és a bizottság számára hangsúlyos probléma.

Az emberi jogok érvényesülnek, de változtatni kell a börtönök túltelítettségén, és be kell indítani a középtávú roma cselekvési programot.

Gazdasági értékelés

A makrogadasági stabilitás és a fizetési mérleg finanszírozása javult.

Az árstabilitás, tehát az infláció leszorítása még mindig megoldatlan probléma. A Bizottság költségvetési szigorításokat javasol, főként az egészségügy, a közlekedés és az önkormányzatok területén.

Bár a globális munkanélküliség csökkent, a strukturális munkanélküliség hazánkban megoldatlan. Jelentősek a regionális különbségek és a nagy növekedést ígérő ágazatokban hiány van képzett munkaerőből.

Növelni kell a pénzügyi szektor közvetítő szerepét a kis- és középvállakozások felé.

Megbízható és rugalmas monetáris politikát és kiegyensúlyozott gazdaságpolitikát vár el a bizottság.

A nyugdíjalapokat a pénzügyi szektornak fokozottabban kellene ellenőriznie.

Javítani kell a munkaerő mobilitását.

Ágazati folyamatok értékelése

A mezőgazdaság területén az alapvető közösségi elvárásokat teljesítettük, de a Közös Agrárpolitika (CAP) megvalósításához még hiányoznak a megfelelő intézmények.

A környezetvédelem lemaradásban van, nincsenek megfelelő szakemberek és a környezeti felelősségek sincsenek tisztázva.

A közlekedés problémáinak megoldásához új intézmények felállítása szükséges, főként az úthálózat és a légi közlekedés területén.

Az acélipar helyzete továbbra sem kielégítő. A bizottság által javasolt ágazati átszervezési tervet hatékonyabban kellene alkalmazni.

A Gazdasági és a Monetáris Unió megvalósításához elengedhetetlen feltétel a jegybank függetlensége. A bizottság nehezményezi, hogy a kormányzatnak még vannak fennmaradó kölcsönei a jegybankkal szemben.

A Figyelő cikke a tavalyi országjelentésekről >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik