Belföld

PM: 4 százalékos GDP-bővülés jövőre is

A Pénzügyminisztérium legfrissebb gazdasági prognózisa az idei évre és 2002-re egyaránt 4 százalékos GDP-növekedést tart valószínűnek. A hajtóerő továbbra is az export marad.

A Világbank így látjaA Világbank szerint lehetséges, hogy a világgazdaság növekedése egyszázalékos, vagy még annál is kisebb lesz. A szervezet elnöke, James Wolfensohn tegnap a BBC-nek adott nyilatkozatában arról szólt, hogy a világgazdaság jövő évi megélénkülésének esélyei csökkentek. Szerinte mindez attól függ, mi történik Afganisztánban, a világ békéjének és biztonságának kérdése hova jut. A Világbank számára Argentína gazdasági helyzete továbbra is aggodalomra ad okot – idézte Wolfensohnt a Dow Jones hírügynökség. Az eladósodottság határára sodródott dél-amerikai ország ügye nem egyszerű, a fejlődő országok piacait egészében érintheti, miként oldják meg a problémát – zárta nyilatkozatát a Világbank vezetője.

A pénzügyi tárca napokban kiadott gyorsjelentéséből úgy tűnik: a világgazdaság kedvezőtlen folyamatai bennünket kevésbé érintenek. A főbb gazdasági mutatók közül várhatóan csak a folyó fizetési mérleg egyenlege és az export növekedése változik negatív irányba 2001-hez képest. A GDP növekedése jövőre is az idei évre várható ütem közelében, vagyis 4 százalék körül alakulhat. A bérek és a beruházások terén pedig javulásra van kilátás.

A folyó fizetési mérleg hiánya a Pénzügyminisztérium (PM) prognózisa szerint az idei, várhatóan 1-1,5 milliárd euró után jövőre az 1,5-2 milliárd euró közötti sávban marad. A nominális GDP azonban a 2000. évi, illetve az idei magasabb bázisérték miatt várhatóan nem marad el a kétéves költségvetésben tervezett mértéktől, és 4 százalék körül alakul. A 2002-es államháztartási egyenleg várhatóan a tervezett mérték körül marad, azaz az államháztartás privatizációs bevételek nélkül számított hiánya a GDP százalékában 3,2 százalék lesz. A folyó fizetési mérleg deficitje pedig a GDP-hez viszonyítva 2,5-3 százalék között várható 2002-ben.

A PM prognózisa szerint – a nemzetközi szervezetek előrejelzései alapján 2002 második felére a világgazdaság túljut a recessziós perióduson, így a jövő év második felében megindulhat a növekedés. Ennek alapján a Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy a magyar export növekedési üteme csak kissé csökken és jövőre a 9-11 százalék közötti sávban lesz a kivitel bővülése.

A makrogazdasági előrejelzés szerint a belföldi felhasználáson belül a beruházások ideinél erőteljesebb, 7-8 százalékos növekedésére lehet számítani, ami a 2001-ben elindult Széchenyi-tervhez kapcsolódó programok továbbvitelének következménye.

A pénzügyi tárca az MNB inflációs célkitűzését iránymutatónak tekinti és így a versenyszférában jövőre mérsékelt, 6-8 százalék közötti bruttó átlagkereset-emelkedést valószínűsít. Ezt figyelembe véve a költségvetési szektor erőteljesebb béremelési prognózisa mellett is a lakossági fogyasztás 4-4,5 százalékos növekedését valószínűsíti a pénzügyi tárca.

A gazdasági növekedés szempontjából továbbra is az exportnövekedés lesz a meghatározó. A kivitel alakulása pedig alapvetően a nyugat-európai országok importkeresletétől függ majd. A jövő év második felére várt világgazdasági fordulat, fellendülés legközelebbi időpontja, mértéke, gyorsasága még rendkívül bizonytalan, ez rányomja bélyegét a jövő évi előrejelzésre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik