Belföld

Olajozott recesszió

Ismét emelkedhetnek az olajárak. A Mol vezérigazgatója szerint a helyzet bizonytalan . Akár a válság világméretű elmélyüléséhez is vezethet, ha az olajexportáló országok túlzottan csökkentik a kitermelést.

Olajozott recesszió 1Az eddigi nyilatkozatok szerint a kőolajexportáló országok legalább napi egymillió hordóval készülnek csökkenteni a kitermelést. Pedig a világ olajszükséglete csak 750 ezer hordóval csökkent a harmadik negyedévben – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) hétfői jelentése.

A kereslet csökkenésénél sokkal nagyobb termelésvisszafogást az OPEC államai valószínűleg azzal magyarázzák majd, hogy az utóbbi hónapok alacsony árszintje miatt keletkezett veszteségeiket pótolniuk kell. Amint arról a Financial Times cikke is beszámol, a számtalan termelési adat és a bizonytalan gazdasági helyzet közepette sok múlik azon, hogy az olajminiszterek milyen döntést hoznak, hiszen egyrészt vissza kívánják terelni az olaj árát az eredeti 22-28 dolláros sávba, másrészt szeretnék pótolni kieséseiket.

A számok

Az olajszervezet jelenleg naponta összesen 23,4 millió hordó kitermelését írta elő, de a tagországok ennél többet hoznak felszínre, mintegy 24,1 millió hordónyit. Ezenkívül Oroszország is jelentős mennyiséggel járul hozzá a többlethez, mivel napi termelése 6,94 millió hordó, és ennek csaknem felét, 3,04 millió hordót külföldön értékesít.

Az úgynevezett “spontán” termeléscsökkentési hullám úgy alakult ki, hogy az olajhatalmak a napi kvótán túli kitermelési mennyiség kérdésében önállóan dönthettek. Az OPEC tagjai október óta naponta 350 ezer hordóval kevesebb kőolajat hoznak felszínre, Oroszország pedig hétfőn bejelentett döntése szerint 30 ezer hordóval fogja vissza kitermelését. A Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb adatai szerint a világ kőolajtermelése októberben 76,74 millió hordó volt naponta. Szeptemberben még napi 76,8 millió hordó.

Mi lesz ezután?

A párizsi székhelyű energetikai hivatal jelentésében felvázolja a legfrissebb adatokhoz igazított jövőképét. Eszerint a világ olajkereslete az idén napi 100 ezer hordóval napi 76 millió hordóra nő, jövőre pedig napi 600 ezer hordóval növekszik tovább.

Az árak kérdésében a jelentés óva inti az olajtermelőket a komolyabb beavatkozásoktól: az IEA szerint, amennyiben az OPEC és más termelők jelentősen visszafogják a termelést, az egyre feljebb szökő árak miatt a már eddig is mérsékelt kereslet tovább esik, így újabb beavatkozásokra lesz szükség, ezzel együtt pedig a világgazdaság recessziója is elmélyülhet.

A Mol egyelőre nem emel jelentősen

Geszti László, a Mol Rt. vezérigazgatója a hazai benzin ármozgásával kapcsolatosan úgy nyilatkozott korábban, hogy az árak jelenleg csak jelentéktelen mértékben mozognak, és az év végéig nem várható jelentősebb áremelkedés. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az olajpiaci helyzet egyelőre meglehetősen bizonytalan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik