Belföld

Kamatvágások hete

Kamatvágásokból profitált a múlt héten a nyugati tőzsdevilág. Kelet-Európa értékpapírpiacain is emelkedtek az indexek. A BUX megközelítette a hétezer pontot, ám végül is húsz ponttal alatta megtorpant.

Pénz- és állampapírpiacA héten megrendezett aukciókon jelentősebb hozamcsökkenést mutattak a rövidebb papírok. A felajánlott negyvenötmilliárdnyi MNB kötvényre dupla ennyi ajánlat érkezett, az átlaghozam öt bázisponttal 10,46 százalékra mérséklődött.

Tíz bázisponttal csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozama (10,39 százalék), háromszoros túljegyzés mellett az eredetileg meghirdetett tizenkétmilliárdnyi papír került kibocsátásra.

Huszonötmilliárdnyi hat, illetve tizenkét hónapos diszkontot aukcionált a héten az ÁKK, jelentős jegyzési szándék mellett. A hosszabb papírból végül harmincmilliárdnyit juttatott az elsődleges forgalmazókhoz a kibocsátó. A hat hónapos papír hozama (10,28 százalék) tizenegy, a tizenkét hónaposé (9,9 százalék) nyolc bázisponttal csökkent a két héttel azelőtti aukciókon kialakulthoz képest.

Sikeres volt a tizenöt éves államkötvény kibocsátása.Az eredetileg meghirdetett tizenkétmilliárdnyi papír helyett tizenhatot bocsátott ki az ÁKK, jelentős jegyzési szándéktól kísérve. A papír maximális hozama 6,84 százalék volt, átlaghozama 6,81 százalék.(Részletek a 15 éves papírról >>)

Jelentős és általános hozamesés mutatkozott a másodpiacon, a referenciahozamok a távolabbi lejáratok felé egyre erősödő mértékben zuhantak.

A DWIX index hét bázisponttal 10,29 százalékra csökkent.

A forint fél százalékkal erősödött dollárral (280,8) szemben az elmúlt napokban, a sávban az előző péntekhez képest jelentősen megugorva a centrumtól 9,2 százalékra zárt.

Összehangolt kamatcsökkentési akcióval rukkolt elő a héten a pénzvilág három meghatározó központi bankja, a Fed, az ECB és a Bank of England (a nagy négyesbe beleszámító, ám a zéróközeli kamatszint miatt mozdulatlanságra kárhoztatott Bank of Japan kimaradt a körből).

Kedden a Fed ötven bázispontos mérséklést hajtott végre, így már csak két százalékon áll az irányadó kamatszint, de az is elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb csökkentéssel élnek majd Greenspanék (Részletek >>). Ez a héten megjelent, soha nem látott mértékű visszaesést mutató októberi termelői árindex ismeretében már inflációs frontról is megvalósíthatónak látszik.

Csütörtökön negyvenöt perces eltéréssel vágta meg várakozásokat meghaladó mértékben kamatszintjét az angol és az európai központi bank. A lépés önmagában nem lepte meg a piacokat, talán csak a mértéke, mivel mindkét banktól huszonöt bázispontos csökkentésre számítottak az elemzők. Az ECB és a BOE azonban kétszer ekkorát lépett. (Részletek >>)

A sorból végül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem maradt ki: Járai Zsigmondék hétfő reggel ugyancsak 50 bázisponttal, 10,25 százalékra csökkentették az irányadó kamatot. (Részletek >>) Egy órával később már érvényesült a forintpiacon a csökkentés hatása, a reggeli 9,6 százalékról 9,2 százalékra csúszott vissza a sávban a magyar pénz.

Emelkedés a tengerentúlon

Amerikában a harmadik negyedéves termelékenységi adatok hoztak újabb befektetőket a részvénypiacokra. A termelékenység indexe a vártnál, sőt az előző negyedévesnél is nagyobb mértékű emelkedést produkált, az egységbér költség index növekedése pedig a konszenzus alatt maradt. A hétfőn sötét képet festő NAPM szolgáltatói menedzserindex ellenében a pénteken megjelent és az általános vélekedéseknél jóval optimistább Michigan fogyasztói bizalmi index, valamint a lakossági hitelek állományának meglepő szeptemberi emelkedése vonult fel. Vállalati oldalról a Cisco hétfő este nyilvánosságra hozott kellemes eredménye számított a legfontosabb eseménynek. A Nasdaq közel öt-, a Dow Jones pedig háromszázalékos emelkedéssel fejezte be a hetet, mindkét index jóval a szeptember 11-ei események előtt mért szint felett áll.

Európa: kedvezőtlen adatok, felfelé mozgó árfolyamok

Csordogáltak európai adatok is. Az ipari termelés számaiban nem sok köszönetet találhattak Németországban és Nagy-Britanniában, az eurózónából pedig az előrejelzettnél alacsonyabb értéket hozó bizalmi indexek foghatták volna vissza az indexeket, az “álomkamatoktól” megittasult piaci szereplők azonban nem hagyták abba vásárlásaikat.

Száguldottak a német részvények az elmúlt napokban. A DAX hét százalékot meghaladó emelkedését csak két feltörekvő piac, a moszkvai és a brazil tudta túlszárnyalni.

Nyolc százalékkal ugrott meg az olaj árfolyama a folyamatos kitermelés-csökkentési jóslatok miatt, de a hordónkénti ár így is 22 dollár alatt maradt Londonban. A szerdai OPEC találkozón minden valószínűség szerint az olajkitermelés csökkentéséről fognak határozni, Iránt azonban erről még meg kell győzni.

Ingadozó pesti piac

Együtt mozgott a cseh, a lengyel és a magyar piac, a tőzsdeindexek visszafogottan, másfél és két százalék közötti mértékben javultak. A BUX erős hullámzással tarkított emelkedését rendkívül változékony forgalom kísérte, példaként a hétfői hétmilliárdos volumen után pénteken ennek harmadát tudták csak összekaparni a befektetők.

A szeptemberi folyó fizetési mérleg újra megfricskázta az elemzőket. A várt deficit helyett többlet mutatkozott a mérlegben, nem kis optimizmusra adva ezzel okot mind a pénzügyminisztériumban, mind a tőzsdén.

Az élenjárókA vezető papírok mindegyike emelkedéssel zárta a hetet. A szlovák kormány döntése értelmében az IRB Bankát végre magáénak tudható OTP, a lengyel PKN privatizációja mellett zajló verbális háborúban talán ismét nyerő pozícióba helyezett Mol és a Richter két százalékon felüli javulással örvendeztette meg a “longosokat”, a Matáv visszafogottabban emelkedett.

A hét nyertese az APEH tenderen győztes Graphisoft lett, tíz százalékkal javította meg eddig árpozícióját.

Az ajánlattevő számára álomszerűen ért véget a Graboplast vételi ajánlat, az ABC kezébe került a Grabo papírjainak több mint kilencven százaléka, így már csak idő kérdése, mikor inthet könnyes búcsút a tőzsde a részvénynek, mely a héten kilencszázalékos emelkedést hozott össze.

Az eredetileg múlt hétre kiírt harmadik negyedéves eredményközlését november 14-ére halasztó Pannonplast több mint négy, a Phylaxia három, az Egis és a Rába két százalékot meghaladó veszteséggel szerepelt a hét veszteseinek listája végén. Utóbbi társaság ugyan a várakozásoknál kedvezőbb negyedéves gazdálkodásról számolt be, valamint a DaimlerChryslerrel még idén várható megállapodás híre is pozitívan hatott, ám a három hónap alatt kiugró hozamot produkáló papírból kiszállókat jobban izgatta az eddig elért profit, valamint a nem túl rózsás perspektívájú jövő.

Két százalékkal lépett feljebb a Synergon árfolyama, az európai technológiai szektortól való elmaradását a gyenge árbevétel növekedés mellett a szépen szóródó várakozásoknak körülbelül megfelelő negyedéves veszteség indokolta.

Mi várható?

Az elkövetkezendő napokban itthon a véget érő gyorsjelentési szezon alakíthat a részvényárakon, valamint a kedden megjelenő októberi inflációs ráta okozhat meglepetést, bár az amerikai események sem lesznek figyelmen kívül hagyhatóak. Az USA november 16-án megjelenő októberi fogyasztói árindexe önmagában is erőteljes adatnak számít, ráadásul az ipari termelés számaira is ezen a napon kerül majd sor. Kiegészülve a Dell előző esti eredményével ezek óvatosságra inthetik a befektetőket.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6895,3
1,80 %
-12,16 %
Varsó WIG
13892,4
1,85 %
-22,16 %
Prága PX50
387,5
1,60 %
-19,02 %
Frankfurt DAX
4910,1
7,13 %
-23,68 %
Párizs CAC
4514,3
3,32 %
-23,83 %
London FTSE
5244,2
2,24 %
-15,72 %
Nikkei 225
10215,7
-1,62 %
-25,90 %
Hang Seng
10609,3
4,15 %
-29,72 %
Dow Jones IA
9608,0
3,05 %
-10,93 %
Nasdaq
1828,5
4,74 %
-25,99 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik