Belföld

Így főz a Tisztelt Ház – könyvbemutató

Őszy-Tóth Gábriel 100 parlamenti képviselő 100 receptjét gyűjtötte össze gyönyörű megjelenésű, igényes könyvében. Főzőkanállal a kézben a kormány és az ellenzék sem csap össze. A könyv sajtóbemutatóján a békés egymás mellett főzésről adott példát Kovács Ferenc fideszes, és Vastagh Pál MSZP-s honatya.

Így főz a Tisztelt Ház – könyvbemutató 1A könyv zártkörű bemutatóján számos díjat osztottak ki. A bronzszoborral járó, “a Tisztelt ház séfje” kitüntető címet Áder János házelnök nyerte el a baconszalonnába göngyölt süllő receptjével. Szintén szoborral tüntették ki Orbán Viktort a legősibb magyar ételreceptjért. A miniszterelnök a tanyai levetlen névre hallgató tésztáért nyerte el a díjat, melynek receptjét anyai nagyanyjától tanulta.

Horn Gyulát bográccsal díjazták a legegyszerűbb étel receptjéért. Az ő kedvenc étke ugyanis a lecsó, amelybe – mint megtudtuk – soha nem üt tojást. Díjat kapott még – többek között – Torgyán József, akit a tőtiketudományok doktorává avattak, valamint Kósáné Kovács Magda, ugyanis az ő besameltekercse igényli a legtöbb Unicum fogyasztását.

Az ételeket a fotózáshoz és a kóstolóhoz Benke Laci bácsi, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, a Hotel Páva Plaza főszakácsa készítette el. A sajtóbemutatón a mesterszakács nem csak szakmai tudásával, hanem remek humorával és bűvésztrükkjeivel is lenyűgözte a közönséget. Egy pillanat alatt varázsolt elő egy flambírozótálból sült kacsát körettel, majd a mártásosedényt megrázva, a belehelyezett alapanyagok helyett barnamártás csordult ki a “frissen sült” kacsára.

Laci bácsi a gasztronómia titkaiból is elárult néhányat. Megtudtuk, hogy az Isten az embert is a szakácstudományra teremtette, ugyanis öt ujjunk a francia konyha öt alapmártására emlékeztet. A legfontosabb szakácstrükköt is elárulta: ha egy levesbe egyenletesen akarunk alkolholos hozzávalót (például bort) juttatni, le kell hajtani a bort, majd a leves fölé kell lehelni, mert ez biztosítja a tökéletes emulgeálást.

Ellenzéki részről Vastagh Pál készített “csókálló” fokhagymával ízesített szűzérméket. Kormányrészről az eredetileg meghívott Selmeczi Gabriella sajnos megbetegedett, így helyette a gasztronómia lovagja, a mellékfoglalkozásban séfként is dolgozó Kovács Ferenc fideszes honatya készített tárkonyos ragulevest.

A bemutatót kóstoló követte. E sorok írója szívét Simicskó István titkosszolgálati miniszter kedvenc fogása nyerte el: a juhtúrós sztrapacska.

A Hamarits Zsolt gyönyörű fotóival illusztrált könyv nemcsak 100 recepttel ajándékozza meg olvasóit – mindegyik politikus el mesél egy-egy sztorit is életének gasztronómiai kalandjaiból.

Megrendelem a könyvet >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik