Belföld

Újdonságok a klónozás területén

A kutatók egész állatsereget klónoztak az elmúlt években. Egy amerikai cég klónozott tehenek tejét kívánja árusítani, egy ausztrál cég pedig kereskedelmi céllal klónozna versenylovakat. Nagy Britannia visszautasítja azt embert klónozó olasz professzor ajánlatát, és nem lesz kísérletének helyszíne.

Míg a médiák és a politikusok lázasan vitatkoznak az emberklónozás morális aspektusairól, kutatóközpontok egész állatkertre való állatfajt klónoztak már az elmúlt években. Dolly, az első klónozott bárány 1996-os megszületése óta a technológia villámgyorsan fejlődik. Vannak tehenek, amelyeket kifejezetten tejtermelési képességük, vagy ízletes húsuk miatt klónoztak, bikák, amelyeket sikerült bizonyos betegségekkel szemben ellenállóvá varázsolni, illetve vannak olyan sertések is, amelyeket szervátültetési céllal alkottak meg.

Újdonságok a klónozás területén 1Egy gén, több személyiség. A texasi A&M University legutóbb malacokat klónozott. Egy testvérpárt, akik bár génállományukat tekintve tökéletesen megegyeznek, külsejükben és viselkedésükben különbözőek. Hogy is alakulhat ki teljesen azonos génekkel különböző személyiség? A jelenség a tudósok által egyelőre megmagyarázhatatlan, ám a kismalacok tanulmányozása közelebb hozhatja a választ.

Eddig ugyanis a texasi kutatóközpont csak olyan esettel találkozott, amely során a klón baby és “szülője” személyiségükben is rendkívüli módon hasonlítottak egymásra. 1998 júniusában egy több mint 500 kilós, Chance névre hallgató, 21 éves bikát klónoztak, aki az addig klónozott legidősebb állat volt, és aki érzelmileg különösen közel állt gazdáihoz. A klónbaby, akit stílusosan Second Chance-nek neveztek el, gazdái szerint nem fia vagy testvére volt a donornak, hanem mintha újjászületett mása lett volna. Mind külsejében, mind ösztönvilágában Second Chance megegyezik a donorral – állítják a gazdák.

Klónozott tejet a reggeli kávéhoz! Az Infigen nevű (Madison, Wisconsin) amerikai cég klónozott tejet készül piacra dobni. A cég különböző sejtláncokból egy 140 fős nyájat klónozott, elsősorban Holstein típusú, fekete-fehér foltos szarvasmarhákat. Jelenleg a tej tesztelési fázisa zajlik: a Utah State University és a University of Wisconsin azt próbálja eldönteni, hogy a klónozott tehenektől származó tej összetételét tekintve vajon megegyezik-e a természetes körülmények között felnevelt állatokéval.

A tej piacra dobása előtt a cég a kormány hozzájárulását is szeretné megszerezni. Reményeik szerint jövő év elején már a boltokban lesz a tej. Mike Bishop, a cég elnökének állítása szerint minden nap iszik a tejből, és eddig semmiféle probléma jelentkezett tőle.

Újdonságok a klónozás területén 2Az Infigen a világ legnagyobb klónozott sertés illetve szarvasmarha nyájával rendelkezik, számszerint 165 állattal. Két klónozott szarvasmarhának augusztusban borjúja is született, demonstrálva, hogy klónozott állatoknak teljesen normális módon születhet utódja. A cég ízletes húsú marhákat is kifejlesztett, ám ezek piacra dobása még messze van: a 82 ezer dolláros tehenekből ugyanis nem olcsó stake süthető.

Ausztráliában felháborodást keltett a versenyló klónozás. Az Agresearch nevű cég a jövőben már nemcsak kutatási, hanem kereskedelmi céllal is klónoz állatokat. Az Agresearch eddig fennállása alatt 70 szarvasmarhát illetve birkát klónozott sikeresen. (Szarvasmarhák esetében a klónozás “sikerrátáját” 2 százalékról 4 százalékra emelték, azaz minden 100 sejtkezdeményből csak 4 esetben fejlődik ki egészséges jószág.)

A cég egy “elit” Holstein szarvasmarhát már el is adott, és jövő évre is van jónéhány megrendelésük. Lovakat eddig még nem klónoztak, ám Melburne-i partnercégük, a Clone International a Tazmán tenger mindkét oldalán kizárólagos licensszel rendelkezik a versenylóklónozás terén. Az ausztrál versenyló- és agártartók illetve a versenyszervezők azonban hevesen tiltakoztak, így a térség országainak miniszterei múlt pénteken egyhangúlag betiltották a klónozást.

Újdonságok a klónozás területén 3Nagy Britannia nem kér az emberklónozásból. Felháborodást váltott ki a brit közvélemény körében Severino Antinori professzornak a Sunday című lapnak adott nyilatkozata, amely szerint az olasz orvos Dolly szülőhelyét, Nagy Britanniát megfelelő helynek tartja az első ember klónozásához. Mivel a brit törvények tiltják az ember klónozást, a professzort akár börtönbe is csukhatják.

Antinori nyáron jelentette be, hogy utód nélküli szülők számára gyermekeket készül klónozni az amerikai Panos Zavos doktorral együttműködve, és az első emberi klónt ez év végére el is készítik. A brit kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a klónterhességek nagy százalékban sikertelenek, a megszületetett utódok pedig gyakran vagy halvaszületettek vagy sérültek.

Antinori a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy ha Nagy Britannia visszautasítja vagy egy ázsiai vagy egy Földközi-tengeri országot választ kísérletéhez. A professzor azt állítja, hogy csapata az elmúlt hónapokban sikerrel klónozott kilenc csimpánzt, ám részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Antinori nemzetközi hírnévre akkor tett szert, amikor 1994-ben egy 62 éves nőnek segített teherbe esni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik