Belföld

A panamai szabó – A kém cinikus, nőfaló és udvariatlan

A klasszikus kémtörténeteknek alaposan keresztbe tett a hidegháború vége. Bár: John Le Carré, a műfaj elismert mestere a kémkereslet általános csökkenése ellenére még mindig az egyik legolvasottabb regényíró a világon.

Éppen ezért csak idő kérdése volt, hogy Hollywood mikor veszi elő valamelyik, a mai viszonyokra is érvényes és különösebb erőszaktétel nélkül alkalmazható művét.

A panamai szabó – A kém cinikus, nőfaló és udvariatlan 1John Boorman rendező végül A panamai szabót vitte vászonra. A film sztorija a Casablancára emlékeztet, csak éppen megkönnyezhető hősök és hősiesség nélkül. A mélyponton lévő ügynök, Andy Osnard kényszerűségből kerül Panamába, ám eltökélt szándéka, hogy megpróbálja jól érezni és fontossá tenni magát. A kezében lévő kompromittáló adatok révén beszervezi a helyi felső tízezer szabóját – aki mindent hall, mindent tud és szívesen mesél – , hogy lássa el őt információkkal. Kis idő múlva egy szörnyű összeesküvés terve kezd körvonalazódni az ügynökközpontnak küldött jelentéseiben. Csak éppen az a bökkenő, hogy a szabó információi nem mindig helytállóak.

A film erénye a divatos trendektől eltérő vonalavezetés mellett két nagyszerű színészi alakítás. Pierce Brosnan árnyaltabban és erőteljesebben hozza a kém figuráját, mint a Bond-sztorikban (nem feltétlenül kifogástalan a megjelenése, a nőkkel szemben sem udvarias, mi több: gyakran goromba). Geoffrey Rush pedig a rá jellemző apró finomságokkal formálja meg a szabó szerepét ebben az izgalmas, fordulatos, minden igényt kielégítő kémtörténetben.

A panamai szabó – The Tailor of Panama, 2001. Színes, feliratos, amerikai film, 110 perc. Rendező: John Boorman, operatőr: Philippe Rousselot. Főszereplők: Pierce Brosnan, Geoffrey Rush, Jamie Lee Curtis. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik