Belföld

Legközelebbi barátaink

Az ember leghűségesebb barátja az eb, ha ráadásul robotkutya, még gond sincs olyan sok vele . Macskatermészetűek számára novembertől megvásárolható NeCoRo, a robotcica. A Toyota és a Sony legújabb alkotása az érző autó pedig azoknak készült, akik autójukkal kívánnak szorosabb viszonyt kialakítani.

Legközelebbi barátaink 1 Gubó, az érző autó. Az ez évi Tokyo Motor Show legnagyobb érdeklődésre számot tartó újdonsága a Toyota és a Sony együttműködésével készített “Pod”, azaz magyarul gubó. Ha a kutya az ember legjobb barátja, a Pod a legmegbízhatóbb társ az utakon. Az autó felismeri tulajdonosát és közeledtekor melegen rávillantja első lámpáit. Ha viszont tankjából kifogy a benzin vagy laposak a kerekei, szemében könnycseppek jelennek meg és kék fénnyel villog.

A Toyota szerint a kisautó mérföldkő “az emberrel kommunikáló járművek” terén. A Pod ugyanis “érzi” és lereagálja tulajdonosa hangulatát: a kormány megmarkolásából a kisautó kikövetkezteti vezetője hangulatát, és ha például úgy találja, hogy bosszús vagy rosszkedvű, nyugtató zenét kapcsol be számára.

Az autó műszaki adatai: Hossza (mm):3,930, Szélessége (mm):1,800, Magassága(mm):1,860, Tengelytáv (mm):2,500, Ülések száma:4, Motor típusa:BEAMS 1500 köbcentiméteres, 4-hengeres benzines

Legközelebbi barátaink 2 NeCoRo, a robotcica. Kedveli a cicákat, ám nem szívesen takarít utánuk? Az Omron japán játékgyár megtalálta az ideális megoldást: az Aibo robotkutya mintájára piacra dobták a NeCoRo névre hallgató robotcicát. (A necoro japánul, nem meglepő módon, macskát jelent.)

A robotcica fejébe mikrofont építettek, amelyen keresztül több mint 40 hangot képes kiadni. Érzelmi skálája “széles”: ha agresszívan bánnak vele, dühösen fúj és morog, ha pedig

szeretgetik, simogatják finom bundáját, elégedetten dorombol. De nemcsak az emberi reakciókra reagál, vannak saját vágyai és érzései is – hirdeti a gyártó cég.

Némi mesterséges intelligencia is szorult az állatba: sokszori ismétlésre képes gazdija hangját és a saját nevét megtanulni. NeCoRo-t egyelőre csak Japánban árusítják: november 3-tól megrendelhető interneten, november 20-tól pedig a boltokban is. Kezdetként 5000 darabot dobnak piacra, szürke és barna színekben. Robotcica nem olcsó mulatság, ára 185.000 jen, csaknem 430 ezer forint.

Legközelebbi barátaink 3 B.I.O., a robotbogár. A Hasbro által kifejlesztett, szeptemberben piacra dobott robotbogár repül, menekül és képes egyszerűbb dolgok – például egy dobozból való kievickélés – megtanulására is. A robotbogár négyféle karakterrel kapható: van agresszívabb, erősebb, és gyorsabb típus is. Az azonos típusba tartozókkal barátkozóan, más fajokkal szemben viszont ellenségesen viselkednek. A robotbogár ára csupán 40 dollár, az 1500 dollár körüli Aibo-hoz és a közel 3000 dolláros NeCoRo-hoz viszonyítva fillérekért osztogatják

Legközelebbi barátaink 4 M.I. iskolák harca. Robotbogár azonban nemcsak a karácsonyi ajándéklázban kell harcra robotkutyával és robotcicával, az állatok egyben az intelligens robotgyártó iskolák harcát is megszemélyesítik. Míg Aibo tulajdonképpen egy “agyban” roppant erős, négy lábon járó laptop, B.I.O. bogár egy “agyatlan”, komplex válaszokra nem képes, független áramkörökből és szenzorokból érkező jelek alapján reakciókat adó csodabogár. Nem agyban, hanem testben erős, hisz elektromos “idegrendszere” (nervous network) által egész teste képes válaszokra. Az eljárás jóval olcsóbb mint az Aibo gyártása során használt megoldás. Igaz B.I.O. bogár arra nem képes, hogy szóbeli parancsra reagáljon – a legújabb Aibo ezt is tudja már -, ám magatartása interaktívabb, mint a robotkutyáé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik