Belföld

Finn-magyar konferencia a e-versenyképesség növelésére

Finnország munkanélküliségi rátája 1992-ben 20 százalék körül mozgott, ám az IT szektor kormányzati segítséggel történő felfuttatásával megbírkóztak a problémával. Ma kezdődött az e-versenyképességről szóló, két napos finn-magyar konferencia.

Finn-magyar konferencia a e-versenyképesség növelésére 1A Nokia és az ICL által támogatott előadássorozat megnyitóján részt vett Olli-Pekka Heinonen, finn közlekedési és kommunikációs miniszter, Dr. Stumpf István kancelláriaminiszter, Hannu Halinen, Finnország magyarországi nagykövete és Sík Zoltán informatikai kormánybiztos, valamint Stefan Widomski, a Nokia alelnöke és George Hall, az ICL nemzetközi ügyekkel foglalkozó igazgatója.

Dr. Stumpf István először is gratulált a finn miniszternek és a nagykövetnek. Finnország ugyanis a genfi Világgazdasági Fórum felmérése szerint a világ legversenyképesebb gazdasága. A magyarok sem panaszkodhatnak: a Financial Times cikke szerint, amely az OECD tanulmánya alapján készült, hazánk hatodik a tudásalapú gazdaságok rangsorában. A kancelláriaminiszter elmondta: a kormányok sokat tehetnek és tesznek is világszerte, hogy növeljék országuk versenyképességét. Idén a kormány az eredetileg tervezett 17 milliárd helyett 30 milliárd forintot költ informatikai fejlesztésekre.

Finnországban 1992-ben 20 százalék körül mozgott a munkanélküliség, ezt a problémát az IT szektor felfutása oldotta meg – mondta el Olli-Pekka Heinonen közlekedési és kommunikációs miniszter. A finn kormány rengeteget fektetett a humán tőke gyarapításába: az oktatásba, valamint a kutatás-fejlesztésbe. A munkalehetőségek általános elérhetőségében nagy szerepet játszott a távmunka széleskörű elterjedése. A miniszter szerint az információs társadalom fejlesztésének három előfeltétele: az infrastruktúra, az internethez kapcsolódó szolgáltatások költségszintje, valamint a hozzáállás.

A Tetra-pályázatÚjságírói kérdésre válaszolva a Nokia alelnöke elmondta: a Nokia indul a Tetra-hálózat kiépítésre kiírt pályázaton, és versenyképesnek tartják ajánlatukat. Habár a pályázat nem nevezte meg feltételként, a Nokia a kiépítésben minél nagyobb számban alkalmazna hazai beszállítókat és alvállalkozókat.

Dr. Stumpf István véleménye szerint a Tetra-pályázatnál a nyertes kiválasztásában az elsődleges szempont a biztonság és a szakmai színvonal. A kancelláriaminiszter szintén jónak látta a Nokia esélyeit a tenderen.

Az információs társadalom megvalósulásában fontos szerepe van a bizalomnak és a biztonságnak. Kormányzati téren akadtak ezen a téren malőrök: feltörték már a Külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját is.

A FigyelőNet kérdésére Sík Zoltán kormánybiztos elmondta: a lapok feltörése nem jelenti a kormányzati adatok elérésének lehetőségét, hiszen ezeket az oldalakat nem saját szerveren, hanem internet-szolgáltatóknál helyezték el. A biztonságról szólva megjegyezte: “a legjobb tűzfal az egy milliméteres légrés”. A Budapesten már kiépült Elektronikus Kormányzati Gerincrendszer saját tulajdonú üvegszálas rendszeren működik, így a fizikai, személyi, ügyviteli és algoritmikus biztonság gyakorlatilag feltörhetetlenné teszi a rendszert. A bizalom megteremtéséért a kormánybiztos fontosnak tartotta az elektronikus aláírásról szóló törvényt, valamint e-kereskedelemről szóló, a Parlament elé pénteken kerülő törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik