Belföld

Mobilhírek a nagyvilágból

A világ legdrágább mobiltelefonja. Telefon-recycling Európában is. Nőtt a Motorola világpiaci részesedése. Az S&P felminősítette az NTT DoCoMót. Terjed a GSM az USA-ban. New York: beszél vagy vezet?

Mobilhírek a nagyvilágból 1A világ legdrágább mobiltelefonja. Iszonyú gazdag vagy, és nem tudod mivel tedd fel az i-re a pontot? Mit szólnál esetleg egy arany fedőlappal és gyémántberakásokkal készült telefonhoz?

A státuszszimbólummá növekedett mobil egyre jobban megmozgatja a designerek képzeletét is. Peter Aloisson ausztriai ékszerész például egy nap elhatározta, hogy arany karórája, töltőtolla és aranykeretes szemüvege után lecserélhetné mobiltelefonja csúnya, műanyag fedőlapját is aranylapra.

Aloisson, akit kezdetben csak az arany iránti kiolthatatlan szenvedélye hajtott, rájött, hogy luxus mobiltelefonokat gyártani igazán gyümölcsöző üzlet. A modellek Nokia, Ericsson vagy Motorola termékek, a topmodell pedig a Motorola 3690-es telefonja, amelynek fedőlapja 18 karátos aranyból készült, és 950 apró gyémánt díszíti. A világ legdrágább telefonja 60 ezer dollárba kerül.

A mester most újabb ínyencséget is szeretne piacra dobni: egy 18 karátos arany fedőlappal borított, 1200 gyémánttal díszített Palmot, amelynek ára 75-80 ezer dollár lesz majd.

Telefon-recycling Európában is. Várhatóan 2004-re készül el az EU elektronikus készülékek újrahasznosításáról szóló direktívája. A szabályozás kiterjedne a legfontosabb háztartási készülékekre, számítógépekre és mobiltelefonokra is. A direktíva az újrahasznosítás felelősségét a készülékgyártókra bízná.

Világszerte 800 millió ember használ mobiltelefont, és az újonnan eladott telefonok felét olyanok vásárolják meg, akiknek már van legalább egy készülékük. A Nokia becslése szerint az emberek két évente cserélik le mobiljukat.

Európában az újrafelhasználás eddig csak a féltégla nagyságú és súlyú első generációs készülékekre volt jellemző. A mobiltelefonok újrahasznosítása során számos értékes fém nyerhető vissza.

Mobilhírek a nagyvilágból 2Nőtt a Motorola piaci részesedése. A harmadik negyedévben a Motorola világpiaci részesedése az előző negyedévi 14,8 százalékról 17-18 százalékra növekedett – nyilatkozta a Reutersnek Geoffrey Frost, a válallat elnökhelyettese.

Kevésbé fényesek a Motorola pénzügyi eredményei. A harmadik negyedévben a cég 1,4 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el. Üzemi vesztesége 153 millió dollár volt, részvényenként 7 cent, ami önmagában sem szívderítő, ám összehasonlítva az egy évvel ezelőtti üzemi eredménnyel – 643 millió dollár nyereség, részvényenként 28 cent profit – még elkeserítőbb.

A vállalat idén 39 ezer alkalmazottját, a munkaerőállomány 26 százalékát bocsátotta el. A negyedik negyedévre 4-5 cent részvényenkénti működési veszteségre számítanak.

Az S&P felminősítette az NTT DoCoMót. Végre egy távközlési cég, amelyet nem lefelé minősítenek! Az S&P negatív kilátással AA minősítést adott az NTT DoCoMo középtávú stratégiájára.

A minősítőcég pozitívumként vette figyelembe, a DoCoMo piacvezető szerepét Japánban – a távol keleti ország piacának több mint 50 százalékát birtokolja, előfizetőinek száma 38 millió, közülük 27 millióan mobilinternet szolgáltatására is előfizetnek -, hogy a cégcsoporton belül a távközlési profil mellett erős a pénzügyi szolgáltatási tevékenység is, illetve a cég óvatos külföldi terjeszkedését.

Harmadik generációs szolgáltatásainak terjesztésére a vállalat tavaly 1,8 billió japán jen értékű befektetést eszközölt világszerte: kisebbségi részesedést szerzett az amerikai AT&T Wireless Groupban, illetve egy holland, egy brit és egy tajvani távközlési szolgáltatóban.

Mobilhírek a nagyvilágból 3Terjed a GSM az USA-ban. A Cingular Wireless, az USA második legnagyobb mobilszolgáltatója bejelentette, hogy harmadik generációs szolgáltatásainak kifejlesztéséhez GSM rendszert kíván használni. A döntés az európai telkók számára körülbelül 3 milliárd dollár értékű üzletet jelent.

A bejelentés érdekessége, hogy míg a világ 70 százaléka, több mint 160 ország GSM rendszert használ, az USA-ban és Dél-Koreában népszerűbb a Qualcomm által kifejlesztett CDMA (Code Division Multiple Access) technológia.

Ugyancsak a GSM rendszert választotta az USA harmadik legnagyobb szolgáltatója, az AT&T Wireless is, csakúgy mint a VoiceStream Wireless. A GSM telefonok egyébként 25-30 dollárral olcsóbbak is mint a CDMA készülékek.

New York: beszél vagy vezet? November elsejétől a New York állambeliek sem mobiltelefonozhatnak vezetés közben. A head-set használata megengedett, bár a vezetés közben mobilozók közül a megkérdezettek 40 százaléka úgy vélte, hogy tulajdonképpen a telefonálás minden formája veszélyes. A vezetők szerint ugyanis a vezetést jobban akadályozza maga a beszélgetés, mint a telefon tartása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik