Belföld

Kegyeleti piac – milliárdos forgalom

A 150 ezer magyarországi temetés egy évben összesen tízmilliárd forint körüli költséget jelent a hozzátartozók számára. A jövő év elejétől az elhunyt eltemetésére csak lebomló, a környezetet nem veszélyeztető koporsó vagy kellék használható.

Kegyeleti piac – milliárdos forgalom 1A tapasztalatok szerint ma Magyarországon egy-egy temetés átlagosan 100-130 ezer forintba kerül. Mivel az utóbbi évtizedben évente 140-150 ezer között változott az összes halálozások száma, a temetések összesen tízmilliárd forintot meghaladó kiadást jelentenek a hozzátartozók számára.

Tulajdonos az önormányzatA temetőkről és a temetkezésekről az 1999. évi XLIII. törvény rendelkezik. Ennek értelmében a temető tulajdonosa az állam, a települési önkormányzat, az egyház, a helyi és országos kisebbségi önkormányzat, gazdálkodó szervezet és közhasznú szervezet egyaránt lehet. Azon a településen, ahol nincs önkormányzati tulajdonú temető, gazdálkodó szervezet vagy közhasznú szervezet a temetőben tulajdoni hányadot akkor szerezhet, ha az önkormányzat legalább 51 százalékos tulajdonosa marad a temetőnek.

Szigorú előírások

A jogszabályok értelmében egy temető létesítése során annak tulajdonosa utat, ravatalozót, a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, boncolóhelyiség-csoportot, vízvételi lehetőséget, illemhelyet és hulladéktárolót egyaránt köteles kialakítani. Ezenkívül gondoskodnia kell a terület parkosításáról és a temető bekerítéséről.

Az 1999-ben elfogadott szabályozás arról is rendelkezik, hogy a jövő év január elsejétől az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, valamint az urna földbe temetésére – a sírboltba temetés és az urna kivételével – csak olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó vagy kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

Egyre több a temetkezési vállalkozás

Becslések szerint Budapesten feleannyi temető van, mint amennyi optimálisan szükséges volna, és ezek is 90 százaléknál nagyobb telítettségűek. A fővárosban mintegy félszáz vállalkozás kínál különféle temetkezési szolgáltatásokat. A legnagyobb szereplő az 1994-ben részvénytársasággá alakult Budapesti Temetkezési Intézet.

A sokszereplős piacon erősen különböző temetésekre van mód. Az utóbbi években új irányzat, hogy folyamatosan növekszik a luxustemetések száma. A végső búcsú költsége ilyen esetekben gyakran az egymillió forintot is meghaladja. A félmillió forintba kerülő temetések szintén egyre megszokottabbak Budapesten.

Szakítva a hagyománnyal A talán legolcsóbb, mintegy 30 ezer forintos megoldás: egy teljesen leforrasztott, stabil műanyag urnabetétben a hozzátartozók hazavihetik a hamvakat. Sokan választják ezt, nemcsak az ára miatt. Az évi 15-17 ezer budapesti hamvasztás során minden tizedik urnát hazaviszik a hozzátartozók. Speciális szokásként a temetői “szóróparcellában”, esetleg repülőről vagy hajóról szét is szórathatják a hamvakat.

Nagy a választék

A temetési költségek mintegy kétharmadát általában a sírhely díja és a koporsó teszi ki. Jelenleg egy négyszemélyes, alépítménnyel ellátott kripta például mintegy négyszázezer forintba kerül, de az egyszerű kétszemélyes sírbolt ára is elérheti a 150 ezer forintot. A fából készült koporsók 17 ezer és 350 ezer forint közötti áron vásárolhatók meg, az üvegből készülteket pedig 400-500 ezer forintért kínálják.

Az olcsóbb koporsós temetésnél is sokféle kiegészítő tárgyra van szükség, így a végső búcsú teljes költség legalább 60 ezer forint. Ma már az elhamvasztás sem különösebben olcsó megoldás: az energia drágulása miatt ugyanis ára utolérte a hagyományos temetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik