Belföld

Informatikusok a pályán – InfoBörze 2.0

A Műegyetemi InfoBörze szervezői szerint az informatika még mindig a vezető ágazatok egyike, bár egyetértenek abban, hogy némiképp csökkent az informatikus szakemberek iránti kereslet a hazai munkaerőpiacon.

Informatikusok a pályán – InfoBörze 2.0 1Informatikusnak tanulni még mindig érdemes – legalábbis a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) állásbörzéjének szervezői szerint. Bizonyíték erre az, hogy az ágazat lassulása ellenére is élénk a kereslet a frissen végzett informatikai szakemberek iránt.

Az InfoBörze 2.0 állásrendezvényén kiállító 35 cég közel 500 állást kínál az érdeklődőknek. Leginkább a szoftverfejlesztés, informatika, villamosmérnök, internetes szolgáltatás, telekommunikáció, kereskedelem, minőségbiztosítás területén. A kiemelkedően nagy Informatikusok a pályán – InfoBörze 2.0 2kínálatban a versenyképes fizetés mellett hazai és külföldi szakmai továbbképzésekkel, nyelvtanfolyamokkal és külföldi munkalehetőségekkel próbálják megnyerni a választás előtt állókat.

Segítséggel

A börze szervezői nem hagyják magukra a végzősöket az álláskeresés rögös útján: “útravalóul” összeállítottak egy olyan füzetet, amely nemcsak a neki megfelelő állás megtalálásában segíti a jelöltet, hanem annak elnyerésére is megfelelően felkészít. Az Útravaló beavat az önéletrajzírás szabályaiba csakúgy, mint a felvételi interjún lehetséges helyzetek és kérdések kezelésébe vagy az alapvető munkajogi ismeretekbe.

A kiállítás két napja alatt számos lehetőség nyílik az ismeretek gyakorlati kipróbálására vagy fejlesztésére is. A programok között nemcsak a szokásos cégbemutatkozások és előadások szerepelnek, hanem próbainterjúk, önismereti tesztek, grafológiai elemzés vagy akár a manapság legnépszerűbb kiválasztási rendszer, az Assessment Center kipróbálása is.

A szervezők idén különösen nagy hangsúlyt fektetnek a végzősök megfelelő felkészítésére. Ennek az az oka, hogy a gazdasági visszaesés, illetve a fejlesztések, nagyobb beruházások elmaradása miatt már nekik is “küzdeniük kell” a jó állás megszerzéséért.

Jól keresnekA Jobpilot felmérése szerint a bank és az IT szektorban munkát vállalók számíthatnak a legkedvezőbb fizetésekre. Az IT-szektorban beosztottként is akár 800 ezer forintot lehet keresni havonta, bár tény, hogy ez csupán kivételes esetekben igaz. Projektvezetői vagy csoportvezetői beosztásban átlagosan havi bruttó 370 ezer forint körül lehet keresni, de kivételek itt is vannak: egyes esetekben előfordulhatnak félmillió körüli havi összegek is. A felsővezetők az IT-cégeknél körülbelül bruttó 730 ezer forintot keresnek egy hónapban, de vannak, akik ennél jelentősen nagyobb összegért vállalnak munkát.

Esélyek az elhelyezkedésre

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az 1999-ben végzettek elhelyezkedési esélyeit vizsgáló felmérésből kiderül, hogy a Villamos és Informatikai Karon végzettek számára a munkanélküliség szó szinte ismeretlen. A mostani végzősöknek azonban fel kell készülniük e piac lassú szűkülésére, az elhelyezkedés nehézségeire.

Az ex-hallgatók a képzésükben a sok pozitívum mellett hiányosságként a kevés szakmai gyakorlatot, illetve a szakmai anyagon túlmenő ismeretek hiányosságát jelölték meg. Az oktatás színvonalának elismertségét a mérnököket alkalmazó cégek is alátámasztják, akik a karon oktatott szakmai tudás piacképessége jeléül kimagaslóan magas jövedelmekkel próbálják megnyerni az itt végzetteket.

A felmérésből az is kiderül, hogy az informatikusok több mint negyede (37 százalék) az egyetemi kapcsolatok (tanszékek, karrier központ, állásbörze) segítségével találta meg munkahelyét. Ezt az egyetemi segítséget a hallgatók 75 százaléka igényelte volna.

A Műegyetemről kikerülők közül a Villamos és Informatikai Karon végzettek helyezkednek el a legtöbb eltérő profilú vállalatnál. Ez a számítástechnika és az informatika általános elterjedtségével és széles körű felhasználásával magyarázható. Az elhelyezkedett friss diplomások közel háromnegyede első munkahelyén van még. 71 százalék tervező-fejlesztő munkakörben, 11 százalékuk a gyártó-üzemeltető, 5 százalékuk pedig a kereskedelem területén talált munkát.

Más utakon

Karrierszakértők szerint az informatikusok gyakrabban váltanak állást, szakmát vagy szakirányt mint mások. Az iparág gyors fejlődése miatt ez várhatóan lassulni fog ugyan, nem változtat azonban azon, hogy az informatikai pályát választóknak egész életükben fejleszteniük kell tudásukat.

Nincs még egy iparág, amelyben ennyire gyorsan feleződne a nehezen megszerzett tudás – szinte félévente bukkannak fel az újabb információtechnológiai megoldások, divatirányzatok vagy fejlesztések. Gyakran még a szakmában dolgozóknak is komoly nehézséget okoz a fejlődéssel lépést tartani, éppen ezért nem véletlen, hogy az informatikusok megszerzésében és megtartásában kiemelt szerep jut a fejlődési, képzési lehetőségeknek (a BME felmérése szerint 98 százalékos a végzettek ilyen irányú elvárása munkáltatójukkal szemben).

A cégek választásában nagy szerepet játszik az, hogy az adott informatikusnak milyen tapasztalatai vannak – a szakmai tapasztalat azonban csak egy ideig jelent előnyt a pályán, épp az előbb említett okok miatt. Azok a középkorú szakemberek, akik nem ismerik a ma divatos rendszereket – mert egy korábbi rendszerben jártasak, és nem fejlesztették magukat – nehezebben tudnak elhelyezkedni, mint frissen végzett (akár tapasztalatot sem szerzett) társaik. A munkaerőpiacon ma azok vannak a legjobb helyzetben, akik már rendelkeznek gyakorlattal és tapasztalattal, dolgoztak a legújabb technológiával, és igényük van a folyamatos fejlesztésre vagy önképzésre.

A rendezvény 2001. november 6-7-én a Műegyetem új lágymányosi területén, a Magyar tudósok körútján található modern Informatika épületben várja az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik