Belföld

Tőzsdehét – rövid emelkedés

Erős emelkedéssel kivétel nélkül felfelé mozogtak a fontosabb börzék barométerei. A magyar tőzsde a középmezőnyben helyezkedett el, mindenképpen indokolt lenne az óvatosság a két rövidített tőzsdehét miatt.

Pénz- és állampapírpiacMinimális elmozdulást mutattak az előző héthez képest az aukciós átlaghozamok, közepes kereslet mellett. A három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátásra negyvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, az ÁKK az eredetileg meghirdetett tízmilliárdnyit fogadta el, az átlaghozam (10,51 százalék) két bázispontos csökkenése mellett. A két hosszabb diszkont aukcióján a kibocsátó a meghirdetett huszonkét milliárdnyi papírhoz további hármat csapot hozzá úgy, hogy a beérkezett ajánlatok értéke csak közelítette a negyvenmilliárd forintot. A hat hónapos diszkont átlaghozama 10,39; a tizenkét hónaposé 9,98 százalék lett, ami két bázispontos emelkedésnek, illetve egy bázispontos csökkenést jelentette az előző kibocsátásokhoz képest.

Az MNB a héten kamatot csökkentett, a huszonöt bázispontos csökkentést azonban a kereskedők már beépítették az árfolyamokba, így csak átmeneti változást tudott generálni.

A másodpiacon a szerdai nyitást követően jelentősen mérséklődtek a hozamok, innen azonban már felfelé vezetett az út, végeredményként vegyes elmozdulásokat mutattak a referenciahozamok az előző péntekhez képest.

A DWIX index hat bázisponttal 10,37 százalékra csökkent.

A forint kissé gyengült a dollárral (283,3) szemben az elmúlt napokban, a sávban az előző péntekhez képest ismét erősödve, a centrumtól nyolc és fél százalékra zárt.

A héten megjelent amerikai makroadatokat valószínűleg kevesen értékelték pozitív jelként a gazdaság állapotát illetően. Az USA konjunktúraindexének nagyobb visszaesése megfelelt a piaci konszenzusnak, és a harmadik negyedéves munkaerőköltség-index sem lett sokkal gyengébb a vártnál. A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya ezzel szemben brutális mértékű zuhanást mutatott szeptemberben.

A Fed negatív hangot ütött meg gazdaságértékelő kiadványában, a Bézs Könyvben. Ez is csak azt nem érte váratlanul, aki az elmúlt két hónapot Robinsonként töltötte valamelyik déltengeri szigeten.

Nyilatkozatok ide, várható kitermelés-csökkentés oda, az olajárat nem lehet megfogni. Ismét csökkenést mutatott a brent londoni jegyzése, ám a hétfő délelőtti kereskedés során enyhe áremelkedés azért már megfigyelhető volt.

Ezúttal is a várakozásnak általában megfelelő, illetve azt meghaladó eredményekről adtak számot az amerikai tőzsdéken jegyzett nagyobb társaságok. Némi pesszimizmusra csak a Du Pont, valamint a JDS Uniphase távközlési társaság profit warningja adott okot. Az indokoltnak nehezen nevezhető optimista hangulatban a Nasdaq öt nap alatt közel hat százalékot javult, a Dow Jones pedig négyet.

Kedvező hírek Európából

Európában ugyanekkor figyelemre méltó adatok jelentek meg. A brit GDP várakozásokat meghaladó harmadik negyedéves növekedése, illetve a német fogyasztói árindex kedvező alakulása bizalommal töltötte el a befektetőket, ezt csak az ECB kamatdöntése csillapíthatta kissé. A központi bank ugyanis úgy határozott, hogy nem érdemes csökkenteni kamatszintjét, annak ellenére, hogy az általános piaci vélekedés huszonöt bázispontot már meg is előlegezett neki.

A kontinens részvénypiacain különben is hurráoptimista hangulat alakult ki a Morgan Stanley hétfői előrejelzése után. A nagynevű elemzőtársaság szerint az elkövetkező hat hónap folyamán akár húsz százalékkal is emelkedhetnek a részvényárak a kontinensen. A távközlési társaságok kedvező gyorsjelentései tovább fűtötték a vásárlási kedvet, a DAX hétszázalékos erősödéssel zárta az ott ötnapos hetet.

Lengyelországban kiadáscsökkentési programot jelentett be az új kormány, s ezt a jegybank kamatcsökkentéssel fűszerezte. Nem csoda, hogy a WIG közel nyolc százalékot erősödött öt nap alatt, s ezzel régiónk tőzsdeindexei közül a legvadabb teljesítményt nyújtotta.

BUX – rövid volt a hét

Itthon három napba sűrűsödött a részvényárak rohanása. A BUX közel öt százalékkal javult, és hatmilliárd forint feletti forgalmat mutatott a futófény mindhárom napon. Ezúttal a kereskedési rendszer hibái sem szakították meg az adásvételt.

A megugró forgalom és a szárnyaló index hátterében a Matáv állt. A távközlési papír Európában messze az átlag felett teljesítő társainak mozgását követve tizennégy százalékot ugrott. A szárnyalás okozója szintén a Morgan Stanley, miután rendkívül kellemes hangvételű elemzéssel ösztönözte beszállásra a külföldi befektetőket.

A tőzsdén szereplő két informatikai társaság részvényesei is örülhettek. A Synergon tíz százalékot ugrott, a Graphisoft hatot. Korrigálta zuhanását a Pannonplast is.

Utoljára június elején látott magasságba szökkent a Rába árfolyama, miután igazolta az új megrendelésekről, illetve együttműködésekről szállingózó információkat. Péntekre azonban 1700 forint alá küldték vissza a részvény árát a nemrég még névérték közelében forgó papír piacán megjelenő profitrealizálók, öt százalékra mérsékelve a három napos rohanást.

Nem tudtak emelkedni a konzervatív részvények. Átlagosan fél százalékkal került feljebb a Mol, az Egis és a Richter árfolyama.

A hét vesztese a Danubius volt, háromszázalékos gyengülésével, dobogós lett a TVK és a Mezőgép, másfél százalékot meghaladó árfolyamveszteséggel.

A felügyelet megtorpedózta az Arago Pickre tett felvásárlási ajánlatát, arra hivatkozva, hogy a felvásárlónak esetleg szerepe lehetett a papír tőzsdei mélyrepülésében. (Ugyanígy tett a másik célpont, az Eravis folyamatban lévő ügyével.) A húsipari társaság részvénye körüli kalamajka így nem várt fordulatot vett, amit a Pick részvényének másfél százalékos gyengülése követett, pénteken pedig már felfüggesztés alatt állt a papír.

Mi várható?

Itthon egyetlen makromutató foglalkoztathatja a brókereket, szerdán jelenik meg az szeptemberi termelői árindex. Vállalati fronton pedig a hetek óta halogatott szlovák privatizációs döntés (IRB Banka) mozgathatja az OTP árfolyamát.

Amerikában elkezdhetnek remegni a kezek, szerdán a harmadik negyedéves GDP és deflátor adatok látnak napvilágot. Ezekre az adatokra még a magyar részvényesek is tudnak reagálni. A lakosság jövedelmének, illetve fogyasztásának szeptemberi változását, valamint az októberi munkaerőpiaci adatokat követően azonban már csak a következő hétfőn tudják meg a hosszú hétvégébe pozícióban belefutó befektetők, hogy jól döntöttek-e.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6809,1
4,97 %
-13,26 %
Varsó WIG
13895,2
7,78 %
-22,15 %
Prága PX50
376,6
4,06 %
-21,30 %
Frankfurt DAX
4820,3
6,80 %
-25,08 %
Párizs CAC
4478,6
5,01 %
-24,43 %
London FTSE
5188,6
3,41 %
-16,62 %
Nikkei 225
10795,2
2,43 %
-21,69 %
Hang Seng
10404,7
5,89 %
-31,07 %
Dow Jones IA
9545,2
3,71 %
-11,51 %
Nasdaq
1769,0
5,84 %
-28,40 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik