Belföld

Magyarország kitart az adókedvezmények mellett

Magyarország a belépésig kitart a befektetők számára nyújtható állami adókedvezmények mellett, ezért várhatóan csak jövőre zárják le a csatlakozási tárgyalások versenyjogi fejezetét. Az unió ragaszkodik a minél korábbi alkalmazkodáshoz.

Magyarország kitart az adókedvezmények mellett 1Idén valószínűleg nem sikerül ideiglenesen lezárni a csatlakozási tárgyalások versenyjogi fejezetét, mivel az adókedvezmények közgazdasági és jogi megítélésében továbbra is fennáll a különbség Magyarország és az Európai Unió álláspontja között – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Mario Montival, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosával.

A miniszter úgy véli, a mai találkozón összes érvét felsorakoztatta a két fél. Ezek alapján pedig a csatlakozási tárgyalásoknak ezt a problémáját is biztosan sikerül megoldani. Ezzel együtt valószínű, hogy a versenyfejezetet emiatt idén nem tudjuk lezárni.

Kiesett milliárdokMagyarországon az adókedvezmények együttes értéke 1998-ban 92,4 milliárd forint volt, 1999-ben pedig 85,8 milliárd forintra rúgott az egyszeres és a kétszeres könyvvitelt vezető vállalatok körében – az APEH adatai szerint. Ebből a korábbi években megadott adókedvezmény miatti kiesés értéke 69,5, illetve 48,2 milliárd forintot tett ki. A kiesés fele a korábbi években megítélt adókedvezmények következménye.

Inkább csak jövőre

Magyarország jelentős előrehaladást ért el a versenypolitika különböző területein, így a trösztellenes ügyekben, illetve a jogszabályok érvényesítését végző adminisztratív kapacitásnál – vélekedett Mario Monti. A vállalatoknak nyújtott támogatás ügye azonban továbbra is komoly probléma, annak ellenére, hogy az állami támogatásoknál történt előrelépés.

A versenyjogi fejezet megvitatása a tagjelöltekkel az unió jelenlegi, belga elnökségének napirendjén szerepel. Az unió szerint ezért sem elfogadható, hogy az ismétlődő bizottsági figyelmeztetések ellenére az EU-normáktól jócskán eltér Magyarországon az állami támogatási gyakorlat.

Magyarország kitart az adókedvezmények mellett 2Az unió ragaszkodik álláspontjához

Az alapvető kérdés továbbra is az, hogy Magyarország mikor hagy fel az új kedvezmények megadásával. A magyar kormány csak a csatlakozás időpontjától hajlandó erre, míg az unió ezt megelőző határidőt vár el. A jelenlegi magyar szabályozás szerint az ilyen támogatás továbbra is lehetséges.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy Magyarország ne adjon újabb állami kedvezményeket a nagyobb befektetőknek. Ez természetesen nem jelenti a vállalatok számára nyújtható támogatások teljes megszüntetését, de az érvényes magyarországi szabályozás jelenlegi formájában nem egyeztethető össze az unió előírásaival – fogalmazott Mario Monti.

A technikai konzultációk tovább folytatódnak. Ennek keretében a magyar fél hamarosan részletes adatokat ad át a brüsszeli bizottságnak.

Eurokonform SzéchenyiA Széchenyi terv pályázatai az unióban elfogadott formában segítik a pályázó vállalkozásokat – jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszter. A magyar szándékok szerint a versenysemleges pályáztatási forma nagyrészt fennmaradhat a magyar csatlakozást követően. E pályázatokon idén az első tíz hónapban összesen 54,9 milliárd forint támogatást nyújtott a gazdasági tárca. Ez az összeg az év végére várhatóan meghaladja a százmilliárd forintot.

Magyarország ígér, de időt kér

A magyar tárgyalási álláspont értelmében Magyarország a csatlakozás időpontjáig kész és képes elfogadni és alkalmazni a közösségi vívmányokat. A versenyjogról szóló fejezet magában foglalja a vállalatokra vonatkozó versenyszabályokat, így az antitröszt rendelkezéseket és az állami támogatásokat, valamint az állami vállalatokra, a különleges vagy kizárólagos jogokkal felruházott vállalatokra vonatkozó szabályokat és a kereskedelmi jellegű állami monopóliumok szabályait.

A Pénzügyminisztériumban 1996 óta működik az Állami Támogatásokat Vizsgáló Csoport, amely teljesíti az Európai Megállapodásból eredő kötelezettségeket. A csatlakozás napjától pedig egy, az EU közvetlenül alkalmazandó szabályainak megfelelő, az állami támogatásokat koordináló intézményt jön létre.

Az Európai Bizottság Magyarország európai uniós tagsági kérelméről kialakított véleményében megállapította, hogy az új versenytörvény elfogadásával a jogalkalmazás előrehaladt az antitröszt rendelkezések területén. Az állami támogatásoknál viszont az átláthatóság növelése érdekében további lépésekre van szükség. Itt a közösségi szabályokkal való összhang érdekében az ellenőrző hatóság szerepét és jogosítványait egyértelműen meg kell határozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik